Ista meta, isto odstojanje: Nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača održaće se danas u Briselu.
Ista meta, isto odstojanje: Nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu
Foto: Beta/AP
Prema rečima portparola EU Petera Stana, prioritet i agendu određuje "najveća hitnost početka primene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa" dve strane.
 
"Mogu da potvrdim da će biti sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, kao što je to najavio i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj u sredu prošle nedelje posle sastanka na visokom nivou predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija. A prioritet i agendu određuje najveća hitnost početka primene sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", rekao je Stano.
Na pitanje da li je to što pet zemalja članica EU ne priznaje nezavisnost Kosova u skladu sa ciljem Sporazuma o normalizaciji odnosa, Stano je naglasio da je cilj dijaloga Beograda i Prištine normalizacija odnosa i da je EU dat zadatak da, kao posrednik, radi na tome da pomogne dvema stranama da ostvare normalizaciju odnosa.
 
"Tu nema nikakvog priznanja, ali bi, naravno, logična posledica normalizacije bilo priznanje. Ali to je nešto daleko kasnije u procesu", rekao je Stano.
On je dodao da će pet zemalja članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova doneti svoje odluke na osnovu onoga što smatraju potrebnim i relevantnim, ali je naglasio da to nije pitanje koje se rešava u okviru dijaloga.
 
"Zadatak je normalizacija odnosa", rekao je Stano i dodao da će, na kraju, same strane definisati šta smatraju pod normalizacijom odnosa i šta će biti njene posledice kada stignu do toga, uz pomoć EU.
 
Do nove runde dijaloga dolazi nakon što je u sredu prošle nedelje održan dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou, na kojem su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.
 
Tokom dijaloga nije došlo do susreta Vučića i Kurtija, a predsednik Srbije rekao je tada da Kurti nije hteo da razgovara u Briselu i da nije došlo do dijaloga jer Priština ne želi dijalog, već samo priznanje Kosova.
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je tada da Priština nije bila spremna za trilateralni sastanak u okviru dijaloga i da je postavila tri uslova da bi do njega došlo, a da je, s druge strane, Beograd bio spreman za sastanak.
 
On je rekao da je Kurti tražio formalizaciju osnovnog sporazuma, da se odbaci dopis u kojem je bivša premijerka Srbije Ana Brnabić sredinom decembra prošle godine izrazila rezerve koje se odnose na obaveze koje proizilaze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, uključujući i aneks za njegovu primenu i da se Milan Radojičić i njegova grupa izruče pravosudnim organima u Prištini.
  • Fića

    03.07.2024 10:18
    Aco "zrbiNEEEE..."...!
    "Acco Srbineeeee..."...!
    6:0 za tebe.
  • Nemanja

    02.07.2024 12:24
    @Izdaja !!!

    Ko je glasao za ove lopove fantazirajući da će oni nešto kao da se bore oko odavno tuđeg Kosova ima manje mozga od kišne gliste i tako ga treba i tretirati.
  • Izdaja !!!

    02.07.2024 12:06
    Posle Poglavlja 35 i glasanja Kvinte da su Srbi genocidni u UN i ukidanja dinara na Kosovu, ovaj odlazak u Brisel je Izdaja !
    Primetićete u ovoj objavi da o dinaru više ne razgovartaju, što znači Vučić je dinar pustio niz vodu i slede razgovori o novoj izdaji !
    Vučić je prevario glasače i nema legitimitet ! Slikao se sa Sijem pred izbore i kunuo u Kosovo i pominjao dinar i vraćanje u SB UN zbog dinara, a sada ovo ide među neprijatelje koji su Srbe proglasili za genocidne u UN ?!
    Izdajnika Vučića moramo da oteramo jer nema legitimitet jer je prevario glasače oko Kosova !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija