Kako se osmaci pripremaju za malu maturu?

Osmaci su završili sa nastavom, a u školama je u toku priprema za malu maturu koja je zakazana 17, 18. i 19. juna.
Kako se osmaci pripremaju za malu maturu?
Foto: 021.rs
Sve škole imaju zakonsku obavezu da organizuju minimum deset časova pripremne nastave za predmete koji se polažu. Neki nastavnici su sa pripremom počeli još u aprilu i maju, tako da ovih dana finalizuju obnavljanje gradiva sa đacima, piše Euronews Srbija.
Mnoge opštine, posebno u Beogradu, već godinama unazad organizuju besplatne časove iz matematike, srpskog, istorije, geografije, fizike, hemije i biologije za male maturante.
 
Postoje i brojne onlajn platforme, gde učenici mogu da vežbaju zadatke.
 
Ima i roditelja koji plaćaju privatne časove kako bi se dete pripremilo za testiranje. I tu su cene različne, zavisno od toga da li su časovi grupni ili individualni. Cene se kreću od 1.000 do 2.000 dinara. 
Osmaci na maloj maturi rade tri testa. Prvog dana, 17. juna, je test iz srpskog jezika, drugog test iz matematike, a trećeg test iz predmeta po izboru. Za treći test morali su da se opredele za jedan od pet ponuđenih predmeta - istorije, geografije, fizike, hemije, biologije, podseća Euronews Srbija.
 
Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić" iz Mirijeva kaže da je u toku pripremna nastava iz predmeta koji se polažu na maloj maturi.
 
"Ima nastavnika koji su počeli sa pripremom i ranije tokom drugog polugodišta. Oni sada finalizuju sa pripremama. Odziv učenika je različit- neki dolaze na pripremu, neki ne. Proba male mature koja je bila u martu pokazala je gde učenicima 'škripi' sa znanjem i onda nastavnici intenzivnije rade sa njima na tim oblastima", kaže Krstić za Euronews Srbija.
Zakonska je obaveza nastavnika da održe po 10 časova pripremne nastave za predmete koji se polažu na maloj maturi - srpski, matematika, fizika, biologija, hemija, istorija, geografija. Nastavnicima je ostavljeno da sami organizuju pripremu, ali tako da se časovi iz različitih predmeta ne poklapaju.
  • robert

    07.06.2024 10:16
    Kako se osmaci pripremaju? nAIvno pitanje.
  • DM

    07.06.2024 10:06
    Preživesmo hvala bogu prošle godine ovo. Pa čisto da ogovorim iz iskustva kako se pripremaju osmaci. Roditelji koji imaju para da izdvoje od 65000 pa na više za privatne pripreme u grupama za sva tri predmeta njihova deca će biti spremna. Od školskih priprema nema ništa barem su u školi mog deteta bile jako neozbiljne a mi smo se na žalost pouzdali u te pripremne časove pošto nemamo da izdvojimo navedenu sumu. Nekim čudom je uspeo da upiše šta je hteo ali su rezultati sa male mature bili katastrofa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.