Borel nije predao izveštaj o ispunjavanju uslova za ukidanje kaznenih mera Kosovu

Šef evropske diplomatije Žozep Borel nije ove nedelje predao izveštaj o stepenu ispunjavanja uslova za ukidanje kaznenih mera Kosovu, a do odlaganja je došlo u poslednjem trenutku bez objašnjenja.
Borel je trebalo da podnese izveštaj na sastanku ambasadora država članica EU 11. juna, ali diplomate nisu dobile taj dokument, naveli su izvori iz EU za Radio Slobodna Evropa (RSE).
 
Prema navodima diplomatskih izvora, nekoliko ambasadora je protestovalo zbog toga, ukazujući da je u aprilu zatraženo da izveštaj bude izrađen što je pre moguće.
Za odlaganje u podnošenju Borelovog izveštaja nema zvaničnog objašnjenja, a izvori iz EU navode da je Evropska komisija predstavila probleme i da želi da "razjasni neke tačke izveštaja". Okvirni datum za podnošenje izveštaja sada je 19. jun, ali i dalje nema garancija da će se to dogoditi.
 
Ambasadori država članica EU 23. aprila su prvi put raspravljali o mogućnosti ukidanja mera koje je Brisel uveo Kosovu u junu 2023. godine, posle procene da Priština ne čini dovoljno na deeskalaciji tenzija na severu Kosova.
Kaznene mere Kosovu uključuju obustavu svih susreta evropskih zvaničnika sa zvaničnicima iz Prištine, obustavu sastanaka u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja, i suspenziju pretpristupnih fondova. EU je takođe odbila da razmotri projekte Kosova u okviru Investicionog plana za Zapadni Balkan.
 
Te mere je pripremio Borelov kabinet i predstavio ih državama članicama od kojih se očekivalo da ih poštuju. Zbog toga se nazivaju merama, a ne sankcijama.
 
Diplomatski izvori u Briselu rekli su krajem aprila za RSE da se većina članica EU zalaže za ukidanje restriktivnih mera Kosovu, i da je jedina razlika među njima da li to treba učiniti odmah ili postepeno.
 
Upućeni u izradu Borelovog izveštaja ukazuju da će on verovatno potvrditi da su sazreli uslovi za ukidanje mera i da jedina neponznanica ostaje da li će predložiti da one budu ukinute poptuno ili postepeno.
 
Podnošenje izveštaja je više puta odlagano i zbog radnji kosovskih vlasti na zatvaranju objekata banke Poštanska štedionica na severu Kosova. Te poteze je EU opisala kao "jednostrane i nekoordinisane, sa potencijalom da podstaknu tenzije".
 
Borelov izveštaj ne znači da će mere biti momentalno ukinute, već će on služiti zemljama članicama da to pitanje vrate na dnevni red i da počnu da razmatraju tu mogućnost.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija