Advokat Borović: Ako se istraga ne završi za šest meseci, osumnjičeni za ubistvo Danke biće slobodni

Ukoliko se istraga ne završi za šest meseci, osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić biće pušteni na slobodu, rekao je advokat Borivoje Borović.
Kako je dodao Borović, istraga je upropašćena kada su političari počeli da se mešaju u nju.
 
Optuženi za ubistvo Danke Ilić, koji se do sada branio ćutanjem, na jučerašnjem saslušanju je rekao da nema nikakve veze sa ubistvom i da nikada nije video devojčicu.
Borović za N1 kaže da mu je, na osnovu onog što je pratio u medijima, to očekivano.
 
"Nakon što su se političari umešali u policijsku istragu, pa su nakon toga odlučili da daju izjave i da usmeravaju javnost u kom pravcu treba da ide istraga, dobili smo rezultat da je čovek shvatio da može da odgovara za teško ubistvo i dobije doživotnu kaznu zatvora. Ako je imao nameru da objasni neki saobraćajni udes, krivično delo koja je blažeg karaktera, više je nema, što znači upropaštena je policijska istraga", objasnio je advokat.
Kako dodaje, ne može da zaboravi da su na raznim televizijama policijski inspektori unapred objašnjavali kako izgledaju izvršenja dela ove dvojice okrivljenih.
 
"Pričali su gde se desilo ubistvo, gde je završilo telo, kako su ponosni na svoje kolege, na ministra policije koji je helikopterom dolazio u ovo malo mesto. Tada sam znao da je upropašćeno i samo 'lice mesta'. Ima tu, naravno, i časnih lokalnih policajaca, ali istragu ipak usmerava tužilac. On je taj koji treba i da daje izjave o konkretnim stvarima i jedini ovlašćen da saopštava onoliko koliko može, kako ne bi upropastio istragu", rekao je on.
 
Dodaje da od nekompetentnog tumačenja događaja, do nekompetentnog proricanja u kom će pravcu ići istraga, ovo je rezultat.
 
"Čitam u novinama da će se istraga završiti i kada okrivljeni budu psihijatrijsko-psihološki veštačeni. Prvo, za onog koji se brani ćutanjem, ne može biti bilo kakvo veštačenje. Za ovog drugog, koji je samo objasnio da nije izvršio ovo krivično delo takođe ne može da se obavi to psihijatrijsko veštačenje. Pa, ukoliko se istraga u roku šest meseci ne završi, oni moraju da budu pušteni na slobodu", objasnio je Borović.
 
Kao dodatnu prepreku navodi to što nema materijalnih tragova.
 
"U ovom krivničnom postupku se desilo i ubistvo, prema tvrdnjama iz medija, u policijskoj stanici, gde je preminuo brat jednog od okrivljenih, kome su očigledno torturom pokušavali da iznude izjavu. Ako je to već tako, svaki okrivljeni može da kaže da su torturom pokušali da mu iznude izjavu, a da krivično delo nije izvršio", istakao je on.
 
Upitan da li vredi priznanje okrivljenog koji je već priznao delo, Borović kaže da iskaz ne može da se povuče.
 
"Ne znam da li je on navodno priznao izvršenje nekog krivičnog dela, ali priznanje mora da ima podršku u materijalnim tragovima. On može da tvrdi da je priznanje iznuđeno torturom. Vrlo mi je žao šta je tom jadnom detetu moglo da se desi, ali sa druge strane, profesionalno govoreći, ako ti ljudi to nisu učinili, povreda ljudskih prava je ogromna. Niko ne odgovara za osobu koja je preminula prilikom ispitivanja u policijskoj stanici. Da li ova osoba koja je priznala ima lake ili teške telesne povrede to ne možemo nikada saznati, zato što je pravosuđe zarobljeno. Ako je imao povrede prilikom ispitivanja u policiji, te povrede moraju da budu konstatovane", rekao je on.
Borović je dodao da mi ne čujemo ništa od advokata osumnjičenih, a ako je reč o braniocima koji su dodeljeni po službenoj dužnosti, oni ne mogu ništa da urade, samo da ćute, prate rad policije i štete svojim klijentima.
 
"Dodatni bol i greh nanosi se porodici devojčice, u trenu kada se pojavljuju razni medijski članci. Na neki način se oni optužuju da su prodali dete... Nijedan predmet ne završi dobro kada se na javan način komentarišu dokazi. Svi su te dokaze kontaminirali", podvukao je advokat Borović.
  • John

    05.06.2024 11:19
    -Dete su, najverovatnije udarili autom. (iako nema materijalnih dokaza za to)
    -To je saobraćajka, iz člana 297. KZ Maksimalna kazna je 12 godina zatvora
    -Za to može da odgovara, po prirodi stvari, samo vozač. Suvozač ne može ni saučesnik da bude.
    -I onda uhapse obojicu, i suvozač, ničim izazvan (da li baš ničim?) policiji izjavi da je dete bilo živo i da ju je on lično zadavio. Čime se izlaže gonjenju za teško ubistvo i kazni doživotnog zatvora. (materijalnih dokaza i dalje nema)
    -Onda malo hapse familiju ove dvojice, i to blisku familiju, koju po zakonu (član 333. KZ) ne smeju da hapse, jer nije krivično delo pomoći članu porodice)
    -Pa onda jedan od te druge dvojice "umire" (čitaj: bude ubijen/prebijen na smrt) u policijskoj stanici (a policija se pravi mrtva, još ga sahranjuju u metalnom sanduku...)
    -tu negde imamo i onu (tragi)komediju sa onim snimkom iz Beča i histeriju po medijima (a još i više po "medijima)
    -I dalje nema fizičkih dokaza, što polako i policija priznaje
    -Tu su, naravno, i sveprisutne teorije zavere da su roditelji prodali dete... (i fascinacija poligrafom...)

    Ukratko: Da se radi i sudi po zakonu, ovi bi već bili na slobodi. Nemaju osnova da ih drže, a pogotovo nemaju osnova da ih osude. Sad je i saobraćajka pod velikim znakom pitanja, a pogotovo ubistvo.
    Ali, pošto se ovde sudi "po strahu od Carstva mu" onda ovi nek se polako pakuju za Zabelu (ako stignu živi do tamo"
  • Nana

    05.06.2024 10:39
    Počinjem da verujem teoretičarima zavere da je dete oteto i da su ove jadnike žrtvovali. Znači sada otimaju i ovako, dobro je znati u kakvoj državi zaista živimo a svi koji imaju ili planiraju dece neka što pre isele.
  • @Adv

    05.06.2024 10:07
    Takodje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.