Slučaj proganjanja u Jovinoj gimnaziji: Šta kaže advokat pritvorene Novosađanke?

Advokat Milan Alanović, koji zastupa Novosađanku osumnjičenu za proganjanje zaposlenih u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj", smatra da je određivanje pritvora do 30 dana bilo nepotrebno.
Slučaj proganjanja u Jovinoj gimnaziji: Šta kaže advokat pritvorene Novosađanke?
Foto: 021.rs
Alanović je na konferenciji za medije istakao da se u domaćem pravosudnom sistemu efikasno koriste mere kućnog pritvora, zabrane napuštanja mesta boravišta ili zabrana prilaska oštećenima, što bi trebalo da bude dovoljno da se obezbedi da njegova klijentkinja ne ometa postupak.
 
On je podneo žalbu na određivanje pritvora i sada se čeka odluka suda. Osim toga, čeka se i na odluku o tome da li će posebno odeljenje zaduženo za visokotehnološki kriminal preuzeti slučaj, jer je u pitanju mejl komunikacija.
Po njegovim rečima, čitav slučaj je počeo u gimnaziji mesecima ranije kada je Novosađanka pokrenula postupak da bi zaštitila prava i interese svoje ćerke, koja je prijavila da je pojedini učenici i zaposleni zlostavljaju u samoj školi.
 
Dodaje da se po prijavama postupalo bez učešća majke, zbog čega je ona potom podnosila prijave i tražila odgovore, kojih nije bilo.
"Ona je kao majka bila nezadovoljna što niko nije sproveo valjan postupak u kome je ona mogla da učestvuje kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice o tome šta se dešavalo u školi, pa i da se utvrdi da li je možda i njeno dete odgovorno za neki incident koji se tamo desio ili je odgovornost na strani drugih. Samo ćutanje nadležnih u školi i upućivanje na mejl komunikaciju je dovelo do toga da je moja klijentkinja slala određene prijave, jer nije dobijala nikakve odgovore u vezi sa postupkom koji se ticao njenog deteta. Iz škole su joj slate generičke poruke koje suštinski nisu bile odgovori na njena pitanja", kaže Alanović.
 
Advokat tvrdi da privedena Novosađanka nikada nije otišla u školu, te da se nikada nije lično obratila nekome od onih koji su oštećeni u krivičnoj prijavi, niti im je neposredno izrekla pretnje. On navodi da osumnjičena nije nikada vodila nesporedan razgovor sa nekim od oštećenih. Između ostalog, kaže, nije ih kontaktirala na društvenim mrežama ili putem privatnih mejlova, već se sve svelo na službene mejlove Jovine gimnazije.
 
"U kontekstu ovih poruka u koje sam ja imao uvid, može se reći da možda i ima tu nekih uvredljivih tonova, ali nipošto se ne može raditi o krivičnom delu proganjanja, posebno ne o pretnjama po život i telo zaposlenih. Da li se takva komunikacija mogla nazvati nepristojnom? Možda, ali to je sasvim neko drugo krivično delo, odnosno, možda bi moglo da se radi o verbalnom deliktu, ali se ne može raditi o pretnjama po život i telo", dodaje Alanović.
 
Alanoviću se čini da je osumnjičena Novosađana završila u pritvoru zbog društvene nervoze koja je nastala nakon prebijanja nastavnice biologije u Beogradu.
Podsetimo, osumnjičenoj Novosađanki je određen pritvor do 30 dana, te može da traje do 17. jula. 
 
Osnovno javno tužilaštvo je predložilo pritvor zbog "mogućeg uticanja na svedoke, te zbog osobitih okolnosti da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo".
 
Povodom ovog slučaja oglasila se i Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" saopštenjem u kom Školski odbor ističe da je ponašanje uhapšenje imalo elemente fizičkog, psihičkog, emotivnog i digitalnog nasilja prema zaposlenima. 
 
"Njeno ponašanje ima elemente fizičkog, psihičkog, emotivnog, digitalnog nasilja i diskriminacije, drskim i bezobzirnim ponašanjem prema zaposlenima škole, što je dovelo do kontinuiranog, javnog i teškog ponižavanja, uznemiravanja i ugrožavanja zaposlenih u školi", navodi se u saopštenju Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj". 
 
Školski odbor je dodao da je uhapšena žena u proteklom periodu podnosila prijave protiv gotovo svih profesora koji predaju njenoj kćerki.
 
U Jovinoj gimnaziji kažu da je isto tako prijavljivala i psihološko-pedagošku službu, sekretara škole, direktora škole, članove Školskog odbora i Saveta roditelja škole.
  • Happy tv

    24.06.2024 10:17
    Ima ih na hiljade koji su ucinili ozbiljna krivicna dela pa nisu bili pritvoreni ni minut.

    Ne znam zasto bih i dalje morao ziveti u ovoj "drzavi".

  • Intuition

    24.06.2024 07:22
    Ne znam zasto ali verujem ovoj Novosadjanki.
  • Komšija

    22.06.2024 09:02
    Pravda za prosvetare
    Roditeljima zabraniti ulazak u škole.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti