Objavljen tekst Deklaracije o merama sanacije posledica NATO bombardovanja: Ima devet tačaka

Inicijativa za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja Srbije 1999. godine predstavila je Deklaraciju o potrebnim merama sanacije posledica NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999.
Objavljen tekst Deklaracije o merama sanacije posledica NATO bombardovanja: Ima devet tačaka
Foto: 021.rs
Tekst Deklaracije glasi:
 
Povodom obeležavanja 25 godina od usvajanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, "Inicijativa za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja Srbije 1999. godine" proglašava Deklaraciju o potrebi mera sanacije posledica NATO agresije na SR Jugoslaviju.
 
Potpisivanjem pravno-obavezujućeg Ugovora između Ministarstava odbrane, zdravlja, životne sredine, kao i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije 12. juna 2018. godine, "Inicijativa za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja Srbije 1999. godine" (u daljem tekstu: Inicijativa) postala je operativni i savetodavni deo Zajedničkog tela za utvrđivanja posledica NATO bombardovanja Srbije.
Inicijativa je istrajala u svim aktivnostima na dobrovoljnoj i pro bono osnovi, uprkos tome što nisu stvoreni legitimni uslovi za rad Zajedničkog tela.
 
Pozivajući se na Povelju UN o ljudskim pravima, koja na prvom mestu podrazumeva pravo na slobodu kretanja i slobodu govora uključujući i pravo na zdravu životnu sredinu, Inicijativa predlaže da se u okviru državnog projekta na osnovu naučno priznate metodologije donesu zaključci o efektivnosti preduzetih mera u proteklom 25-togodišnjem periodu i pokrene istraživački projekat o posledicama NATO bombardovanja Srbije u skladu sa najnovijim naučnim saznanjima. To podrazumeva:
1. Popis i utvrđivanje svih lokacija bombardovanih ubojnim sredstvima, koja ostavljaju dugotrajne štetne posledice po zdravlje i životnu sredinu (zemljište vode, vazduh i vegetaciju) sa fokusom na primenu municije sa osiromašenim uranijumom i na postojane organske zagađujuće materije, koje su oslobođene iz uništenih velikih industrijskih objekata i transformatora.
 
2. Pristup podacima monitoringa životne sredine koje su relevantni organi Republike Srbije obavljali tokom NATO bombardovanja 1999. godine.
 
3. Naknadnu kontrolu efekata čišćenja i sanacije bombardovanih lokacija koje su finansirane iz budžeta Srbije, zatim sredstvima Programa UN za zaštitu okoline (UNEP) ili pomoću drugih stranih donacija.
 
4. Reviziju svih relevantnih baza podataka o zdravlju stanovništva, a posebno učesnika u odbrani granica države Srbije, kao i o stanju životne sredine pre i posle 24. marta 1999. na celovitoj teritoriji države Republike Srbije u skladu sa odredbama Rezolucije 1244 SB UN.
 
5. Na osnovu podataka iz prethodnih tačaka, formiranje nacionalnih naučnih projekata za istraživanje uzročno-posledičnih veza između štetnih agenasa i uticaja na zdravlje u skladu sa najnovijim saznanjima i njihovo povezivanje sa programima doktorskih studija. Sva korišćena metodologija mora biti bazirana na najsavremenijim verifikovanim naučnim programima i tehnikama.
 
6. U skladu sa rezultatima prethodne tačke, određivanje obima i sadržaja epidemioloških studija na lokacijama za koje se utvrdi da su ugrožena dugoživećim radionuklidima i/ili postojanim organskim zagađujućim materijama.
7. Određivanje mera i pokretanje procesa remedijacije na onim lokacijama za koje se na osnovu rezultata nacionalnih projekata utvrdi da je rezidualno zagađenje iznad dozvoljenih graničnih vrednosti.
 
8. Rezultati relevantnih projekata će se koristi kao dodatni naučni dokazi za prethodne stavove Inicijative o neophodnosti zabrane upotrebe oružja sa osiromašenim uranijom. Srbija treba da se pridruži državama, koje su zabranile proizvodnju, skladištenje, prodaju, prevoz i upotrebu ovog oružja i inicira u UN Konvenciju o zabrani upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom.
 
9. Zaštitu duhovnog i kulturno-istorijskog nasleđa, kao i materijalnih dobara u vlasništvu nealbanskog stanovništva na teritoriji Kosova i Metohije, posebno svih spomenika podignutih u znak sećanja na žrtve i tragične događaje u toku 78 dana NATO agresije na SR Jugoslaviju, koja je izvršena bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.
  • Fočo

    11.06.2024 19:33
    Ne može se tako brzo i preko reda!
    Prvo da se ispostavi Turskoj zahtev za odštetu od boja na Kosovu, pa tek onda.
  • Profesor

    11.06.2024 16:05
    Promašili ste temu. Gde je zahtev i tužba za naknadu štete od NATO? Onaj ko je napravio štetu neka plati u protivnom zatvorimo Dunav dok se ne opamete. Aj sad ko ima petlju za tako nešto?
  • Ulični hodač

    11.06.2024 13:52
    Dok se Carevi igraju rata na tom civilnom mostu je poginuo moj drug - civil.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.