"Lideri zemalja Zapadnog Balkana da se obavežu da neće vršiti pritisak na medije i aktiviste"

Organizacije civilnog društva sa Zapadnog Balkana pozvale su učesnike predstojećeg samita Berlinskog procesa da se obavežu da neće vršiti pritisak na organizacije civilnog društva, aktiviste i medije.
"Lideri zemalja Zapadnog Balkana da se obavežu da neće vršiti pritisak na medije i aktiviste"
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Pozivamo vlade šest zemalja Zapadnog Balkana da se uzdrže od svih vrsta direktnih i indirektnih pritisaka na civilno društvo, aktiviste i medije u regionu i da se suprotstave usvajanju restriktivnih zakona i propisa koji smanjuju prostor za civilno društvo", navodi se u predloženom zaključku.
 
Oni su sa Foruma civilnog društva i analitičkih centara (Civil Society and Think Tank Forum - CSF) u Berlinu pozvali učesnike samita političkih lidera, koji se u ponedeljak održava takođe u glavnom gradu Nemačke, da usvoje i zaključke o podršci vladavini prava i demokratiji na Zapadnom Balkanu, kao osnovnom preduslovu za sprovođenje reformi koje su neophodne na putu ka članstvu u EU.
Na ovogodišnjem samitu Berlinskog procesa, kojim će se obeležiti deseta godišnjica ove inicijative, učestvovaće lideri šest zemalja Zapadnog Balkana, institucije Evropske unije, Nemačke i vlade zemalja EU.
 
Kao i prethodnih godina, samitu je prethodio CSF, koji je počeo u sredu i završio se danas.
Inicijativu je podržalo više od 20 organizacija sa Zapadnog Balkana.
 
Među njima su Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za obnovljive izvore energije i ekološku regulaciju (RERI), Centar za savremenu politiku, Transparentnost Srbija, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za istraživačko novinarstvo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet