Uniforme, grbovi i himne kao najveći problemi škola u Srbiji: "Šminkanje modrica školstva"

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će ugled školama povratiti uvođenjem uniformi, školskih grbova i himni.
Uniforme, grbovi i himne kao najveći problemi škola u Srbiji: "Šminkanje modrica školstva"
Foto: Pixabay
Ministarka prosvete je gostujući na televiziji Tanjug izjavila i da bi uvođenje školskog grba i himne pomoglo đacima da se bolje povežu sa školom i da je više zavole.
 
Specijalistkinja školske psihologije Biljana Lajović za Danas ističe da je ugled obrazovanja i škole veoma složena stvar i ne zavisi od estetskih karakteristika.
Lajović kaže da uspostavljanje pojedinačnog identiteta pojedinih škola, nikako ne mora biti loše, ali da mora biti urađeno na inicijativu učenika i zajednice.
 
"To moraju da budu neke karakteristike koje su za tu školu i tu određenu zajednicu važne, to ne treba da nameću spoljni faktori, jer sve što se nametne spolja ima manju specifičnu težinu", kaže Lajović.
Navodi i da uvođenje uniformi nije rešenje jer predstavlja samo prividno brisanje socijalnih razlika među učenicima.
 
"Bez obzira na to da li svi nose zajedničke majice ili nose nešto što predstavlja statusni simbol, deca uvek vrlo dobro znaju ko je kakvog materijalnog statusa", priča Lajović.
 
Kaže da je izgradnja identiteta škole proces koji traje i da mnoge škole u Srbiji već imaju svoje simbole ali da to samo po sebi ne doprinosi ugledu škole.
 
"Ugledu škole doprinose njeni rezultati, atmosfera u školi, kvalitet nastave, zatim bezbednost u školi, i to je ono što bi trebalo da bude ključno, i svi treba da se bavimo tom suštinom", kaže Lajović.
 
Dodaje da ako se bavimo spoljnim identitetom, "zatrpaćemo" one stvari koje su zaista bitne.
 
"Tako će glavni problem da ostane po strani i samo će se činiti da smo nešto uradili, a u stvari se nismo bavili suštinom. Ako se u društvu uvažava struka i profesionalnost, onda će se vratiti ugled škola i značaj školstva", zaključuje Lajović.
 
Potpredsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nikola Ćurčin kaže za Danas da se ministarka Đukić Dejanović ovakvim izjavama i predlozima i dalje bavi šminkanjem modrica našeg školstva.
 
"Sada naše razbijene glave treba da umotamo u zastave, od toga će valjda prestati da pucaju kad dođe do zaključivanja ocena", kaže Ćurčin.
 
On napominje da je Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije zbog stanja u srpskoj prosveti, odlučio da stupi u "beli štrajk" počevši od prvog septembra ove godine. Štrajkovaće tako što neće upisivati ocene u E-Dnevnik.
 
"Naši zahtevi su predati Vladi još u decembru 2022, a to su: Izmena krivičnog zakonika - isti tretman kao advokatura, oštre kazne za napad na zaposlene u obrazovanjelu, zatim ukidanje anonimnih prijava prosvetnoj inspekciji, i pravo nastavnika da suspenduje učenika sa nastave kada grubo narušava rad na času", kaže Ćurčin i poručuje da ocena neće biti dok se svi zahtevi ne ispune.
Ovo nije prvi put da ministri iz naprednjačke vlasti predlažu ovakve mere u školama. Nedavno je povratak uniformi u škole aktuelizovala i ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski smatrajući da bi trebalo otvoriti dijalog o tome, pre svega na nivou osnovnih škola.
 
"Mi ne želimo nikome ništa da namećemo, niti bilo koga da uniformišemo, ali treba da postoji red da deca osete red. Deca u redu koji se uspostavi bolje funkcionišu, bolje odrastaju, bolje su im navike, imaju neka pravila koja poštuju. Kada vi naučite da poštujete određena pravila, vi se u životu daleko odgovornije ponašate", izjavila je Đurđević Stamenkovski u jednom svom gostovanju na televiziji Pink.
  • ALISA

    27.07.2024 00:45
    FLORA i fauna
    A mozda zbog toga nema vise koalicije js-sps u Jagodini boja uniforme problem tigrastocrvena je kul/
  • Izvidjac Futog

    26.07.2024 12:29
    Ok
    Ok je uniforma jednoobrazna grb i himna Ali to je samo deo ajd da kazem resavanja problema.A problem je velik i mora se strucno uporno i sistematski resavati.Kao sto je neko rekao Atmosfera ,rezultatati rada i bezbednost pa tek onda uniforma i grb. Nece biti lako sve to postici ali deca su nase blago i vredi se potruditi.Ili se nemoramo svi kao drustvo potruditi pa cemo za koju godinu imati veliko nista od obrazovanja.Vec sada je minut do dvanaest.
  • Novi Sad

    26.07.2024 12:09
    Novi sad
    Prvo vi resite da inspekcija radi svoj posao.Aa ne da zaposleni mora uzimati advikata. Sto su izdavali lazne platne liste,i za vreme bolivanja Prebacivali platu novac ko znan nacij racun. Aa zapisleni tri meseca bez plate.Aaa da nepricamo pretnjam sekretara i ruconovodje kad se sve otkrilo i prijavljeno insoekciji.Zalosno i tuzno u jednoj obroz skolskoj ustanovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.