U Subotici uskoro prošireni sistem video-nadzora saobraćaja, za sada bez prepoznavanja lica

Prošireni sistem video-nadzora u Subotici će najverovatnije od 1. septembra početi da posmatra, snima, a potom i kažnjava sve one koji pod stalno budnim okom kamere počine neki prekršaj.

Kako piše Politika, u toku je montiranje proširenog video-nadzora koji se postavlja na 71 lokaciji u gradu, a deo su opšteg nadzora, nadzora raskrsnica i beleženja saobraćajnih prekršaja. 

Za ovaj posao iz gradskog budžeta izdvojeno je nešto više od dva miliona evra. Posao je poveren beogradskoj firmi "Macchina security", a po ugovoru iznos će biti plaćan mesečno, tri godine od početka funkcionisanja sistema.

Kako je lokalnim medijima objašnjeno iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, na 13 lokacija će se meriti brzina, i ovaj video-nadzor za sobom povlači i izricanje kazne u slučaju prekoračenja. Na raskrsnicama će se snimati saobraćaj, a kamere će biti korišćene i u slučajevima istrage odgovornosti.
 
Posao postavljanja kamera podeljen je po fazama, dve od tri faze su završene, i sistem će proraditi čim kad bude kompletirano postavljanje, i završeno testiranje. Očekuje se da to neće biti pre 1. septembra.
 
U Gradskoj upravi ističu da je postavljanje kamera od velikog značaja za bezbednost građana, i da će kamere 24 časa snimati u visokoj rezoluciji ključne tačke u gradu.
Na 13 lokacija u gradu meriće se brzina kretanja vozila, dok će kamere za prepoznavanje registracionih oznaka vozila, odnosno ANPR kamere biti postavljene na pristupnim putevima. Iz gradskog sekretarijata ističu da ove kamere snimaju i analiziraju tok saobraćaja, boju, marku i tip vozila. Na više lokacija meriće se i brzina saobraćaja, ali ove kamere neće "zavirivati"  u vozilo, odnosno neće snimati korišćenje sigurnosnog pojasa  ili upotrebu telefona u vožnji. Takođe, kažu da za sada sistem nije povezan sa softverom za prepoznavanje lica, javlja Politika.
 
Za početak funkcionisanja sistema potrebno je odobrenje Ministarstva unutrašnjih poslova, i od toga zavisi da li će proraditi od septembra.
  • pera

    07.08.2023 08:35
    ..
    Obavezno i sistem za prepoznavanje lica, pa ako bude neki protest, svima kazne na kucnu adresu. A ako neki funkcioner ubije nekog, onda neka fali dva minuta sa snimka. Hvala.
  • Bubica

    06.08.2023 21:09
    Kamere
    Postavljena je kamera i na uglu Palmotićeve i Gundulićeve ulice, pa molim nadležne da, kad su već odlučili da nas nadziru, to učine i sa radnicima koji su je postavili, i nalože im da počiste za sobom...Ostavljen je neki kabel pred kućom u travnjaku.Kako bismo mogli pokositi travu, sami smo morali nekako da to pikupimo i fiksiramo za banderu.
  • S

    06.08.2023 19:09
    licni stav
    Mora se koristiti softver za prepoznavanje lica a treba kaznjavati i pesake jer i oni su ucesnici u saobracaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina