Dronovi "komarac" domaće proizvodnje: Letelice na kojima bi i Željko Mitrović mogao da zaradi

Nedavno je na vojnoj vežbi predstavljeno šta može srpski dron-kamikaza nazvan "komarac 2". Ko ga proizvodi i kolika se proizvodnja planira?
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su građani na vežbi s bojevim gađanjem "Vatreni udar 2024" prvi put mogli da vide dejstvovanje dronova domaće proizvodnje "komarac 2" i najavio da bi do septembra Srbija trebalo da dobije prvih 1.000 dronova "komarac".
 
Obimnijom proizvodnjom bespilotnih letelica u Srbiji se bave Pink Research and Development Center (PR-DC), od čega je 52 odsto te kompanije u vlasništvu Željka Mitrovića, i još dve firme, jedna privatna - Šumadija dajnamiks iz Beograda, i jedna državna - Vojnotehnički institut (VTI) iz Žarkova.
Ko će proizvoditi "komarca"?
 
Šumadija dajnamiks je svoju letelicu-kamikazu, nazvanu "komarac", javno predstavio početkom godine, a u VTI marljivo radi na osvajanju i razvoju drona kamikaze - "komarac 1".
 
Početkom godine Mitrović je na Pinku najavio da će njegova kompanija do 2024. izgraditi sopstvenu proizvodnju "komarca" i istakao da je to dron-kamikaza te kompanije, ali su neki stručnjaci tu najavu odmah doveli u vezu sa dronom "komarac", koji je patent Šumadija dajnamiksa.
U serijskoj proizvodnji "komarca 1" će, prema svemu sudeći, učestvovati još dva preduzeća iz grupacije Odbrambena industrija Srbije, valjevski Krušik, čiji stručnjaci takođe užurbano rade na razvoju i osvajanju proizvodnje bojevih glava i upaljača za "komarca 1" i Teleoptik žiroskopi iz Zemuna.
 
Početkom marta 2024. godine Vučić je posetio VTI i izjavio da je plan da se napravi 5.000 dronova samoubica "komarac".
 
Njemu je tada prikazano više vrsta, među kojima i dron "komarac 1", a ne "komarac", a Vučić je rekao da Krušik radi bojeve glave sa upaljačem za dronove, što je ta fabrika i potvrdila.
 
Vučić je na vojnom prikazu u Nišu rekao da bi svaki vojnik u Vojsci Srbije trebalo da ima po jedan dron kamikazu "komarac" do septembra 2025. godine.
 
S druge strane, suvlasnik PR-DC Miloš Petrašinović rekao je da nije dobro da se rano otkriva koliki će da bude obim proizvodnje fabrike, ali je istakao da je okvirni plan oko 11.000 dronova godišnje.
Šta može "komarac"?
 
Jednokratna bespilotna letelica "komarac" sa daljinskim upravljačem dizajnirana je da uništi i onesposobi neprijateljsku živu silu i vatreni položaj smešten na otvorenom prostoru, skloništima i utvrđenim objektima i u borbenoj oklopnoj i neoklopljenoj opremi.
 
Efikasno dejstvo pri detonaciji na otvorenom prostoru i na visini od dva do četiri metra od tla je 10 metara, i "komarac" na toj razdaljini izaziva smrtonosne i teške povrede za živu silu.
 
U svetu je proteklih godina na ratištima pojačana upotreba dronova-kamikaza. Još nije poznato gde postoji interesovanje za "komarca".
  • grijač

    08.07.2024 10:39
    Pa pustite onda čoveka da zaradi, treba omogućiti i "nepovezanoj" sirotinji iz radničke klase da uspe, a ne da sve poslove sa državom dobijaju samo tajkuni, bliski svakoj vlasti. ;D
  • Zika zivac

    08.07.2024 08:13
    njegos
    MALO RUKAH MALENA I SNAGA, STA JE SLAMKA MEDJ VIHOROVIMA. Od koga se mi branimo od insekata, i oni su nas davno pobedili
  • Bananamen

    07.07.2024 23:40
    dakle placamo razvoj masina za ubijanje (vrv rusa i ukrajinaca) na kojima ce da zaradi zeks i sns. Koliko dimenzija zla vidite u prethodnoj recenici?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija