Za svakog stranca po nešto: Koji je interes vlasti i Vučića da guraju projekat Rio Tinta?

Građani Srbije ovih dana postaju svesni da, osim što režim pre dve godine nije stavio tačku na projekat Rio Tinta za iskopavanje rude litijuma, i Evropska unija ima interes da se to baš ovde radi.
Za svakog stranca po nešto: Koji je interes vlasti i Vučića da guraju projekat Rio Tinta?
Foto: Pixabay
Režim u Srbiji pokušava da, pričama o velikom razvoju i novcu koji bi se iskopavanjima slio u Srbiju, slomi otpor javnosti.
 
Pitanje je koji je interes vlasti, a posebno njenog najvidljivijeg eksponenta, predsednika države Aleksandra Vučića, da uprkos stavovima građana gura Srbiju u ruke Rio Tinta? 
Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Ognjen Radonjić za Danas kaže da je sada je za njih pravo vreme da najave projekat.
 
"Svima je bilo jasno da Rio Tinto nije otišao i da se neće tek tako odreći svoje velike investicije. Tome govori u prilog i činjenica da je navodno izgubljeno preko trideset hiljada potpisa Narodne inicijative za zabranu iskopavanja litijuma. Opozicija je razvalila samu sebe i otvorila im put za delovanje. Kada nema opozicije, nema ni artikulisanog političkog otpora tako da opozicija snosi veliki deo odgovornosti za sve štetne projekte koji nam se približavaju – od Ekspa, Nacionalnog stadiona i Generalštaba do rušenja Sajma i Savskog mosta", opisuje on stanje u Srbiji.
Kako dodaje, takođe je u pitanju i kupovina podrške Zapada koji je, kako se ispostavilo, samo periferno obratio pažnju na pokradene izbore.
 
"Za svakog po malo – litijum za Rio Tinto, brojne nekretnine za Orbanovog zeta, Generalštab za Trampovog zeta, dalje nadiranje kroz Savsku obalu za Beograd na vodi itd. Koliko će se tek inostranih firmi ovajditi od Ekspa ostaje da se vidi. Takođe, korisno je sada dići buru da se po strani ostave, s obzirom na okolnosti, izuzetno dobri rezultati opozicije u Nišu, Starom gradu, Novom Beogradu i grupa građana u Čačku, Užicu, Gornjem Milanovcu, Sremskim Karlovcima, Vrbasu itd. Stoga, tu smo gde smo i sve što nam se dešava nije iznenađenje. Rastakanje će se nastaviti do daljnjeg i bez nove političke opcije koja će zadobiti poverenje građana šanse za otpor su mršave", ukazuje Radonjić.
 
Politikolog Mladen Mradalj dodatno dočarava šta bi mogla biti budućnost Srbije.
 
"Za vlast evri i dolari u džepovima, zapadnjacima litijumske baterije u automobilima, a srpskom narodu ruska muzika u ušima i srpske zastave preko očiju. Uzeće pare od litijuma za sebe, od tih para će da plaćaju vojsku i policiju i članove partije. Ko se pobuni ima da nagrabusi. A Evropi treba litijum, pa će sve da mu aminuje. To je recept prema kome su se formirale i afričke i južnoameričke diktature: elita izvozi prirodna bogatstva, zarađuje grdne pare od kojih plaća sistem, pa sistem radi za elitu, a ne za narod, jer sistemu ne treba porez od naroda kad pare stižu od izvoza sirovine. I to je to, ćuti i slušaj, jer su svi ovi odozgo, domaći i strani, u talu", navodi Mrdalj.
 
I Duško Lopandić, predsednik Foruma za međunarodne odnose, ukazuje na to da je nesporan interes EU za litijumom u okviru ogromne transformacije svetske autoindustrije na električne automobile, ali se nada da će u EU postojati sluh za stav naše javnosti.
 
"U tom okviru ova vlast čija je ekonomska politika zasnovana na bezobzirnoj rasprodaji nacionalnih resursa, pokušaće da pokaže svoju navodnu 'proevropsku' orijentaciju predajući Rio Tintu Jadarsku dolinu i druge, na sličan način kako je predala borski bazen u ruke Kineza ili kako je nekad naftna industrija predata Rusima", kaže on za Danas.
Programski direktor Novog trećeg puta Dimitrije Milić kaže da litijum u strateškom smislu prevazilazi nivo bilo koje domaće vlade, jer je neizbežan u globalnoj zelenoj tranziciji, naročito u kontekstu sadašnjeg carinskog rata SAD i EU sa Kinom vezano za rastuće tržište električnih vozila i baterija.
 
"On jeste EU izrazito bitan u nadmetanju sa Kinom, ali u Evropi postoji još skoro 20 litijumskih projekata u različitim fazama implementacije. Zato ne bi trebalo gledati na to kao spoljnu ucenu, nego pitanje unutrašnje debate i strateške odluke u Srbiji", zaključuje on.
  • Eon

    24.06.2024 08:08
    PatriJote
    Koji je interes vlasti i Vučića da guraju projekat Rio Tinta?

    Da što duže ostanu u milosti EU i što više para stave u džep.
  • spržena zemlja

    24.06.2024 03:49
    @Gorane R.Tinto nisu "doveli bivši"!!! Oni su R.Tintu odobrili samo istraživanja o kvalitetu zemljišta i studiju o isplativosti, ali eksploataciju rude i uništavanje plodnog tla NISU odobrili. E, to im je odbrio "neko drugi", neko posle 2012.
  • @Jasno

    24.06.2024 02:59
    Nejasno ti zasto ne zagaditi nesto jos nezagadjeno? I zasto ne dodati jos jedno zagadjenje na postojeca? Zaista, oce to da bude nejasno takvom profilu ljudi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija