Brnabić: Čestitala sam Nemačkoj na litijumu, od njih treba da učimo

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas, u okviru zvanične posete Berlinu, sa predsedavajućim Fondacije Konrad Adenauer Norbertom Lamertom o evropskoj perspektivi Srbije.
Brnabić: Čestitala sam Nemačkoj na litijumu, od njih treba da učimo
Foto: 021.rs
Nakon sastanka je izjavila da je čestitala Nemačkoj na tome što će biti prva evropska zemlja koja će koristiti svoj litijum.
 
"Da prestane da laže opozicija koja je dovela Rio Tinto, da prestane da laže da Nemačka ne koristi litijum. Kod nas dođu pisci i poete i pričaju o litijumu i vi imate medije koji ih puštaju. Litijum je bio dobar dok ga je gurala Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije ili G17+. U Nemačkoj je drugačije, politika se ne vodi po tim linijama. Stručnjaci se bave tim aspektima projekta. Kod nas je dobar kad je DS, a sramotan je kad je Srpska napredna stranka", navela je Brnabić.
Ona je rekla da je veliko interesovanje nemačke privrede za Srbiju i podsetila je na to da je robna razmena dve zemlje dostigla 2023. godine rekordni nivo od devet milijardi evra.
 
"Po svemu sudeći, 2024. biće još bolja. Politički imamo mnogo otvorenih tema. Imamo mnogo bolju komunikaciju sa svim parlamentarcima u Bundestagu. Važno je da oni imaju sve informacije o tome šta se dešava u Srbiji, šta radimo", rekla je ona.
Brnabić je izrazila i zadovoljstvo time što je u zvaničnoj parlamentarnoj delegaciji Srbije u Nemačkoj prvi put neko od poslanika opozicije.
 
"Ja sam uputila poziv svim parlamentarnim grupama da, ukoliko žele da budu članovi moje delegacije kao predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, daju svoje kandidate, predlože nekoga", rekla je ona.
 
Brnabić je dodala da je dobro što parlamentarci mogu da pokažu da ipak mogu da imaju, kako je navela, "neki minimalni nivo poštovanja" prema svim građanima Srbije, budući da parlament i predstavlja sve građane Srbije, a ne samo vlast i vladajuću koaliciju.
 
Prema njenim rečima, besmisleno je da neke parlamentarne grupe iz Srbije idu u posete drugim parlamentima, a ne žele da budu deo zvanične srpske parlamentarne delegacije.
 
Brnabić će posetu nastaviti sutra sastankom sa predsednicom Bundestaga Berbelom Bas i poslanicima Bundestaga.
Brnabić je prethodno uoči sastanaka sa zvaničnicima u Berlinu rekla da će jedna od tema razgovora biti i iskopavanje litijuma.
 
"Radujem se razgovorima u Berlinu na različite teme, pre svega političke, ali i ekonomske. Nemačka je naš najvažniji trgovinski partner. Jedna od tema će svakako biti i litijum. Želim od Nemaca da čujem kako napreduju njihova dva velika projekta - Vulkan i Zinvald, kakve tehnologije primenjuju i kako, kao društvo, uvek uspevaju da budu na istoj strani, onoj koja čuva nemačke interese. Možda nešto naučimo i mi u Srbiji iz toga", napisala je Brnabić.
 
  • Mile

    05.07.2024 15:48
    Na čijem litijumu im čestita? Na litijumu koji nisu proizvodili, ili na litijumu koji su jeftino, takoreći za džabe, kupili od nekih zaostalih plemena.
  • Nina

    05.07.2024 14:18
    Jel će Nemačka biti prva koja će koristiti svoj litijum?

    Ili koristi svoj litijum?????
    A znamo da ga ne iskopava....
    Litijum se nalazi u geotermalnoj vodi i tehnologija je čistija ...
    Mi imamo stručnjake koji više znaju od Vas i verujemo im, a znamo i da guglamo i čitamo....
    Dobro smo informisani....
    A i da je ostala ona vlast koja je dovela Tinto sigurno bi protestvovali...
    To je nasa zajednička zemlja a ne vaša ni njihova.....
  • Imre

    04.07.2024 11:33
    @ Bojan
    Poljopirivreda se unistava u korist uvoznickog lobija,hde su smislili da evro drze ispod vrednosti,da bi uvoznicki lobi ih jeftino kupio,sa tim evrima kupuju sve sto stignu a predhodno narod ostao bez domace robe.Kako se tu deli profit to ni Bog nezna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poskupljuje pretplata za RTS i RTV

Pretplata za RTS i RTV biće 50 dinara skuplja, predviđeno je predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.