VIDEO Održani protesti u Šapcu, Aranđelovcu, Kraljevu i Ljigu: "Moramo da ustanemo, da se borimo"

Protesti protiv rudarenja litijuma nastavljaju se. Okupljanja su večeras bila u Aranđelovcu, Šapcu, Kraljevu i Ljigu, kao i u beogradskoj opštini Barajevo.
U 19 sati protesti protiv iskopavanja litijuma počeli su u Kraljevu i Aranđelovcu i Šapcu.
 
Biljana Stepanović iz ProGlasa obratila se okupljenima u Šapcu. 
 
"Ova vlast ima dug od 36 milijardi evra. Svaki domaćin želi svojoj deci da ostavi imovinu, ili da im bar ne ostavi dugove. Svojoj deci ćemo ostaviti dugove, a sad smo u opasnosti da li ćemo im ostaviti vodu, zemlju i vazduh. Nema više levih ili desnih, svima nama je neophodna voda, zemlja i vazduh, bez toga ne možemo da živimo. Bez litijumskih baterija i električnih automobila možemo", rekla je ona. 
 
Dragan Simović, poljoprivrednik iz Požege, rekao je na protestu u Kraljevu da je vlast mnogo zagrizla.
 
"Tražiće način da raspišu referendum. Do njega ne sme da dođe, pokrali su izbore", naveo je Simović.
 
 
"Moramo da ustanemo, da se borimo", rekao je na protestu u Kraljevu Nebojša Kovandžić iz Ne damo Ibar.
 
"Uzurpirali su, pored svih ustanova, i naše reke, naše šume... Poslednjih sedam, osam godina uspeli su da poseku 40 osto šuma u Srbiji", naveo je Kovandžić. 
 
Kako je dodao, vlast radi sve za svoje interese, a nikad za interese građana.
Profesorka hemije Karolina Aleksandrović je na protestu u Aranđelovcu poručila okupljenim građanima da sve multinacionalne kompanije u svetu imaju samo jedan cilj, i da je to isključivo profit.
 
Profesor Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, govoreći na protestu u Aranđelovcu, rekao je da Aleksandar Vučić nema prava da obećava srpsku zemlju "nemačkim prijateljima", kao i da je nedavno potpisan Memorandum između Srbije i predstavnika EU nezakonit.
 
"Memorandum koji je potpisan između naše vlade i predstavnika Evropske unije je bezvredan jer je protivzakonit. Aleksandar Vučić nema ovlašćena da potpisuje. Ko je on da izjavi da je obećao svojim nemačkim prijateljima da će se kopati litijum", kaže Ristić.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 
Poznati košarkaš Vladimir Štimac je u Aranđelovcu rekao da pokušavaju da ubace razne elemente, "da nas razdvoje, ali da se to neće desiti".
 
"Ova snaga, ovaj narod koji se danas skupio, koji se skupio svugde po našoj dragoj Srbiji, ništa više ne može da zaustavi", naglasio je.
 
Protest u Ljigu održan je od 18 časova na glavnom trgu.
 
Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) poručila je na skupu u Ljigu da rudnici nisu ulaznica za ulazak u Evropsku uniju.
 
"Ako se ta vrata otvore (za rudnike) onda će ta vrata zauvek da nam se zatvore jer niko u svom savezu ne želi države gde su prljave tehnologije, gde je velika korupcija i zagađenje", rekla je Bralović okupljenima.
 
"SEOS je dao rok do 10. avgusta da se zakonski zabrani iskopavanje litijuma, a posle toga slede radikalne mere, krećemo u proteste i blokade i sve ono što mislimo da može da nam pomogne da se rešimo stranih korporacija i domaćih izdajnika", rekla je ona na skupu.
 
Nakon toga su okupljeni krenuli u protestnu šetnju.
 
Aktivista Vukosav Sredojević iz Ljiga kaže za N1 da je to mesto u drugoj kategoriji istraživanja za iskopavanje litijuma.
 
"Borimo se da naša životna sredina ostane zaštićena. Imamo Rajac, banju, ceo kraj obiluje velikim prirodnim bogatstvima i želimo da tako ostane", naveo je Sredojević.
Protesti protiv iskopavanja litijuma u Srbiji su narednih dana najavljeni i u Smederevu, Mladenovcu, Rači, Mionici, Topoli, Kosjeriću i još nekim mestima.
 
Podsetimo, u poslednjih nedelju dana protesti protiv iskopavanja litijuma su održani u više gradova i opština u Srbiji, a među kojima su Valjevo, Loznica, Grocka, Koceljeva, Negotin, Arilje, Bogatić i Krupanj.
  • @

    30.07.2024 14:48
    Svetlana
    Sada nije važno ko je za koga glasao
    Ovaj problem je iznad politike
    Podrška protestima
    5.9.u Beogradu
  • Vlada

    30.07.2024 12:08
    @Milovan
    To bi vi (botovi) i vasi nalagodavci trebali da popricate sa nekim iz SANU ili da se podsetite njihove tribine iz marta 2022 sa sve predstavnicima Rio Tinta. Od tada pa do danas, njihovi clanovi su publikovali puno radova na temu uticaja tj stetnosti po zivotnu sredinu koje se javljaju kod iskopavanja litijima i svi imaju izuzetno veliku citanost i imapact u akademskim krugovima. Ali, otkud bi vi to znali. Vi kao papagaji ponavljate ono sto vam se servira uz sendvic i ako nemate pojma o tome.
  • Milovan

    30.07.2024 11:22
    Štimac a i svi ostali bi trebalo da popričaju sa akademikom,profesorom rudarskom fakulteta,jednom od osnivača proglasa o ovome što pričaju.Možda će im biti jasno koliko imaju neznanja i proizvoljno sto u onome što pričaju.Osim ako je u pitanju politički performans jer im onda ne vredi ništa objašnjavati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija