Skočila cena peciva: Poznato šta je sve uticalo na to

Cena hleba "sava" neće se povećavati do kraja godine, a najverovatnije neće poskupeti ni nakon Nove godine.
Skočila cena peciva: Poznato šta je sve uticalo na to
Foto: Pixabay
To je za Novu ekonomiju rekao predsednik Udruženja pekara, poslastičara, mlinara i koradžija Srbije Zoran Pralica.
 
Od ove nedelje više malih zanatskih pekarskih radnji je blago podiglo cene peciva, usled poskupljenja struje i gasa koje je nastupilo 1. novembra, ali on ne očekuje dalje pogoršanje cena jer su cene kvasca i brašna pale za nekoliko dinara.
Na potencijalni rast cena hleba i peciva više utiču povećane plate radnicima u pekarama, zbog velikog problema sa manjkom radne snage u celoj industriji, dodao je Pralica.
 
"Najveći problem u pekarskoj industriji je što nema dovoljno radnika, plata prodavaca u pekarama koja je pre dve godine iznosila oko 35.000 dinara ove godine je između 70.000 i 80.000 dinara, a pekari koji rade noću imaju između 180.000 i 200.000 dinara", kaže Pralica.
Prema poslednjim podacima RZS-a, plata prodavaca u pekari još nije dostigla prosečnu platu u Srbiji, koja je za avgust 2023. godine iznosila 86.112 dinara neto (bez poreza i doprinosa).
 
"Povećani troškovi za plate više utiču na cene peciva nego promene cena sirovina", naglasio je Pralica.
 
Problem sa nedostatkom radne snage nije samo karakterističan za Srbiju, primetan je i u drugim zemljama, pa u Nemačkoj, na primer, nedostaje mnogo radnika u ugostiteljstvu.
 
Mnoge pekare se zatvaraju, ali se otvaraju i nove, jer mnogi bi hteli da zarade u ovom poslu, ali nisu upućeni u sve probleme i troškove.
 
Proizvodnja hleba "sava" prošle godine je povećana oko 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali se za toliko smanjila proizvodnja specijalnih vrsta hleba, dodao je Pralica.
 
Nova ekonomija je nedavno pisala da su poljoprivredni proizvođači iz okoline Čačka ove sezone manje zainteresovani za setvu pšenice, a slična situacija je i u Vojvodini, glavnoj žitnici Srbije.
Pralica kaže da ratari nisu zainteresovani za uzgajanje ove žitarice jer u Srbiji ima dovoljno pšenice, na zalihama je oko tri miliona tona.
 
"U pekarstvu ukupno i za proizvodnju konditorskih proizvoda u Srbiji troši se oko milion i po tona godišnje pšenice", zaključio je predstavnik Udruženja pekara, poslastičara, mlinara i koradžija.
  • Aleksandar

    08.11.2023 17:09
    1kg zita je 18din za njega se dobije 600grama brasna. Od toga se naprave 2vekne hkeba koje kostaju u prodaji 160din. Sramota ,jedna kifla 50din
  • Selo

    06.11.2023 00:34
    Ma žito je skupo. Čak, nije ni dve žvake po kilu. Žvake se nekad vraćale umesto sitniša. O, klasje,moje...
  • Realno

    05.11.2023 19:33
    Domaći hleb
    800 gr brašna tip 500
    20 gr svežeg kvasca (to je pola kockice) ili jedna kesica svežeg kvasca od 7 gr
    1 kašičica šećera
    500 ml tvruće vode
    1 puna supena kašika soli

    Peče se oko sat i četvrt. Cena - 100 dinara i neuporedivo ukusniji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija