FOTO, VIDEO Prosvetari predali Vladi zahtev za izmenu Krivičnog zakonika: "Da sutra ne bude kasno"

Protest prosvetara u Beogradu počeo je u podne, a predstavnici su na kraju protesta Vladi Srbije predali zahte za hitnu izmenu Krivičnog zakonika.
Ovom izmeno traži se uvođenje odredbe koja bi omogućila brže hapšenje i sankcionisanje nasilnika prema prosvetnim radnicima.
 
Protest je počeo ispred Skupštine Srbije, nakon čega se krenulo u šetnju ka Vladi Srbije. Predstavnici prosvetnih radnika imaju zakazan sastanak sa predstavnicima Vlade u 14 časova.
 
Nekoliko stotina prosvetnih radnika i građana se okupilo ispred Skupštine i blokiralo ulicu.
 
 
Istaknuti su transparenti "Dokle više?", "Dostojanstvo, sigurnost, ličnost", uz propratno zviždanje pištaljkama i muziku sa razglasa.
"Nasilja ne sme biti u školama, niti u bilo kom segmentu društva", poručeno je na protestu.
 
Predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbija Mirjana Gašić upitala je vlast treba li još neko da strada, kao što su stradala deca prošle godine i šta je još potrebno da se desi kako bi shvatili kakva je situacija u prosveti sa nasiljem.
 
Ona je pročitala Proglas prosvetnih radnika i poručila državi da je i nečinjenje nasilje.
 
 
Portparolka Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Vesna Vojvodić Mitrović rekla je se iz "uspavanog ministarstva obraća Trnova Ružica koja je prespavala godinu dana".
 
Ona je upitala zašto ministarka prosvete ne dođe da vidi rezultate mera koje su predložene.
 
Naglasila je da deca gledaju rijaliti programe i kako najmoćniji u društvu prolaze nekažnjeno i upitala zbog čega najbolja deca neće da budu nastavnici.
 
"Potrebno je razmontirati nastavnički sistem", smatra ona.
 
 
Predstavnik Sindikata radnika u prosveti Srbije Danilo Gligorić kazao je da prosvetni radnici doživljavaju traume rešavajući probleme nasilja u školi.
 
"Nastavnici trpe nasilje svaki dan", poručio je Gligorić.
 
Protestna povorka potom je krenula ka Vladi Srbije gde će biti predat zahtev za izmenu Krivičnog zakona.
 
Oni traže da počinioci napada na prosvetne radnike budu momentalno kažnjeni zatvorskim kaznama. 
 
Predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Mirjana Gašić kazala je na protestu ispred zgrade Vlade da su do sada od vlasti čuli da je za ispunjenje tog zahteva potrebno usaglasiti zakonodavstvo sa Evropskom unijom i Evropskom komisijom.
 
Ona je naglasila da prosvetni radnici traže da se odredbe koje važe za advokate odnose i na njih.
 
 
Gašić je objasnila da je Krivičnim zakonikom predviđeno da onaj ko napadne advokata ili člana njegove porodice u vezi sa obavljanjem njegove advokatske delatnosti može biti kažnjen zatvorskom kaznom od tri meseca do tri godine.
 
"Ako učinilac nanese laku telesnu povredu advokatu ili njegovoj povredi sledi mu kazna od šest meseci do pet godina, dok je za teže telesne povrede zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora", objasnila je Gašić.
 
Prema rečima Mirjane Gašić, prosvetni radnici traže iste uslove koje imaju advokati
 
"Tražimo od države da nas zaštiti i da se prema prosveti ponaša kao prema jednom od četiri stuba svake države", naglasila je ona.
 
Poručila je da izmene Krivičnog zakonika "treba doneti danas, jer sutra može biti kasno".
 
 
Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Marko Maksimović rekao je da nisu potrebni protokoli i uputstva koje niko ne može da protumači, već da je prosvetnim radnicima potrebno da se njihova služba zaštiti.
 
"Ako se ovakve stvari nastave, sutra više nećete imati prosvetne radnike", poručio je Maksimović.
Predsednik Unije prosvetnih radnika Dobrivoje Marijanović rekao je da su direktori u prethodnih nekoliko dana učinili sve da bi sprečili današnji protest.
 
Prema njegovim rečima, oko 700 škola širom Srbije je danas u potpunoj obustavi.
 
On je najavio da prosvetari neće stati na ovom protestu ako se zahtev ne ispuni, već da će organizovati proteste širom Srbije.
 
Šta sindikati zahtevaju?
 
Unija sindikata prosvetnih radnika Vojvodine uputila je 14. maja zahtev za vanredni inspekcijski nadzor i razrešenje direktorke Tehničke škole "9. maj" iz Bačke Palanke.
 
Oni su Pokrajinskom sekretaru za obrazovanje poslali ovaj zahtev, zbog napada na nastavnika ove škole koji se desio 8. maja.
 
"Očigledno je da je direktorka kršila zakon i da je, uz učenika, najodgovornija za nasilje koje se desilo u školi jer nije preduzela mere da se nasilje spreči i zaustavi. Zbog svega navedenog zahtevamo da se direktorka TŠ '9. maj' u Bačkoj Palanci hitno razreši dužnosti", naveli su oni u zahtevu za inspekcijski nadzor.
 
Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) nedavno je podsetio da je nakon slučaja nasilja nad nastavnicom u Trsteniku 2022.godine uputili Vladi i Skupštini Srbije zahtev da se izmenom većeg broja propisa zaustavi narastajući talas nasilja u školama.
 
"Zahtevane su izmene Krivičnog zakonika kojima bi se definisala oštra sankcija za svaki vid nasilja u školi i u vezi s radom u školi, ukidanje anonimnih prijava prosvetnoj inspekciji, i uvođenje mogućnosti suspenzije iz nastave učenika - nasilnika po brzoj i jednostavnoj proceduri. Uprkos velikom broju incidenata i tragičnim događajima u školama koji su usledili, vlast te zahteve uporno ignoriše", kažu u sindikatu.
Kako je 021.rs pisao, mnoge novosadske škole su se odazvale pozivima sindikalnih organizacija da se priključe protestu, saopštio je Nezavisni sindikat prosvetnih radnika za Novi Sad.
 
Novosadske škole koje imaju članove pomenutog sindikata šalju svoje predstavnike na protest. U pitanju su osnovne škole "Đorđe Natošević", "Prva vojvođanska brigada", "Branko Radičević", Tehnička škola "Pavle Savić" i Gimnazija "Laza Kostić", dok se ostale škole solidarišu usmenom podrškom.
  • Novisadka

    16.05.2024 22:58
    Ovaj režim
    vas je ponizio i platama i uslovima rada. A vi ćutite i trpite. I očekujete da vas deca poštuju. Niste se organizovali posle onog masakra u Ribnikaru, to nije bio dovoljan razlog da prosvetari štrajkuju? Vršnjačko nasilje po školama koje vi, prosvetari zataškavate, nije dovoljan razlog da štrajkujete? Pa sram vas bre bilo!
  • Zeze

    16.05.2024 16:26
    Jel ste vi prosvetni radnici
    Tolike budale ma pustite decu da se tuku tu su mame i tate neka to resavaju a ne ovaj nastavnik plaio ceh neka se deca tuku to je nasa mladost nasa buducnost buduci regruti da odsluze vojnu obavezu
  • mns

    16.05.2024 15:28
    treba
    mislim da status službenog lica ne bi bilo loše da imaju nastavnici

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.