Sindikat prosvetara: Ocene su najčešći povod nasilja nad nastavnicima, zato ih od septembra ukidamo

Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) odlučili su da u sledećoj školskoj godini ne upisuju ocene u es-dnevnik.
Sindikat prosvetara: Ocene su najčešći povod nasilja nad nastavnicima, zato ih od septembra ukidamo
Foto: 021.rs
Ovu akciju NSPRS naziva "beli štrajk", a navodi da je reč o meri odbrane nastavnika u situaciji kada ih propisi i nadležne institucije ne štite dovoljno od "nabujalog nasilja".
 
"Ocene su najčešći povod verbalnog i fizičkog nasilja nad zaposlenima u obrazovanju, pa ćemo ih ukinuti dok ne budemo zaštićeni na bolji način", ističe NSPRS u saopštenju.
Oni podsećaju na predlog koji su uputili Ministarstvu prosvete još 2022. godine, nakon nasilja nad nastavnicom u Trsteniku. 
 
Još od tada, sindikati traže izmenu Krivičnog zakonika, odnosno definisanje novih krivičnih dela i sankcija u vezi sa nasiljem u školi, kao i uvođenje suspenzije s nastave učenika koji ponavljaju negativno ponašanje i ukidanje anonimnih prijava prosvetnim inspekcijama.
 
"Zahtevane izmene Krivičnog zakonika su najavljene, ali tek krajem godine. Nema potrebe za tolikim otezanjem kada je u pitanju urgentni problem kao što je nasilje u školama. Videli smo na primeru ekspresne izmene Zakona o lokalnim izborima kako vlast može brzo da izmeni zakon, kada to zaista želi", ističe NSPRS.
Sindikat dodaje da je suspenzija učenika iz nastave nakon njihovog zahteva uvrštena u propise, ali na takav način da je u praksi nesprovodiva ili više na teret nastavnika nego suspendovanog učenika.
 
"Ukidanje anonimih prijava prosvetnoj inspekciji je ukidanje pritiska na nastavnike zbog ocena kojima učenici i roditelji nisu zadovoljni. Prosvetna inspekcija mora da zna ko je prijavljivač i da ima mogućnost da ne sprovodi postupak ako se radi o učestalom prijavljivanju istog nastavnika od strane istog lica ili o prijavljivanju nastavnika koji je već višestruko kontrolisan, bez utvrđenih nepravilnosti u njegovom radu", objašnjava NSPRS.
 
Tek kada ova tri predloga budu prihvaćena i u potpunosti implementirana u propise, ocene će ponovo biti upisivane u es-dnevnik.
 
NSPRS poziva sve nastavnike da se pridruže akciji "beli štrajk" od 1. septembra, kako bi se prosvetni radnici što efikasnije zaštitili od nasilja, i da kako bi izvršili snažan pritisak na donosioce odluka da ih zaštite odgovarajućim izmenama propisa.
Sindikat očekuje i podršku i najšire javnosti, koja "nesumnjivo želi da škole ponovo budu mirna i bezbedna mesta za sve".
  • Nina

    24.06.2024 19:27
    Nezavisni sindikat?
    Pa vi baš i radite ono što vlast zeli
    Sve vreme nastavni kadar vuče po prašini...
    Malo strajkić pa dobijete povišicu,pa opet veslaj i tako u krug...
    Bolje se udružite i dobro koncipirajte vaše probleme i tražite da se krivični i kazneni zakon promeni u tom smeru u vezi vršnjačkog nasilja,nasilja nad profesorima i školstva..
    Ima ko će vas podržati
    Pokrenite peticiju...
    Treba biti lukav i pametan i igrati kako je u ringu...
    @eureka
    najbolje plastično opisano stanje....
  • Spiridon Kopicl

    24.06.2024 11:45
    Narod ( jadnici ) koji na ovoj temi lupa minuse, nema buducnost....
  • NS

    24.06.2024 11:18
    Ocena nije merilo znanja ali bar okvirno znamo kakvo znanje ima naše dete. Zbog pojedinaca nasilnika treba svi da trpimo. Takve roditelje treba strogo kazniti po novčaniku a decu nasilnike odmah ispisati iz škole. Svi bi se smirili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija