Nova školska godina donosi jednu novinu: Šta se menja, a šta važi od ranije?

Pojedini mediji nedavno su objavili da đake od septembra očekuju radikalne promene, ali naredna školska godina će početi bez iznenađenja.
Nova školska godina donosi jednu novinu: Šta se menja, a šta važi od ranije?
Foto: Pixabay
Jedina novina je, kako piše Danas, to da će odeljenja prvog razreda osnovnih i srednjih škola imati po 28 učenika.
 
Mere za smanjenje nasilja u školama koje se pominju kao nove, već su stupile na snagu u oktobru prošle godine izmenama prosvetnih zakona i primenjivale su se u ovoj školskoj godini - konkretno mogućnost da učenik koji je izvršio težu povredu obaveza bude suspendovan sa nastave i brojčano ocenjivanje vladanja od drugog razreda osnovne škole.
U medijima je kao novina predstavljeno i to da roditelji mogu da ocenjuju nastavnike. Zapravo se misli na odredbu Pravilnika o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju koji je izmenjen još u februaru ove godine, a podrazumeva mogućnost preispitivanja rada i ocenjivanja nastavnika, ako roditelji više od polovine učenika iz istog odeljenja imaju primedbe. Isti pravilnik omogućuje natpolovičnoj većini roditelja da uloži prigovor na rad stručnih saradnika.
 
Ovo rešenje je izazvalo buru nezadovoljstva među zaposlenima u školama, njegovo preispitivanje je tražio čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a cela priča je završena obećanjem prosvetne vlasti da će se u praksi pratiti odredbe Pravilnika, i ako bude bilo potrebe - menjati.
Sve to se dešavalo uoči poslednjih parlamentarnih izbora, pa je stopiranje spornog rešenja nezvanično najavljivano za leto, ali za sada nema informacija da će do početka nove školske godine Pravilnik o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju ponovo biti menjan.
 
Iako se u pojedinim medijima navodi da je mera koja najviše znači nastavnicima već doneta, a to je izmena Krivičnog zakonika, istina je drugačija.
 
Posle protesta prosvetnih radnika krajem maja zbog nasilja nad nastavnicima, postignuta je saglasnost čelnika sindikata obrazovanja sa nadležnim ministarstvima da se uvede novo krivično delo koje reguliše napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, ali je, kako su sami sindikalci posvedočili, obećano da bi Krivični zakonik mogao da bude promenjen najranije krajem ove godine.
 
Za sada je samo u formi nacrta zaprećena zatvorska kazna onima koji napadnu lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, a u vezi sa poslovima koje to lice obavlja. Ako obećano bude ispunjeno, prosvetarima će biti zagarantovana ista pravna zaštita kao i advokatima.
 
Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla da će "od sledeće godine biti obaveza da nijedan nastavnik nikada ne prima jedan na jedan roditelja u poslednjoj nedelji školske godine".
A upravo je poslednjim izmenama Pravilnika o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju uneta odredba da "škola u poslednjoj nedelji prvog polugodišta, kao i poslednjoj nedelji nastavne godine ne organizuje roditeljske sastanke i informativne razgovore sa roditeljima".
 
Istovremeno, zaštitnik građana Zoran Pašalić je saopštio da će predložiti Ministarstvu prosvete izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i uvođenje društveno korisnog rada za učenike, koji, podsetimo, u zakonu već postoji. Pašalić nije odgovorio na molbu Danasa da pojasni ovu najavu.
  • Мата

    14.07.2024 14:17
    А
    .... највише од свега увести камере и озвучити све и једну учионицу. На обострано задовољство и наставника и родитеља.
    Тек онда се може имати права слика шта се заиста ради на часовима.
  • Roditeljka

    08.07.2024 11:19
    Gomilanje propisa nema nikakve svrhe. Nastavnik mora da ima stvarne ingerencije, da se zabrane mobilni u razredima, da se zaista sprovodi društveno koristan rad ali u mnogo većem obimu nego sada, da na sastancima s roditeljima obavezno prisustvuje pedagog ili psiholog, da školski policajci budu na svojim mestima i zaista obilaze krug škole i prate šta se dešava. Pristojno ponašanje je obavezno za sve i svako kršenje mora da se sankcioniše, vršnjačko nasilje da se tretira s školskim timom i rešava po prioritetu. Zaprvo vratiti onu staromodnu školu, samo sa složenijim radom psihologa i pedagoga, drugačijeg sistema kažnjavanja i obavezno smanjti školski program, izbaciti i građansko i veronauku jer stvaraju razdor i staviti akcenat na stvaranje radnih navika i ponašanje svih aktera. Malo li je?
  • Roditelj

    08.07.2024 08:37
    "podrazumeva mogućnost preispitivanja rada i ocenjivanja nastavnika, ako roditelji više od polovine učenika iz istog odeljenja imaju primedbe. Isti pravilnik omogućuje natpolovičnoj većini roditelja da uloži prigovor na rad stručnih saradnika."
    "njegovo preispitivanje je tražio čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić,"

    Uplašio se Vrdalama da isto to može i njega da potkači!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija