Stručnjaci: Političke borbe ne smeju da ugroze integritet rudarske i geološke struke

Političke borbe ne smeju da ugroze integritet rudarske i geološke struke i nije pitanje da li je potrebno rudarstvo ili ne, već kakvo rudarstvo je potrebno.
Stručnjaci: Političke borbe ne smeju da ugroze integritet rudarske i geološke struke
Foto: Pixabay
To su u zajedničkom saopštenju istakli Rudarsko-geološki fakultet, Geološki zavod, Komora rudarskih i geoloških inženjera Srbije, Savez inženjera rudarstva i geologije Srbije, Tehnički fakultet iz Bora i Rudarski institut iz Beograda.
 
U zajedničkom saopštenju, izdatom povodom mnogobrojnih informacija u javnosti o rudarenju i geološkoj struci, naglašeno je da te oblasti zahtevaju stručnost, odgovornost, nezavisnost i poštovanje.
Stručnjaci smatraju da je očuvanje rudarske i geološke struke od političkih uticaja ključno za dugoročnu održivost i sigurnost u industriji.
 
"Pozivamo sve relevantne aktere, kako u Srbiji tako i širom sveta, da podrže stručni pristup u rudarstvu i geologiji, te da zajednički radimo na očuvanju i unapređenju ovih važnih disciplina za dobrobit svih", navedeno je u saopštenju.
Podseća se da rudarstvo i geologija omogućavaju eksploataciju mineralnih resursa, koje se koriste u granama kao što su energetika za proizvodnju električne i toplotne energije, građevinska i farmaceutska industrija, metalska i hemijska industrija, ali i da imaju i ključnu ulogu u održivom ekonomskom razvoju širom sveta.
 
"Bez rudarenja i kritičnih mineralnih sirovina nije moguć tehnološki razvoj i napredak, kao ni prelazak na obnovljive izvore energije u proizvodnji energije i zaštiti životne sredine, odnosno smanjenje uticaja na klimatske promene", piše u saopštenju.
 
Zato, smatraju, "pitanje ne treba i ne sme da bude - rudarstvo da ili ne, već samo - kakvo rudarstvo".
 
Ukazano je i da je u Srbiji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na kraju 2023. godine u sektoru rudarstva bilo više od 30.000 zaposlenih. Prema analizama, na svakog direktno zaposlenog u rudarstvu dolaze još četiri indirektna radna mesta, što dovodi do toga da desetine hiljada porodica u Srbiji zavise od rudarske industrije.
Dodaje se i da su geološka istraživanja dug i kompleksan proces, te da je za otvaranje rudnika metaličnih sirovina potrebno u proseku pet do 10 godina, pa je od momenta započinjanja istraživanja pa do prve proizvodnje potrebno u proseku od 15 do 20 godina.
 
"Kada govorimo o istraživanju litijuma, u Srbiji imamo jedno istraživanje koje se vodi kao aktivno, ali se istražni radovi ne izvode. Međutim, dug je put od istraživanja do eksploatacije. Samo istraživanje ne znači odmah i eksploataciju", navedeno je u saopštenju.
  • Zebra

    30.07.2024 20:50
    Izuzetno poštujem naše stručnjake, školovane i pametne ljude. Poštujem ih sve dok misle svojom glavom, a ne političkom i novčanom prinudom. Zapamtite, mi nemamo rezervnu Srbiju. Ova nam je jedina.
  • Geza von Delvidek

    30.07.2024 17:21
    Tako je
    Podrska rudarskim inzenjerima. Od tih malina tamo po Jadru i Loznici nema 'leba. Kao zelenilo, sta tamo raste i cega tamo ima? Mozes misliti. Rupa na ravnom. Naravno da treba da se kopa litijum i pravi biznis. Od litijuma ima deviza,a ne od sljive i pekmeza. Uostalom, narod je glasao i odabrao i zato sada ide rudnik, samo rokaj napravice se jos lepsa Loznice i Gornja Babavukonja... daj bre ljudi da vozimo elektromobile, kako vas nije sramota da idete na more sa Golfom Dvojkom ??!!
  • Dopisnik sa terena

    30.07.2024 15:26
    Triput meri, jednom seci
    Samo vi gospodo objasnite političarima da ne postoji tzv "zeleno" rudarstvo, i da se rudnici ne otvaraju u područjima gde je bujna vegetacija i gusta naseljenost ljudima. Narodu je jasno da rudarstvo mora da zagađuje prostor gde se obavlja. Ne mogu se rudnici otvarati na svakom mestu i po bilo koju cenu. Valjda je najvažniji ljudski opstanak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija