Evropske zemlje strože prema prema prihvatu izbeglica iz Ukrajine

Više od dve i po godine nakon izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba neke evropske zemlje su zauzele stroži stav prema prihvatanju izbeglica koje beže od rata, a među najodlučnijima je Norveška.
Evropske zemlje strože prema prema prihvatu izbeglica iz Ukrajine
Foto: Beta/AP
U analizi lista Monda se podseća da je norveška vlada 27. septembra saopštila da će prestati da automatski dodeljuje azil svim Ukrajincima koji to zatraže, naglašavajući da ta odluka odmah stupa na snagu.
 
Norveška vlada je opravdala svoj stroži stav prema izbeglicama uticajem njihovog priliva na stanovanje, zdravstvene usluge i škole u određenim gradovima.
"Ne možemo da primimo nesrazmeran broj raseljenih osoba u poređenju sa, recimo, drugim nordijskim zemljama", poručila je norveška ministarka pravde Emili Enger Mel.
 
Trenutno u Norveškoj, zemlji sa oko 5,6 miliona stanovnika, živi oko 85.000 Ukrajinca.
Norveška je izbeglicama ranije dodeljivala automatski azil, dok su druge zemlje članice EU aktivirale slične mere i donele ukaz o privremenoj zaštiti kojim je izbeglicama omogućeno da se nastane u zemlji EU po svom izboru.
 
Oni koji su iz Ukrajine izbegli u neku od zemalja članica EU dobijali su, u zavisnosti od pravila zemlje domaćina, socijalne usluge, stambeni prostor, posao i bankarske usluge.
 
Prema podacima Evopske komisije, do kraja jula ove godine 4,3 miliona Ukrajinaca je iskoristilo ovu meru privremene zaštite.
  • Elmer davež

    13.10.2024 07:52
    Demokratija i ljudska prava su divna stvar sve dok su daleko od nas.Norveška je bogata zemlja, šta bi falilo da primite još jedno pola miliona Ukrajinaca,Arapa i sličnih?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet