Kineskih kamera za video-nadzor sve više u Istočnoj Evropi: Koliko ih ima u Srbiji?

Zemlje Srednje i Istočne Europe kupile su milione kineskih nadzornih kamera kineske u poslednjih pet godina, uprkos sigurnosnim propustima uređaja.
Kineskih kamera za video-nadzor sve više u Istočnoj Evropi: Koliko ih ima u Srbiji?
Foto: Pixabay
To pokazuje istraživanje Radija slobodna Evropa u devet zemalja.
 
Izveštavanje RSE otkriva sve veću upotrebu kamera kineske proizvodnje u zemljama koje su ili članice Evropske unije i NATO-a ili žele da se pridruže ovim zajednicama zemalja, i gde se vlade koje paze na budžete sve više okreću pristupačnim kineskim kompanijama koje subvencioniše država.
 
Iako javne nacionalne baze podataka za nadzorne kamere ne postoje za većinu zemalja, dostupni podaci i izveštaj RSE pokazuju da su Dahua i Hikvision, dve kineske kompanije u delimičnom državnom vlasništvu koje su među vodećim svetskim dobavljačima TV opreme i kamera za nadzor, dominantne na tržištima u Mađarskoj, Srbiji, Rumuniji, Moldaviji, Ukrajini, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Bugarskoj i Gruziji.
"Najveća razlika između ovih kineskih kompanija i drugih je u tome što druge kompanije nisu toliko ranjive za iskorišćavanje. U osnovi se sigurnost odnosi na planiranje hipotetskih pretnji, a vlade i organizacije za nacionalnu sigurnost moraju biti fokusirane na to", rekao je za RSE Konor Hili, direktor vladinog istraživanja u IPVM-u, kompaniji za istraživanje industrije nadzora.
 
Izeštaji RSE pokazuju da se, uprkos eskalaciji zabrinutosti i provera u vezi sa s preteranim oslanjanjem na kinesku tehnologiju u kritičnoj infrastrukturi u zapadnim prestonicama, Dahua i Hikvision kamere takođe koriste na osetljivim lokacijama, uključujući vojne baze u Rumuniji i sedišta specijalne policije u Mađarskoj, za koje stručnjaci kažu da su tako podložne napadima hakera i drugih zlonamernih strana.
Iako su zemlje poput Sjedinjenih Država, Britanije i Australije te dve kompanije stavile na crnu listu, takva zabrana ne postoji u Evropi. Ali usred posete kineskog čelnika Si Đinpinga Evropi, koji je započeo 5. maja, niza kineskih špijunskih skandala širom kontinenta i gušenja kineskih trgovinskih praksi u EU, uporište kompanija u Evropi označava još jednu potencijalnu žarišnu tačku.
 
"Videli smo kako se razgovor razvijao recimo u SAD-u i doveo do zabrane, ali još nije jasno koji će put evropske zemlje slediti", dodao je Hili.
 
Srbija
 
Podaci Carine Srbije ne govore posebno o uvozu nadzornih kamera kineske proizvodnje, ali podaci u poslednjih pet godina govore o stalnom porastu broja kupljenih kineskih kamera uopšte u tom razdoblju.
 
Samo u 2023. za kupovinu kineskih kamera u Srbiji potrošeno je oko 5,8 miliona dolara.
 
Većinu kamera u zemlji kupuju privatne kompanije, koje ih zatim preko tendera prodaju lokalnim vlastima.
 
Prema istraživanju RSE iz 2023. godine, više od 40 opština i gradova u Srbiji, gotovo jedna trećina svih lokalnih samouprava u zemlji, ima sisteme javnog videonadzora i nadzora saobraćaja kineskog proizvođača Dahua. Ovo proširenje odvijalo se u poslednjih pet godina uz cenu od približno 32 miliona dolara.
 
Opremu je ovim opštinama prodala "Macchina Security", beogradska kompanija koja uvozi kinesku tehnologiju u Srbiju i dobija ugovore u poslednjih nekoliko godina.
 
Prema dokumentima koje je RSE dobio, Vlada Srbije licencirala je 15 različitih tipova kamera od proizvođača iz Poljske, Australije, Sjedinjenih Država, Italije, Slovačke, Mađarske i lokalne srpske kompanije. Međutim, čini se da su opštine kupile više kamera od Dahue u poređenju s drugim kompanijama.
 
Prema dokumentima do kojih je RSE došao u okviru zahteva za pristup informacijama, 10 od 42 opštine i grada koji su ispitani kupili su kamere s tehnologijom prepoznavanja lica. To pojačava postojeću bolnu tačku u Srbiji, gde je vlada nekoliko puta pokušala da progura zakon koji bi joj dao široka ovlašćenja za korišćenje tehnologije prepoznavanja lica u javnosti.
 
Srbija je poslednjih godina postavila više od 1.000 nadzornih kamera s mogućnostima prepoznavanja lica kineskog Huaweija.
 
Postavljanje kamera u Beogradu bilo je kontroverzno jer Srbija nema odgovarajuće zakone o privatnosti podataka za obradu biometrijskih informacija preuzetih sa snimaka prepoznavanja lica.
 
Istraga RSE iz 2022. otkrila je kako srpski zvaničnici već koriste kinesku tehnologiju za praćenje i ciljanje aktivista i demonstranata, izazivajući zabrinutost da bi se naprednija oprema za nadzor kineske proizvodnje mogla zloupotrebiti.
Kosovo
 
Kao i kod mnogih drugih zemalja, podaci kosovske carine ne razlikuju različite kompanije i vrstu kamera. Ali nadzorne kamere su u širokoj upotrebi u Prištini, glavnom gradu.
 
Reporter RSE primetio je više kamera Dahua i Hikvision postavljenih na gradskim trgovima, kao i na vladinim zgradama, uključujući Državno tužilaštvo, Ministarstvo trgovine i Ministarstvo zdravlja. Kosovski zvaničnici potvrdili su za RSE da su kamere na vladinim zgradama kupljene 2020. i 2021.
 
Kamere su nabavljale i institucije u područjima Kosova gde većinski žive Srbi. Njih je kupila Srbija preko svojih paralelnih institucija na Kosovu 2021.
 
Transakcije su bile izvan kontrole Prištine, a istraživanje RSE iz 2022. pokazalo je da je oprema za nadzor Dahua u vrednosti od nekoliko desetina hiljada dolara kupljena za škole.
 
U dokumentima je navedeno da je finansijska sredstva osigurala Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije.
 
O kineskim kamerama u drugim državama možete čitati u tekstu Radija slobodne Evrope OVDE.
  • IT stručnjak

    13.05.2024 09:47
    @Ma da
    Pročitaj malo o PKI, to će ti reći sve što treba da znaš o bezbednosti.
    Za one koji ne znaju da pročitaju o PKI, odgovor je DA, moguće je napraviti potpuno bezbedno smeštanje podataka pa i video snimaka na serveru treće strane. Koristi se ista tehnologija koju MUP već ugrađuje u biometrijske lične karte sa digitalnim potpisom.
  • Ma da

    12.05.2024 16:17
    Naravno, najveći greh je što ne kupujemo iz zapadnih zemalja.

    P2P serveri proizvođača ne moraju da se koriste, ukoliko se poseduje statička ip adresa ili neki dyndns servis. Snimač uopšte ne mora biti online, nego svi vole da gledaju sa udaljene lokacije putem interneta.

    Da li zapadni proizvođači imaju neke druge tipove konekcije koji su "bezbedni" od špijunaže ili su "bezbedni dok ne ispadne neka afera", "bezbedni na reč" kao i američka doping kontrola za sportiste?

  • It stručnjak

    12.05.2024 15:12
    Činjenica je da dahua i hikvision šalju na kineske servere a budite sigurni da tamo ima neko ko gleda. Ko ne veruje neka ode na play store I pogleda ko je proizvođač softvera DMSS i IMOU. Ovo se dešava sada a Srbija dobrovoljno šalje svoje snimke u Kinu. Nema veze šta bi NATO i zapad potencijalno mogli da urade kad bi bilo, jer ovo što sada ide ide Kinezima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.