Vučić Ambasadi SAD u BiH: Gde u Dejtonu piše da imovina pripada centralnim vlastima, ne entitetima?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na saopštenje Amabasade SAD u Bosni i Hercegovini da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru u Beogradu predstavljaju "napad na Dejton".
Vučić je na ovo saopštenje odgovorio pitanjem o tome "gde u tom sporazumu piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima".
 
"Dejtonom regulisane su nadležnosti centralnih vlasti i entiteta. Moje prvo pitanje za njih je kako, gde i od kada negde piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima. Članom 3.3 Ustava BiH, aneks četvrti Dejtonskog sporazuma, predviđeno je da sve državne funkcije ovlašćenja koja nisu izričito dodeljene institucijama BiH pripadaju entitetima", kazao je Vučić u video-snimku na Instagramu upućenom, kako piše, "američkim saveznicima".
On je tako odgovorio na jučerašnje saopštenje Ambasade SAD u BiH koje navodi da "javne izjave zvaničnika Republike Srpske (RS), a posebno predsednika RS Milorad Dodika" o zaključcima i planovima za razdruživanje RS od BiH predstavljaju "i napad na Dejton i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH".
 
Ambasada je istakla da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH izričito navode da je BiH država naslednica Republike BiH sa svojom unutrašnjom strukturom, modifikovanom, tako da se sastoji od dva eniteta.
Vučić je u videu koji je objavio na Instagramu kazao da su članom 3.1 Dejtonskog sporazuma navedene nadležnosti institucija BiH, ali ne i javna imovina, ni javna svojina.
 
"Te vas molim, dragi partneri iz američke Ambasade, da mi konkretno odgovorite kako ste došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da je imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima, kao što jasno piše u Dejtonu, a zbog čega ste između ostalog učestvovali u izazivanju krize na prostoru BiH. Istovremeno, očekujem da mi odgovorite, kao što ste već u nekoliko navrata rekli, da to ima veze sa sporazumom u pitanju sukcesije iz 2001. koji je stupio na snagu 2004. godine", kazao je on.
Vučić je dodao da se sukcesijom regulišu prava i obaveze država članica nastalih na prostoru BiH, a ne kako će javna svojina ili javna imovina biti raspoređena unutar jedne od država članica nastale raspadom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
 
Dodao je i da je "mnogo srećan što je Ambasada (SAD) prihvatila argumentovanu civilizovanu i bez ikakvih uvreda, dobru raspravu", te da se raduje odgovoru kojeg očekuje.
  • Drale

    12.06.2024 10:10
    Ne guraj prst u oko bahatom, bezobraznom nasilniku,Slobo je to uradio njihovom ambasadoru i šta se desilo dobro znamo.Sada ponavljamo istu grešku,uz to tamo neki naš dasa kliče Putinu u vreme kad to nije nimalo pametno i bez ikakve koristi.Ili nismo naučili neke lekcije,ili smo glupi ili smo i mi deo predstave koja će se odigrati opet na našu štetu.
  • Dragomir

    12.06.2024 09:45
    Sve po dogovoru
    Predao je Kosovo i Metohiju, predaće i Republiku Srpsku. Sad je to svima jasno. Ne verujem da je tolika neznalica da napravi baš toliko grešaka i povuče onoliko katastrofalnih poteza. Sve mi liči na dogovor baš sa onima koje mnogo kritikuje. Jedno govori , a drugo radi. Sve po njihovim instrukcijama. Neverovatna destrukcija Srbije i srpskog naroda za veoma kratko vreme, kao nikad u istoriji.
  • Еустахије

    11.06.2024 23:22
    Када би сви имали ону ствар да напишу свој коментар не би читали туђе и ударали палац доле

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Ruski kulturni centar otvoren u Čačku

Ruski kulturni centar, koji će imati školu ruskog jezika, biblioteku s delima autora iz te zemlje i kancelarije za kulturno-ekonomsku saradnju i za rusku nacionalnu manjinu, otvoren je u Čačku.