FOTO: 021.rs na mestu na kom je potpisan Kumanovski sporazum - evo kako izgleda 25 godina kasnije

Pre četvrt veka završeno je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije. Vojno-tehnički sporazum, poznatiji i kao Kumanovski sporazum, potpisan je 9. juna 1999. godine u 23.45 časova.
FOTO: 021.rs na mestu na kom je potpisan Kumanovski sporazum - evo kako izgleda 25 godina kasnije
Foto: 021.rs
Ovaj sporazum u Kumanovu, u Severnoj Makedoniji, između Međunarodnih bezbednosnih snaga (KFOR) i vlada tadašnje SR Jugoslavije i Srbije zaključen je nakon 78 dana bombardovanja i pet dana pregovora. 
 
Dokument su na sportskom aerodromu potpisali general Vojske Jugoslavije Svetozar Marjanović, general MUP-a Srbije Obrad Stevanović i britanski general Majkl Džekson.
Odredbe ovog zakona su narednog dana, 10. juna, ušle u Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
 
Vojno-tehničkim sporazumom predviđeno je razmeštanje međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, koje su "ovlašćene da preduzimaju sve neophodne akcije u cilju uspostavljanja i održavanja bezbednog okruženja za sve građane".
Sporazumom iz Kumanova uspostavljena je i kopnena i vazdušna zona bezbednosti, koje su se protezale pet, odnosno 25 kilometara u dubinu teritorije centralne Srbije.
 
Povratak vojske SJR u kopnenu zonu bezbednosti omogućen je 2001. godine, a vazdušna zona bezbednosti je ukinuta 2015. godine.
 
 
Kako je tog 9. juna 1999. izgledao sportski aerodrom u Kumanovu?
 
Iako je poznato da su sami pregovori bili vođeni u kafani "Evropa 93" u mestu Blace, nadomak Kumanova, sama vojna baza tokom pregovora bila je stacionirana na Sportskom aerodromu u Kumanovu.
 
Ovo mesto nalazi se oko tri kilometra od granice sa Srbijom i oko pet kilometara udaljenosti od Kosova.
 
  
 
Aero klub u Kumanovu, na kom se nekada nalazila NATO baza, danas izgleda znatno drugačije pre svega zato što sada ne služi kao vojna baza već kao mesto za rekreaciju.
 
Ova privatna površina bila je od strane francuskog dela NATO alijanse zakupljena oko šest meseci i služila je kao baza za podršku NATO bombardovanju Jugoslavije, objašnjavaju iz ovog aero kluba za 021.rs.
Na celoj površini sportskog aerodroma nalazili su se šatori i brojni helikopteri, a jedan deo piste bio je namenjen za njihovo poletanje. U to vreme, aero klub bio je prebačen na drugo mesto.
 
Nakon potpisivanja sporazuma i ukidanja NATO baze u Kumanovu, život za članove ovog kluba vratio se u normalu. 
 
 
Na ovom prostoru ni 25 godina kasnije ne postoji obeležje da se na ovom helidromu desilo potpisivanje sporazuma o okončanju bombardovanja.
  • @Dr

    09.06.2024 18:00
    @Dr nešto si pogrešio. Jer ovim sporazumom je tapija 1244 Kosova u džepu Srbije, a tapiju čuva Rusija koja ima Veto u UN i ima nuklearno oružije. Ostaje samo da se čuva tapija u džepu i Sporazum da se primeni od slova do slova, a pre svega vraćanje 1000 vojnika Srbije do granice sa Albanijom
  • 313z

    09.06.2024 16:38
    Činjenica
    Taj mirovni sporazum nije baš za ponos. Bilo je boljih.
  • zztop

    09.06.2024 11:50
    Srbija je sve svoje "pobede" morala da potpiše i da se drži potpisanog , samo jednog ruka zabolela i nije potpisao al je kimnuo pokorno glavom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.