Dojčinović: Većina medija pod kontrolom vlasti, služe kao "batina" za obračunavanje sa novinarima

Većina medija u Srbiji je pod kontrolom vlasti i služe kao "batina" za obračunavanje sa nezavianim novinarima, izjavio je za FoNet urednik portala KRIK Stevan Dojčinović.
Dojčinović: Većina medija pod kontrolom vlasti, služe kao "batina" za obračunavanje sa novinarima
Foto: 021.rs
On je u serijalu razgovora Kiosk o medijskoj sceni Srbije ukazao na to da je vlast razvila novu tehniku usporavanja rada nepristrasnih i istraživačkih medija, a to su SLAPP tužbe.
 
Kako je predočio, one su potpuno neosnovane i podnose se samo da bi finansijski iscrple medije i novinare, a postale su masovne u proteklih par godina.
Prema rečima Dojčinovića, protiv KRIK se trenutno vodi 16 sudskih procesa, a najnoviju SLAPP tužbu je podnela sudija Apelacionog suda.
 
"Sudija Apelacionog suda koja sudi predmete koji se tiču korupcije i organizovanog kriminala podnela je dve tužbe protiv nas. Jedna je parnična u kojoj traži novac, a druga je krivična tužba, gde traži zatvor za nas i zabranu da se bavimo novinarskim poslom", objasnio je Dojčinović.
To je najekstremniji slučaj, ocenio je on, uveren da je ova istraživačka meža tužena zato što se sudija naljutila, jer je njeno ime pomenuto u KRIK bazi sudija
 
Dojčinović je naglasio da su takve tužbe naka vrsta pravnog nasilja nad medijima i upozorio da su u odnosu centara moći prema nepristrasnim medijima i novinarima stvari mnogo brutalizovane.
 
Kako je ukazao, imamo i incidente fizičkog nasilja nad novinarima, a pretnje su postale svakodnevica.
 
"Granice su pomerene i atmosfera je postala napetija. Svi ti ljudi o kojima mediji prišu, koji su iz kriminala ili su povezani sa vlašću osećaju se ohrabreno u trenutnoj atmosferi i brutalniji su prema novinarima i zbog toga imamo više incidenata nego ranije", objasnio je Dojčinović.
 
On smatra da se novinarima i urednicima ne mogu nazvati oni koji se bave propagandom i serviraju samo hvalospeve o vlastima, spinuju i prikrivaju zlodela.
Prema Dojčinovićevoj oceni, napad tabloida je efikasan alat, jer može da plasira priču tako da "potpuni pozitivac bude viđen kao da je u sivoj zoni".
 
Govoreći o načinu na koji političari napadaju medije i novinare, on je konstatovao da smo država u kojoj više ne postoje ni tužilaštvo, ni policija i da vlast i kriminalci zbog toga ne osećaju pretnju, pošto su institucije na njihovoj strani.
 
Prema njegovom viđenju, "to stavlja novinare u jako nezgodnu poziciju, posebno istraživačke novinare jer su viđeni kao glavna sila koja stoji nasuprot tih ljudi".
 
"Oni su toliko fokusirani na novinare da ih uvuku u blato i da ih predstave kao svoje protivnike i opoziciju samo zato što su za njih trenutno najveća pretnja", zaključio je Dojčinović.
  • Mile

    04.06.2024 18:02
    Upravo tako
    Krah države!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija