Koliko mesa godišnje pojedete? Statistika kaže 18 kg živine, 16 kg svinjetine...

Meso na stolu mnogih srpskih porodica postalo je gotovo luksuz.
Koliko mesa godišnje pojedete? Statistika kaže 18 kg živine, 16 kg svinjetine...
Foto: Pixabay
Iako u prosečnoj potrošačkoj korpi ima mesta za sve vrste mesa i ribe, podaci Privredne komore Srbije ne pokazuju i da sve ono što bi trebalo da bude u njoj zaista i jeste. 
Prema podacima Privredne komore Srbije, u našoj zemlji svaki građanin prosečno godišnje pojede 18 kilograma živinskog mesa, dok jedan građanin EU za to isto vreme pojede 30 kilograma, piše N1.
U Srbiji se po glavi stanovnika godišnje pojede 16 kilograma svinjetine, dok je u Evropskoj uniji taj prosek, po osobi, 31,8 kilograma.
 
Junetina je meso koje je odavno postalo luksuz u šerpama u našoj zemlji.
 
Dok u Srbiji, prema podacima PKS, svako od nas pojede četiri kilograma junetine godišnje, u EU je to više nego duplo - 10 kg.
 
Sličan odnos je i kada je u pitanju jagnjetina, u Srbiji je to 3,5 kg, a u EU osam kg.
 
Kada je reč o ribi, stvari su gotovo poražavajuće.
 
U Srbiji se godišnje, po glavi stanovnika, pojede tri kilograma ribe, dok je prosečnom stanovniku EU za godinu dana dostupno čak 30 kilograma.
Prema rečima stručnjaka, mesa, osim svinjskog, imamo dovoljno.
 
"Uvozimo najviše svinjskog mesa i za prvih šest meseci ove godine uvezeno je oko 15.000 tona u vrednosti od 52 miliona evra. Imamo dovoljne količine junećeg, jagnjećeg i ovčijeg mesa i to odličnog kvaliteta", rekao je za N1 Sekretar za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimirović.

Teme

meso
  • Dragan

    13.08.2023 15:10
    Vremena se menjaju. Nemci u Vojvodini su se u 18. i 19. veku podsmevali Srbima zbog dugih postova. Tokom 60-ih i 70-ih je Jugoslovenima nabijana na nos statistika po kojoj su trošili znatno manje mesa po glavi stanovnika od razvijenih zapadnih zemalja i to je tumačeno kao znak siromaštva. Sada smo najednom postali zaostali mesožderi. Kakogod, ne treba se obazirati na trendove, prema svoj hrani se treba odnositi s poštovanjem a nije zgoreg biti umeren u potrošnji mesa
  • Hublo

    13.08.2023 11:58
    Što manje mesa, i bićemo zdraviji. Nikako potpuno bez mesa, ali i da isto ne bude okosnica svakog obroka. Jedite ljudi povrće, voće, ribe, jaja, kozjeg mleka, a meso ponekad... Bićete duplo zdraviji. Meso se teško vari, a zdravlje digestivnog trakta je u direktnoj vezi za zdravljem celokupnog organizma
  • Dodo

    13.08.2023 11:34
    I onda neko kaže da lav nije kralj životinja. Lav toliko mesa pojede za jedan dan. A tigar za 365 dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.