Sutra stižu Šolc, Šefčovič, šefovi Mercedesa i Stelantisa?

Vlada Srbije će sutra u Beogradu sa Evropskom komisijom potpisati strateško partnerstvo u oblasti sirovina.
Sutra stižu Šolc, Šefčovič, šefovi Mercedesa i Stelantisa?
Foto: 021.rs
Takođe, biće potpisano i Pismo o namerama sa nekoliko vodećih evropskih automobillskih koncerna, finansijskih institucija i proizvođača baterija, kao i srpskih preduzeća.
 
Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu u oblasti strateških sirovina, lancu proizvodnje baterija i električnih vozila, potpisaće u ime EU evropski komesar za energetiku Maroš Šefčović, u prisusutvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačkog kancelara Olafa Šolca.
Memorandum treba da bude osnova za održivu eksploataciju sirovina, za stvaranje lanca vrednosti za produkciju baterija za električne automobile i uspostavljanje instrumenata za finansiranje.
 
Vućić i Šolc će zatim prisustvovati samitu o kritičnim sirovinama na kojem biti potpisano pismo o namerama.
Na samitu će, kako su preneli mediji, učestvovati najviši zvaničnici rudarske kompanije Rio Tinto, automobilskih koncerna Stelantis i Mercedes-Benz, nemačke razvojne banke KfWW, EBRD, proizvođača baterija ElevenES, EIT innoenergy i Inobat.
 
Šolc će, prema pisanju pojedinih nemačkih medija, večeras doputovati u Beograd. Sutra ujutru će prvo imati bilateralni sastanak sa Vučićem, a zatim će se njih dvojica sastati i sa evropskim komesarom Šefčovičem i visokim zvaničnicima kompanija.
 
Rojters je preneo da će u Beogradu biti šefovi Mercedesa i Stellantisa Ola Karnelius i Karlos Tavares, ali dve koncerna nisu želele da potvrde informaciju.
 
Portparol nemačkog kancelara Štefen Hebeštrajt rekao je da je u pozadini svega projekat održive ekploatacije litijuma u Srbiji da su Memorandum i pismo o namerama deo "daljeg razvoja evropske agende za sirovine i diverzifikaciju izvora sirovina".
 
On je naglasio da Pismo o namerama sadrži i "obavezu pridržavanja visokih ekoloških standarda i standarda održivosti".
 
Državna sekretarka u nemačkom ministarstvu privrede Franciska Brantner rekla je za agenciju Rojters da sporazum EU i Srbije relevantan korak da se "evropski resursi koriste na evropski način i smanji zavisnost evropske industrije od Kine" i da u tome važan doprinos mogu da daju rezerve litijuma u Srbiji".
Dodala je da i u Nemačkoj i Češkoj postoje rezerve koje treba koristiti.
 
Komentarišući proteste u Srbiji protiv kopanja litijuma, ona je rekla da eksploatacija sirovina nikada nije bez posledica na prirodu, ali je dodala i da je rudarska kompanija Rio Tinto "pod pritiskom civilnog društva" unela poboljšanja u svoje ekološke planove.
 
Rudarenje, prema njenim rečima, treba da se vrši uz minimalni uticaj na okolinu i to tako da je moguća i revitalizacija prirode, kako bi se u svetu pokazalo da je rudarenje moguće i na način koji više vodi računa o životnoj sredini.
 
"Istovremeno, mora se razvijati i reciklaža, kako bi rudarenje ostalo u što manjem obimu", dodala je Brantner.
  • Dovoljno daleko

    18.07.2024 23:07
    @ Ns
    400 km u prečniku. Mora si dovoljno daleko, kad pišeš takve komentare.
  • Moreeeee!

    18.07.2024 18:13
    On njima da litar ulja za glas, a oni njemu daju dozvolu da im razori zemlju!
    Glup narod - zasluzena kazna!
  • Bananamen

    18.07.2024 18:00
    E botovi i ostali koji ste se ovajdili o sns... Jel vredelo? Zelim vam svima da jedete hranu i pijete vodu iz loznickog kraja do kraja zivota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.