Latinović: Vučićeva poseta Egiptu ima za cilj da pokrije naše delikatne odnose u regionu

Nekadašnja ambasadorka Srbije Branka Latinović ocenila je da se poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Egiptu realizuje u trenutku kada su odnosi u regionu delikatni.
Kako navodi, posebno su delikatni odnosi Srbije sa Bosnom i Hercegovinom, a Beograd nema čime posebno da se pohvali ni na evropskom putu, pa stoga poseta Egiptu ima za cilj da pokrije te nedostatke.
 
Branka Latinović je izjavila za "Danas" da je Egipat ključna država u arapskom svetu, zbog čega se ne postavlja pitanje da li je Vučićeva poseta potrebna, već zašto do nje dolazi u ovom momentu.
"Poseta je nastavak dosadašnje spoljne politike Srbije zasnovane na više stubova, pri čemu se uvek taj neki od neevropskih stubova koristi kada odnosi Srbije u Evropi, na nekom planu, ne štimaju kako treba“, istakla je Latinović.
 
Branka Latinović je bivša amabasadorka u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju i potpredsednica Foruma za međunarodne odnose.
Prema njenim rečima, to što je poseta Egiptu počela susretom sa egipatskim ministrom za investicije i spoljnu trgovinu, što je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini i što je organizovan poslovni forum, ukazuje da Srbija ima određenih ekonomskih problema i da joj je veliko i atraktivno egipatsko tržište itekako potrebno.
 
"Ali istovremeno, još jedan, novi sporazum o slobodnoj trgovini, nakon Kine, snažno potvrđuje da se mi udaljavamo, a ne približavamo Evropskoj uniji“, ocenila je ona.
 
Osim toga, kako je dodala, vreme kada su se u Jugoslaviji školovali egipatski studenti i oficiri, kada su jugoslovenski stručnjaci izgradili ĥidrocentralu na Asuanu, jedan od najvećih tehičko građevinskih izazova u svetu, pripada prošlosti.
 
"Srbija nema više nekadašnji Energoprojekt, Hidrogradnju, Sever, Zastavu Kragujevac, EI Niš, i zato je pitanje šta to kvalitetno i prestižno ima da ponudi Egiptu“, navela je Branka Latinović.
  • Vlada

    15.07.2024 23:23
    Nesvrstani u srcu Evrope
    Valjda će do kraja mandata otići i u Severnu Koreju
  • @Lopovska posla

    15.07.2024 11:57
    Ko je ovde lud
    O čemu se ovde radi,ko je ovde lud!Pa sve navedene firme su nestale ...za vreme koga!Dajte molim vas,pa ni Milošević ih nije prodao i rasparčao za tepsiju ribe!Zna se dobro kada i koja vlast je to radila!I sad se kao pravimo ludi...eto Vučić nema šta da ptoizvodi!!!Jutros smo saznali koji artikli će da se izvoze,pa mi takvu robu imamo...a u Egiptu je deficit i vrlo je dragocena!Šta tu nije jasno???
  • Mbm

    14.07.2024 19:57
    Tacno
    Ima da ponudi veliko nista i da pokuša da poveca dugove, ako joj Egipat odobri neki finansijski aranžman. Dok je postojala spoljna trgovina Jugoslavije, IMR I IMT su radili i izvozili i Invest Import je radio i izvozio i mi smo imali i plate a država i NBJ I NBS zarade, a fabrike promet i prilive, A NE DUGOVE kao danas. I Peivredna komora je imala sekciju za Egipat, i privreda je saradjivala sa Egiptom i ugovore su radili umni i obrazovani, a ne Toma Mona i Vucic.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.