Veliki koralni greben u Australiji ugrožen: Temperatura mora najviša u poslednjih 400 godina

Veliki koralni greben u Australiji, najveći na svetu, ugrožen je nakon što se temperatura Koralnog mora koje ga okružuje povećala tokom protekle decenije.
Temperatura mora dostigla je najviše nivoe za poslednjih 400 godina, navodi se u naučnoj studji.
 
Grupa naučnika na univerzitetima širom Australije utvrdila je da temperature okeana koje su bile stabilne stotinama godina počinju da rastu od 1900. godine pa nadalje kao rezultat ljudskog uticaja.
U studiji se ističe da je od 1960. do 2024. godine na svaku deceniju povećavana temperatura vode oko Velikog koralnog grebena za 0,12 stepeni Celzijusovih.
 
Na grebenu je od 2016. godine tokom pet leta došlo do toga da delovi korala postanu beli zbog ekstremno visokih temperatura.
Jedan od koautora studije, profesor na Univerzitetu u Melburnu, Bendžamin Henli, rekao je da je temperatura vode oko Velikog koralnog grebena zabeležila najveći porast od januara do marta ove godine, upozoravajući da je greben ozbiljno ugrožen.
 
Koralni grebeni štite obale od erozije, dom su za hiljade vrsta riba i važan su izvor prihoda od turizma u mnogim zemljama. 
U najmanje 54 zemlje i regiona zabeleženo je masovno izbeljivanje koralnih grebena od februara 2023. godine kao rezultat zagrevanja površinske vode okeana, saopštila je Uprava SAD za okeane i atmosferu (NOAA).
 
Veliki koralni greben trenutno nije na Uneskovoj listi ugrožene svetske baštine, iako Ujedinjene nacije preporučuju da se doda.
  • Kmee

    10.08.2024 20:54
    T/
    Da, da.... Sigurno su merili T mora pre 400 godina...

  • rg

    10.08.2024 17:58
    d
    tako je ljudi su krivi sto je sunce u ciklusnom piku pa kad padne temperature 2029, 30,31 to ce biti zbog spasioca sveta iz elite ,prevaranti
  • w/e

    10.08.2024 02:03
    cool
    Kojim metodom je utvrdjena ili zabelezena temperatura mora pre 400 godina? Studija ukazuje da je temperatura u rastu od 1900. godine, ali ne i metodologiju kojom je potvrdjena kauzalnost. Drugim recima, fali dokaz da je skok temperature prouzrokovan ljudskim uticajem. Kojim metodom su izolovalji ljude kao promenljivu ciji uticaj na temperaturu mora mogu da kontrolisano ukljuce/iskljuce iz eksperimenta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Mnogim Amerikancima dosta političkih vesti

Oko polovine Amerikanaca kaže da izuzetno ili veoma prate političke vesti, a oko 60 odsto da treba da ograniče koliko informacija primaju o politici da bi izbegli osećaj preopterećenosti ili umora.