Prevaranti oštetili Apple za 2,5 miliona dolara: Falsifikovane iPhone "pretvarali" u originalne

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da su donete presude protiv dvojice kineskih državljana iz Merilenda, Haotian Suna i Pengfei Ksua, koji su prevarili kompaniju Apple.
Prevaranti oštetili Apple za 2,5 miliona dolara: Falsifikovane iPhone "pretvarali" u originalne
Foto: Pixabay
Oni su prevarili Apple tako što su oko 6.000 falsifikovanih pametnih telefona zamenili originalnim, što im je donelo oko 2,5 miliona dolara.
 
Njihove kriminalne aktivnosti trajale su od 2017. do 2019. godine i rezultirale su ozbiljnim finansijskim gubicima kompanije. 
Presuda je izrečena 3. oktobra, a oba počinioca su dobila zatvorske kazne, prenosi US Today.
 
Kako je saopštilo američko Ministarstvo pravde, porota ih je proglasila krivim za optužbe za zaveru i prevaru pošte nakon petodnevnog suđenja u februaru. 
San je osuđen na 4,5 godine zatvora i mora da isplati više od milion dolara na ime odštete Apple-u, dok je njegov saučesnik, Ksue, osuđen na četiri godine i mora da vrati oko 397.800 dolara. 
 
Obojica su takođe osuđena na tri godine uslovno nakon puštanja na slobodu i moraju da plate sudske troškove.
 
Suština lažne šeme bila je upotreba lažnih iPhone-a sa izmenjenim serijskim brojevima ili IMEI brojevima koji odgovaraju stvarnim telefonima pod garancijom. 
Apple daje jednogodišnju garanciju na nove uređaje i nudi planove osiguranja za produženje te garancije, što su prevaranti iskoristili. 
 
Oni su slali lažne uređaje u servisne centre kompanije Apple poštom ili ih lično donosili koristeći lažne podatke. Kao rezultat toga, Apple, smatrajući da su ovi uređaji originalni i pod garancijom, često ih je menjao originalnim.

Teme

APPLE

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet