VIDEO: Svesrpski sabor u Beogradu zatvoren velikim vatrometom

Prvi svesrpski sabor pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor Srbija i Srpska" svečano je završen velikim vatrometom iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save.
VIDEO: Svesrpski sabor u Beogradu zatvoren velikim vatrometom
Foto: Pixabay
Svesrpski sabor koji je počeo molebanom u Hramu Svetog Save, nastavljen je zajedničkom sednicom dve vlade, kojoj su prisustvovali i predsednici Srbije i RS, patrijarh Porfirije, kao i predstavnici Srpske liste sa KiM, Srba iz Crne Gore i Severne Makedonije.
 
Na sednici je jednoglasno usvojen nacrt Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, u kojoj se konstatuje, između ostalog, da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu, da je KiM neotuđivi deo Srbije, jedna od odrednica srpskog nacionalnog identiteta, da se ne podržava rezolucija o Srebrenici.
Dva parlameta u narednih 90 dana trebalo bi da usvoje Deklaraciju o zajedničkoj budućnosti koja je, prema rečima Dodika, suštinski nacionalni dokument koji daje odgovor na brojne izazove.
 
 
Na sednici dve vlade, kojoj su prisustvovali predsednici Vučić i Dodik i patrijarh Porfirije, doneta je odluka o raspisivanju konkursa o izgradnji memorijalnih centara u Donjoj Gradini i Beogradu, u znak sećanja na žrtve Jasenovca, a razmenjeni su i potpisani dokumenti između resornih ministarstava u vladama Srbije i RS.
Predsednici Vučić i Dodik, u okviru sabora "Jedan narod, jedan sabor Srbija i Srpska zajedno" u Domu Garde na Topčideru obratili su se veteranima Republike Srbije i Srbije.
 
Centralno obeležavanje manifestacije bilo je na Trgu republike. Tim povodom nastupili su članovi 50 kulturno umetničkih društava Srbije i RS, a svečanost su uveličali migovi Vojske Srbije koji su nadleteli Trg republike.
 
Na Trgu republike okupio se veliki broj građana, koji su držali zastave Srbije i Republike Srpske.
 
 
Zvaničnici obe vlade obišli su i Narodni muzej i upoznali se sa nekim od najvažnijih umetničkih dela.
 
Predsednik Srbije je tom prilikom naglasio da će država pokušati da otkupi sva naša umetnička dela koja se nalaze na aukcijama kao i da postoji mogućnost da je pronađen zaručni prsten knjeginje Milice.
I Kula Beograd bila je u znaku Prvog svesrpskog sabora i na njoj je pisalo "Živela Srbija, živela Srpska, jedan sabor jedan narod", koju su krasile boje srpske trobojke.
 
Pre vatrometa, priređena je i velika bakljada na starom Savskom mostu.
  • злица

    09.06.2024 21:40
    '?
    Сад само да оскар почне да спрема сендвиће као деведесети.
  • ana

    09.06.2024 21:28
    ?
    toliko siromasnih i gladnih,beskucnika,a placamo vatromete!
  • Lepi cane

    09.06.2024 16:10
    Eh.....
    Cirkus bez potrebe.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Ruski kulturni centar otvoren u Čačku

Ruski kulturni centar, koji će imati školu ruskog jezika, biblioteku s delima autora iz te zemlje i kancelarije za kulturno-ekonomsku saradnju i za rusku nacionalnu manjinu, otvoren je u Čačku.