Reakcije iz BiH na Svesrpski sabor: Deklaracija platforma za novi sukob

Željko Komšić je izjavio da deklaracija "Svesrpskog sabora" u Beogradu, predstavlja "političko-versku platformu koja treba da posluži kao osnova za okupljanje i pripremu za novi sukob".
Član Predsedništva BiH iz hrvatskog naroda je rekao da je ta platforma "unapređena i prilagođena u skladu s trenutnim geopolitičkim stanjem".
 
Komšić smatra da su deklaracijom "definisane mete i način pripreme".
"Posebno su agresivne odredbe koje se odnose na Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Svako potcenjivanje ove platforme je izuzetno opasno" - ocenio je on.
 
Po rečima Komšića, autori deklaracije su "spremni čekati i godinama, sve dok im neke nove geopolitičke okolnosti ne omoguće da krenu u nasilnu realizaciju projekta Velike Srbije, još iz doba Ilije Garašanina".
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, povodom održavanja Svesrpskog sabora, kaže da je to opasan projekat predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je direktno povezan s pokušajima Rusije da destabilizuje jugoistočnu Evropu i skrene pažnju s ruske agresije na Ukrajinu.
 
Bećirović je naveo da "uspostavljanje i antidejtonsko delovanje svesrpskog sabora predstavlja pretnju miroljubivoj i ravnopravnoj saradnji među evropskim državama".
 
"Takav scenario odgovara jedino Putinovoj Rusiji i zato nije slučajno da su najviši ruski funkcioneri javno podržali održavanje svesrpskog sabora", naveo je Bećirović.
 
On je istakao da je organizovanje svesrpskog sabora suprotno praksi u demokratskom i civilizovanom svetu koji poštuje međunarodno pravo i "predstavlja krajnje opasan korak".
 
"Nijednom predsedniku države u modernoj Evropi ne bi palo na pamet da organizuje 'svefrancuski', 'svenemački', 'sveitalijanski', 'svepoljski', 'svešpanski' sabor", kazao je Bećirović.
 
Za Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koja je usvojena na saboru 8. juna, Bećirović je rekao da tekst tog dokumenta ne uvažava međunarodno i nacionalno pravo, kao ni postojanje nezavisne, suverene i nedeljive države BiH.
 
Prema njegovim rečima, sadržaj eklaracije predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta države BiH, kao i podrivanje temeljnih načela na kojima počiva Evropska unija i osnovnih međunarodnih principa na kojima se zasnivaju međudržavni odnosi članica Ujedinjenih nacija.
 
"Predsednik Republike Srbije, zalažući se za realizaciju mračne ideje 'jedan narod, jedan sabor', negira međunarodno-pravni značaj teritorijalnog principa kao osnove za vršenje suverene vlasti. Pokušava uspostaviti nezapamćenu praksu zajedničkog zasedanja i odlučivanja najviših organa Republike Srbije i jedne administrativno-teritorijalne jedinice u državi BiH", naveo je Bećirović.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Denis Bećirović može da govori samo u ime Bošnjaka i da bi za obraćanje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću morao da pribavi stav tročlanog Predsedništva BiH.
 
"Za međunarodni politički saobraćaj, za obraćanje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, on bi trebalo najpre da pribavi stav Predsedništva BiH, pa onda da govori u ime BiH", naveo je Dodik za novinsku agenciju Srna.
 
Prema njegovim rečima, Bećirović "nikako da se pomiri sa činjenicom da on može da govori samo u ime Bošnjaka i da svaka njegova izjava, poput ove o Svesrpskom saboru, predstavlja samo njegov lični stav za domaću upotrebu, na nekih dvadeset odsto teritorije".
 
Kako kaže, iz Bećirovićeve reakcije na Svesrpski sabor "vidi se potreba da se pod kontrolu stavi Republika Srpska, Srbi, odnosi Srba i Srba".
  • banens

    11.06.2024 01:29
    @voldi
    Aj napisi to ime da te razumemo,ovako ne znamo ni ko si ni sta si,sta se sakrivas iza tog gejmerskog nicka. Prosetaj iz Srbije ako ti ne odgovara...
  • Ivan

    10.06.2024 22:49
    Burle
    Nemojte misliti da mi u RS slijepo podrzavamo Dodikove avanture. Opet ce se lomiti preko nasih ledja kao i 41. i 92. A Dodik ce se baviti svercom kao i tada.
  • Megi

    10.06.2024 21:27
    Veličanstvena platforma! Drina spaja Srbe, moramo se pomagati i voleti, mi smo braća, jedan narod, zašto bi to nekome smetalo? Plakala sam dok sam gledala našu omladinu u narodnim nošnjama i sa srpskim zastavama u rukama. Mislim da konačno vodimo potpuno ispravnu politiku u svim segmentima, a naročito u nacionalnom pogledu. Živela Srbija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Ruski kulturni centar otvoren u Čačku

Ruski kulturni centar, koji će imati školu ruskog jezika, biblioteku s delima autora iz te zemlje i kancelarije za kulturno-ekonomsku saradnju i za rusku nacionalnu manjinu, otvoren je u Čačku.