Vučić: Oko litijuma će se voditi ratovi, on je naša velika prilika - šansa generacije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će se oko litijuma "voditi ratovi", jer će neke zemlje biti mnogo uspešnije, a neke će zaostajati.
Naveo je da je dovoljno videti kako su "izveštavali mediji iz regiona koji imaju antisrpski stav po svakom pitanju" o dogovoru o litijumu. Dodao je za Pink da mu je tada jasno "da su uradili odličan posao".
 
Rekao je da su svi mediji napisali kako je "neprijatno stajao" dok je čekao nemačkog kancelara Olafa Šolca da izađe iz automobila, ne najavaljujući ni šta je tema, niti bilo šta drugo.
Sutradan su, kaže, izveštavali o "velikim demonstracijama u Beogradu", a na jednom je bilo njih 11, na drugom njih nekoliko desetina, procenio je on.
 
"I po tome je bilo dovoljno da shvatite i razumete koliko ih je to zabolelo. U normlanom regionu bili bi zadovoljni", naveo je on.
 
Vučić smatra da je postignuti dogovor "šansa generacije", te da nisu sve zemlje uvek bile bogate, niti sve uvek siromašne.
"Ali je ovo baš mnogo komplikovano. Oko ovoga, kao što sam rekao, vodiće se ratovi. U pravom smislu te reči, mnogo novca je u igri i neke zemlje će postati mnogo uspešnije, neke zemlje će da zaostaju u međuvremenu, tako da biće velika muka", rekao je Vučić.
 
On je ukazao na to da Srbija gubi stanovništvo u Podrinju, kao i Republika Srpska, jer sa obe strane Drine "nema da prenoći 110.000 ljudi".
 
"Nama je stalo da opstanemo i ostanemo tu", rekao je Vučić, i podsetio na to da se u poslednje tri-četiri godine "vodi jeziva kampanja" protiv projekta "Jadar".
 
Naveo je da je Srbija u prošlosti imala mnogo propuštenih prilika.
 
Sutra je veliki dan, rekao je, kada se otvara probna proizvodnja automobila Fiat Panda Grande.
 
"Tri, četiri godine je vađena strašna kampanja, to vam je kao da sad pokušate da vakcinišete protiv bilo koje bolesti. Posle onako strašne kampanje nemoguće je", naveo je.
 
Predsednik je rekao i da su u Evropi zabrinuti ne zbog onoga što Srbija stvarno radi ili ne, jer je Srbija uradila u agendi rasta u smislu približavanja jedinstvenom evropskom tržištu najviše i biće prva zemlja koja je sve prihvatila, niti zbog toga "što smo ruski agenti, ili šta već pišu".
 
"Njih brine, zbog mog odnosa, oni nisu sigurni, i to ste mogli videti kroz pitanja novinara, da li ja verujem u evropsku budućnost. Ja smatram da je važno da Srbija obavlja svoje reformske zadatke na evropskom putu, ali sam predsednik nezavisne zemlje koja ima svoje interese na različitim stranama sveta, nijednog sekunda ne odustajući od svog evropskog puta. Ako je moje viđenje situacije u Ukrajini drugačije od njihovog, ne znači da smo mi neprijatelji", rekao je Vučić.
 
Dodao je da sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nije pričao dve i po godine, ali da sutra da požele on ili Putin razgovor, do njega bi došlo.
 
Smatra da Putin taj razgovor ne bi tražio jer misli da bi time njega ugrozio i Srbiju stavio pod pritisak.
 
"Zelenski je tri puta više pri sebi nego mnogi drugi sa kojima sam tamo razgovarao i koje sam slušao. Bolje zna kakvo je stanje u terenu", naveo je.
 
Vučić je rekao da smatra da je odluka o neuvođenju sankcija Rusiji ispravna.
  • Jagodinac

    25.07.2024 18:42
    Ratovi su vec vodjeni
    U Papua Nova Gvineja vodjen je gradjanski rat.
  • Mučenik

    25.07.2024 08:11
    PRETERAO SI!
    Predsedniče, malo si ga preterao oko ratova u vezi litijuma. Neka se vode, ako mora, a što dfalje od naše lepe zemlje sa ili bez litijuma.
  • Dr Miggyy

    23.07.2024 10:29
    Ako je sve tačno, gde kraj?
    Gospodine ΛV, od Srbije praviš lojalnu zemlju EU, što se tiče litijuma, a se udaljavaš po tom pitanju od Rusije i Kine i to iz patriotskih osećanja jer Nemačka, ako je tačno, nema litijuma. Ti si se bio neraskidivo svojevremeno vezao sa „mamom“ Merkelovom. I kada došlo pitanje Kosovo i Metohije, ona te otkačila i onda si našao „uhlebljenje“ u Rusiji i Kini. Sa tim Zapadom ni pseta se ne vezuju, odlično ih procenili, a naše vlasti kockaju se sa sobom i narodom. Nemačka nikada ne može da zaboravi da je dva rata izgubila i na našoj teritoriji i čemu služi tvoje dodvoravanje njima, a oni su uvek bili naši veliki (ne)prijatelji. Ako je tačno što kažeš da je dobit od litijuma 10-12 milijardi evra godišnje i da zaštita životne sredine je zagarantovana, ako nije prevara, treba forsirati otvaranje proizvodnje i sve fabrike budu u Loznici sa 20.000 zapošljenih, koji neće znati šta će s tolikim parama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

VIDEO: Blokirani prelazi ka Kosovu

Predsednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Radomir Raša Rojević saopštio je da je večeras u 18.30 časova počela blokada četri administrativna prelaza prema Kosovu i Metohiji.

Gujon uputio protestno pismo turskoj televiziji

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon reagovao je protestnim pismom upućenim glavnom uredniku turske nacionalne televizije (TRT) zbog najave emitovanja serije o Naseru Oriću.