Ovi gradovi će do 2050. biti prevrući za Olimpijske igre

Ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu započele su kišno, zatim je usledila velika vrućina, a na kraju su svi uživali u nedelju dana prijatnog sunčanog vremena.
Ovi gradovi će do 2050. biti prevrući za Olimpijske igre
Foto: Beta/AP
Ekstremne vrućine u poslednje vreme su zbog klimatskih promena i globalnog zagrevanja sve veća pretnja profesionalnim sportistima. Naime, raste broj slučajeva toplotne iscrpljenosti i toplotnog udara tokom takmičenja.
 
Većina svetskih gradova u nadolazećim decenijama neće moći da ugosti letnje olimpijske igre zbog nivoa toplotnog stresa (koji se izračunava kombinacijom podataka o toploti, vlažnosti, brzini vetra, uglu sunca i oblačnosti). 
Prema podacima CarbonPlana, neprofitne klimatske organizacije, u gotovo svim gradovima u istočnom delu SAD-a će do 2050. toplotni stres daleko premašiti granicu nakon koje stručnjaci preporučuju otkazivanje sportskih događaja. 
 
Drugim rečima, održavanje letnjih igara u tim gradovima bio bi veliki zdravstveni rizik za sportiste. Igre se ne bi mogle održavati ni u državama oko Meksičkog zaliva, od Floride do istočnog dela Teksasa. Iznad granice bi bio, pokazuju podaci, i veliki deo istočne Kine, uključujući Peking i Šangaj; kao i Hongkong i ogromni delovi jugoistočne Azije, piše CNN.
Sve je više predloga da se termin letnjih olimpijskih igara malo pomeri kako bi se izbegle najveće vrućine. To je zapravo već uradila Australija 2000. kada je Igre održala u septembru i oktobru, tokom proleća na južnoj hemisferi. U Brazilu su 2016. Igre održane u avgustu, kada su prosečne zimske temperature u Rio de Žaneiru iznosile ugodnih 20 stepeni. 
 
Gradovi na severozapadu Ecrope - poput Londona, Osla i Stokholma - mogli bi postati privlačniji za ovu sportsku manifestaciju, dok će mediteranski gradovi biti prevrući. Za letnje olimpijske igre bi mogli postati pogodniji i južnoamerički gradovi na visokim nadmorskim visinama.
 
Neki od gradova u kojima su se održavale letnje Igre će naveliko do 2050. premašiti sigurne temperature. Peking, koji je bio domaćin 2008, bio bi previše vruć i vlažan. Prevrući bi bili i Atina, Rim, Barselona, Atlanta, Tokio i Seul. 
Ovo nisu samo predviđanja za budućnost. Posledice klimatskih promena se vide i sada. Letnje olimpijske igre 2020, koje su se zbog pandemije održale 2021. u Tokiju, bile su najtoplije u istoriji. Svaki stoti sportista je imao problema zbog vrućina.  
 
Organizatori su maratone i još neka takmičenja preselili u hladniji, planinski grad Saporo. Svejedno je bilo prevruće i vlažno pa je šest takmičara doživelo toplotni udar. Medicinski timovi su sportistima morali da naprave ledenu kupku kako bi im snizili telesnu temperaturu. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Roma otpustila trenera De Rosija

Fudbalski klub Roma, koji se susreće sa teškoćama i lošim rezultatima u italijanskom prvenstvu, saopštio je da je otpustio trenera Danijelea De Rosija.

Lekleru pol pozicija u Bakuu

Vozač Ferarija Šarl Lekler startovaće sa pol pozicije trku Formule 1 za Veliku nagradu Azerbejdžana, pošto je danas bio najbrži u kvalifikacijama.