"Nestanak struje na Balkanu ima tehničke i političke razloge": Kakve veze sa tim ima Srbija?

Nestanak struje velikih razmera pokazuje koliko je snabdevanje energijom na Zapadnom Balkanu ugroženo, piše danas Frankfurter algemajne cajtung.
"Nestanak struje na Balkanu ima tehničke i političke razloge": Kakve veze sa tim ima Srbija?
Foto: 021.rs/ilustracija
List navodi i da politički spor između Srbije i Kosova oko priznanje blokira sprovođenje ugovora o tržištu električne energije, koji su spremni od 2022. godine.
 
U tekstu, koji prenosi Dojče vele, podseća se da je snabdevanje električnom energijom normalizovano posle nekoliko sati, ali da osnovni problem nije rešen.
Pritom, to nije nova tema, pre svega tamo gde je potražnja za energijom naglo porasla od 1990. godine, na Kosovu i u Severnoj Makedoniji problema je bilo i ranije.
 
Mnoge elektrane starije su od 40 godina, a ni prenosna mreža nije mnogo mlađa. Elektrane na ugalj ne mogu da drže korak zbog zastarele tehnologije i uskih grla u rudnicima, ukazuje stručnjak za jugoistočnu Evropu Dimitar Bečev.
U međuvremenu, zbog klimatskih promena, nivo akumulacija u onim zemljama koje se oslanjaju na hidroenergiju, poput Albanije s njenih 99 odsto hidroenergije, padaju. To je veliki izazov za snabdevanje električnom energijom, rekao je Bečev.
 
Slepo se osloniti na komšije, kako je to pokazao blekaut prošlog petka nije moguće, piše list i citira zamenika direktora Evropske energetske zajednice Dirka Bušlea koji ističe da tu u priču ulazi politika.
 
To podrazumeva bolju koordinaciju i saradnju s drugim mrežnim operaterima i uspostavljanje tržišta električne energije. Krize u napajanju zajednički se mogu brže i rešiti i sprečiti. Ugovori sa državama Zapadnog Balkana su na stolu od 2022. godine, rekao je Bušle.
 
Politički spor između Srbija i Kosova oko priznanje Kosova i tu blokira sprovođenje u čitavom regionu, kaže Bušel, a prenosi Frankfurter algemajne.
 
List navodi da to nije jedini energetski izazov s kojima se suočavaju te države.
 
Bivši američki diplomata Metju Briza imenuje i druge izazove - malo konkurencije, previše uglja i previše Rusije.
 
Energetskom industrijom na Zapadnom Balkanu dominiraju preduzeća u državnom vlasništvu čiji nedostatak transparentnosti i loše upravljanje ometaju konkurenciju, omogućavaju uplitanje Rusije i usporavaju ulaganja u energetsku tranziciju, ponavlja Briza.
 
Uticaj Rusije u poslovanju s naftom i gasom i dalje je značajan u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Činjenica da su tržišta Zapadnog Balkana mala i neprivlačna za međunarodne ulagače, olakšava Moskvi da ostvari uticaj, a Moskva želi da proda što više gasa, piše Frankfurter algemajne cajtung.

Pre nedelju dana su Crna Gora, BiH, delovi Hrvatske i Albanije ostali bez struje.

  • Zemlja čudesa

    28.06.2024 10:51
    Uvek neko drugi
    U svakoj situaciji se nađe neki premudri Amer ili EU birokrata koji za sve okrivi arhizlikovce Ruse. Povremeno i Srbe, kad treba. To mi liči na onu AVetovu mantru da su za sva zla ovog sveta krivi "žuti", mada već više od 12 godina nisu na vlasti ni u mesnoj zajednici.
  • Драган

    28.06.2024 10:36
    гарант
    Гарант су Криви Вучић и Брнаба.... СНС, и наравно - ПутиЊ, ПутиЊ, ПутиЊ, ах тај ПутиЊ
  • Novosadjanka

    28.06.2024 07:57
    Jaoooo Bozeee, pa mi smo za njih sve ekonomski tigar. Zato kod mene u kuci svaki dan nestane struja bar tri puta dnevno po pet minuta. Zvali elektrodistribuciju, kazu to je zato sto su trafo stanice stare. Sta reci??? I opet, najbolji smo u svemu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija