Vučić o dolasku Šolca: U petak potpisivanje, još četiri godine do početka eksploatacije litijuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u petak, 19. jula prilikom posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Beogradu, biti potpisan sporazum o razumevanju o mineralnim sirovinama.
Vučić o dolasku Šolca: U petak potpisivanje, još četiri godine do početka eksploatacije litijuma
Foto: 021.rs
Dodao je da se to, između ostalog, odnosi i na litijum.
 
Vučić je u izjavi za televiziju Pink iz Londona, gde treba da učestvuje na Samitu Evropske političke zajednice, rekao da nakon potpisivanja sporazuma očekuje da će proći još četiri godine pre početka eksploatacije litijuma.
"Mi razgovaramo kako da od Srbije naravimo, mnogo brže nego što bi bilo moguće, izuzetno mesto za život", rekao je Vučić.
 
Naveo je da će iskopavanje litijuma biti odobreno "pod uslovom da se obezbedi puna zaštita životne sredine", kao i da je njegov zahtev da "mora 85 odsto (litijumske) baterije da bude proizvedeno u Srbiji".
Vučić je rekao da je vlast Demokratske stranke dovela kompaniju "Rio Tinto" 2001. godine u Srbiju, da su izmenili 2006. godine Zakon o rudarstvu, po kome je nakon toga omogućeno da onaj ko sprovodi istraživanja ima pravo na eksploataciju, na osnovu čega bi Srbija sada, ukoliko "Rio Tintu" onemogućila eksploataciju, morala da plati odštetu.
 
"Dve ili tri milijarde, da li bismo prošli na arbitraži", kazao je Vučić.
 
On je naveo da će se u isto vreme voditi računa o ljudima koji žive u Loznici, i o tome "šta je tačno što će narod dobiti".
 
Na pitanje kako će država reagovati ako dođe do protesta protiv iskopavanja litijuma, koje najavljuju neke organizacije, Vučić je odgovorio da je to "demokratsko pravo", kao i da neće biti reakcije vlasti ako protesti nisu nasilni.
 
"Dok ne diraju nikoga, dok ne maltretiraju ljude, sve je u redu. Kad počnu da maltretiraju, tuku nekoga, to je kraj, i to je to. To je demokratija. Nećemo biti ni blizu brutalni kao u Evropi", rekao je Vučić.
Nemački kancelar Olaf Šolc sastaće se u petak u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, naveo je portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt.
 
"Pozadina ovoga je projekat održivog iskopavanja litijuma u Srbiji. Sve u svemu, radi se o daljem razvoju evropske agende o sirovinama i smanjenju rizika u njihovoj eksploataciji", rekao je Hebeštrajt na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare u Berlinu, prenosi RSE.
 
On je dodao da će Vlada Srbije i nekoliko kompanija potpisati pismo o namerama u vezi sa projektom iskopavanja litijuma.
  • 9

    18.07.2024 15:16
    Za litijaški narod
    Litijumski rudnik. Kako sad popovi da se bune zbog stada ?
    Ili njihove parcele nisu ugrožene ?
  • Mirjana

    18.07.2024 13:42
    Botovi
    Gledajući komentare, ne mogu da ne zaključim, da je Novi Sad najveće stecište botova. Šta se desi sa našim slobodarskim gradom?
  • Evropejka

    18.07.2024 07:05
    Sta ja kao obicna radnica imam od toga???Radim u izvrsnom vecu za minimalac(Tu je skupa topli obrok i regres)ispada da mi je cista plata 30.000dinara, a oko mene napredni imaju oko 250.000 dinara i gde sam ja sa svojih 25 godina rada?Nista dobila nisam,ali tako mora kazu.....A vi bi da kopate litijum i sami imate koristi od toga......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija