Fon Kramon: Veliki uspeh u EP, široka većina za demokratsku Srbiju, na potezu Evropska komisija

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon ocenila je kao "veliki uspeh" usvajanje Rezolucije o izborima u Srbiji ubedljivom većinom, uz poruku da je sada na potezu Evropska komisija.
Fon Kramon: Veliki uspeh u EP, široka većina za demokratsku Srbiju, na potezu Evropska komisija
Foto: FoNet
"Veliki uspeh u Evropskom parlamentu. Široka većina za demokratsku Srbiju, za nezavisnu istragu obimne prevare i rezultata decembarskih izbora i za poziv za 'Pribeov izveštaj' o Srbiji. Evropska komisija sada mora da deluje", napisala je Fon Kramon na mreži Iks.
 
Ona je uz tu objavu podelila rezultat glasanja za Rezoluciju o izborima u Srbiji - 461 za, 53 protiv, 43 uzdržana.
Evropski parlament Rezolucijom poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore.
Rezolucijom Evropski parlament poziva Evropsku komisiju da započne reviziju sredstava datih Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i da suspenduje finansiranje ako srpske vlasti nisu spremne da primene ključne preporuke u vezi sa izborima ili ako međunarodna istraga pokaže da su bile direktno umešane u izbornu prevaru.
 
Evropski parlament ukazuje da određeni navodi, uključujući one o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou, prevazilaze nalaze iz izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i dodaje da podržava brzo slanje ad hok misije za utvrđivanje činjenica u Srbiju, uz učešće EP.
 
U dokumentu se navodi da Evropski parlament poziva Evropsku komisiju i da pokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju kako bi procenila situaciju u vezi sa nedavnim izborima i postizbornim dešavanjima, u nastojanju da se stvore preduslovi za uspostavljanje neophodnog društvenog dijaloga, radi obnove poverenja građana u institucije i radi procene i bavljenja sistemskim pitanjima vladavine prava u Srbiji, po modelu "Pribeovih izveštaja" o Severnoj Makedoniji i BiH.
  • Aleksandar Randjelov

    08.02.2024 22:55
    Biblija
    Pa i u Bibliji piše da čovek može da radi šta god hoće,ali ne može dokle god hoće!
    Preterali su i daru i meru.
  • Seka

    08.02.2024 19:34
    Pa neka dodju..
    Čemu frka i drama, ako su izbori čisti ???



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija