Ministarstvo: Nema istraživanja litijuma u pojedinim mestima gde su zakazani protesti

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je na teritoriji Aranđelovca, Topole, Rače, Knića i Kragujevca aktivno šest istražnih polja.
Ministarstvo: Nema istraživanja litijuma u pojedinim mestima gde su zakazani protesti
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako navodi ministarstvo, na njima se istražuju mermer, gips, tehničko građevinski kamen, a ne kritične mineralne sirovine, u koje spada litijum.
 
"Broj istražnih polja u ovim lokalnim samoupravama je čak deset puta manji od broja koje pogrešno navode pojedini takozvani aktivisti koji su zakazali proteste protiv iskopavanja litijuma u ovim opštinama", ističe u saopštenju Ministarstvo.
Na teritoriji Aranđelovca i Topole istražuju se mineralne sirovine kao što su mermer i mermerisan krečnjak, koji se koriste pre svega kao tehničko ili arhitektonsko-građevinski kamen, zatim keramička glina, granitmonconit, gips i anhidrid, dok na teritoriji Rače i Kragujevca nema aktivnih istražnih polja.
 
Ministarstvo naglašava da je iz svega navedenog jasno da u ovim opštinama nema mesta polemici o mogućem istraživanju i eksploataciji litijuma i da se na ovaj način pre svega vodi jedna politička kampanja.
Ukazuje se da je ono što je veoma opasno jeste da se u isto vreme nanosi šteta rudarstvu i rudarskoj struci i na njima zasnovanim industrijskim granama.
 
"Rudarstvo je bazna grana koja obezbeđuje sirovine na kojima se zasniva građevinska industrija, metalska industrija, hemijska i farmaceutska industrija, dok se zahvaljujući geološkim istraživanjima pronalaze, između ostalog, izvorišta vode bez koje nema života", kažu u resornom ministarstvu.
 
Ministarstvo naglašava da bez peska i šljunka nema građevinarstva, a bez toga ni kuća, stanova, puteva, bolnica, škola, kao i da se minerali koriste i za pravljenje prekopotrebnih lekova.
 
"Nažalost, ovakvo iznošenje neistina, i pogrešno tumačenje podataka od strane onih koji se navodno protive jednom projektu, a pre svega vode političku borbu, ide u pravcu kompromitovanja rudarske i geološke struke u Srbiji, nanoseći srpskoj privredi višestruku štetu, a ni na koji način ne doprinosi argumentovanoj debati o projektu 'Jadar' u kojoj su pre svega pozvani stručnjaci da učestvuju, a ne takozvani aktivisti ili opozicioni političari", naglašava se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.
  • Jasno

    30.07.2024 01:22
    Ministarstvu krivo što se narod Srbije udružuje pa kao što ovi protestuju tamo neće kao biti rudnik.Naravno da treba udružen narod da bude da jedni druge podrzimo.Otrov ce Stići svuda.Oni bi da nas narod podele da nas zavade.Narod ne interesuje stranačka pripadnost, vec spas opstanak
  • Zašto

    29.07.2024 22:15
    Litijum
    Nije bio izborna tema? Zato što se znali da bi rezultat bio drugi
    Za nas je ovo malo teži put, ali izborićemo se
  • X

    29.07.2024 16:59
    Nema nikakvih novih rudnika ni rudarenja, ne samo kad je litijum u pitanju, nego i druge rude i minerali.
    Ovo je mala zemlja za još neki, bilo kakav, novi rudnik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija