Ministarstvo informisanja: Izjava Tamare Skrozze najnoviji primer govora mržnje

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija upozorilo je na "sve učestalije manifestacije govora mržnje i otvorenog pozivanja na nasilje i čak i na ubistva neistomišljenika".
Kako je navelo ministarstvo, "najnoviji primer" toga je izjava novinarke agencije FoNet Tamare Skrozze o dešavanjima 5. oktobra 2000. godine.
 
U saopštenju su ocenili da je "teško oteti se utisku" da je u izjavi o tim dešavanjima Skrozza "implicitno izrazila žaljenje" što u noći između 5. i 6. oktobra 2000. godine pojedini državni zvaničnici nisu bili "lišeni života" a da bi naknadno pojašnjavanje tog "poprilično jasnog iskaza predstavljalo učitavanje u reči gospođe Skrozza onoga što one izvorno ne sadrže".
"Imajući u vidu i ovaj primer govora mržnje i/ili poziva na, tj. izražavanja žaljenja zbog propuštene prilike da se izvrši nasilje, kao i brojne druge kojima je ispunjen javni, a posebno medijski prostor, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija iznova apeluje na sve da se suzdrže od iskaza koji eksplicitno ili implicitno predstavljaju govor mržnje ili poziv na nasilje", saopštio je taj resor.
 
Ministarstvo je i "odlučno" osudilo bilo kakav oblik pretnji, odnosno poziva na verbalno ili fizičko nasilje nad neistomišljenicima, a posebno nad novinarima.
"Stoga iznova apelujemo na sve, a posebno na udruženja novinara i sredstva javnog informisanja, da daju doprinos uspostavljanju kulture dijaloga zasnovanog na poštovanju ličnog i profesionalnog dostojanstva, propisa, međunarodnih i nacionalnih profesionalnih standarda", stoji u saopštenju Ministarstva informisanja i telekomunikacija.
 
Skrozza je početkom juna u emisiji "Da sam ja neko" na TV N1 rekla da je od 6. oktobra 2000. godine Srbija trebalo da bude potpuno drugačija, bez ljudi koji su do tada bili deo vlasti.
 
"Da je ta noć (između 5. i 6. oktobra) bila drugačija, i da smo se probudili u jednoj drugačijoj Srbiji, Srbiji bez nekih ljudi, mislim da bi ovo danas bilo sasvim druga priča, a mi zapravo živimo devedesete (godine prošlog veka)", rekla je Skrozza.
Novinarka Tamara Skrozza u utorak se oglasila povodom kampanje koju su režimski mediji pokrenuli protiv nje.
 
Ona je rekla za portal Cenzolovka da do sada na sve slične optužbe nije odgovarala tužbama, ali da su u ovako ekstremnoj situaciji one jedino ishodište.
 
"Ovo je sada nešto što ugrožava mene i moju porodicu vrlo konkretno i egzistencijalno i ne može da prođe tek tako. Pri tome, ovo je otvorena laž, nije manipulisanje činjenicama, već mi je stavljeno u usta nešto što nisam izgovorila", navela je Skrozza.
 
Prema njenom mišljenju, nije ništa mudro i pametno rekla, jer su svi koji su živeli u to vreme očekivali da ta decenija ima neko sudsko ishodište.
 
Do sada, navela je ona, bilo je potrebno da nešto kažeš, pa da stradaš od ove medijske mašinerije.
 
"Ovo sada je apsurd. Ja prvo nisam ni znala šta je u pitanju, pa kada su mi prijatelji i kolege rekli o čemu se radi, nije mi bilo jasno. Sada se ta lestvica podiže ili spušta, zavisi od percepcije. Mi smo sada u atmosferi da svako ko bilo šta kaže može da bude protumačeno na način koji njima odgovara. Tako da ako ja danas kažem da je lep dan, neko će to da interpretira da je danas lep dan za ubistvo Vučića", zaključila je Skrozza.
 
NUNS: Klasične laži i crtanje mete
 
Nezavisno društvo novinara Srbije najoštrije je osudilo kampanju blaćenja ove novinarke.
 
NUNS ukazuje da je Skrozzina rečenica iz emisije u delu u kome govori o događajima koji su se desili 5. oktobra 2000. godine da je ta noć "trebalo da izgleda drugačije" izvučena iz konteksta i da ona nigde nije pomenula predsednika Aleksandra Vučića, a kamoli pozivala na njegovo ubistvo, što dokazuje da je u pomenutim prilozima reč o klasičnim lažima.
 
"Sam redosled pojavljivanja ovih medijskih priloga i lažnih optužbi u medijima pokazuje još jednom da je u pitanju orkestrirana kampanja protiv Skrozze i da se ista organizovano širi", ocenjuje NUNS.
 
UNS: Neosnovane optužbe okidač za nasilje
 
Udruženje novinara Srbije ocenilo kao "nedopustive i opasne" optužbe koje mediji bliski vlasti već dva dana iznose protiv novinarke agencije FoNet Tamare Skrozze.
 
UNS traži od Ministarstva informisanja i telekomunikacija da javno reaguje na to, i da, u skladu sa ovlašćenjima, izvrši inspekcijski nadzor nad primenom Zakona o javnom informisanju i medijima u ovom slučaju.
 
UNS je ukazao da neutemeljene optužbe mogu biti okidač za nasilje nad Skrozzom i njenom porodicom, te da ovakve kampanje samo doprinose i onako teškom položaju i bezbednosti novinara u Srbiji.
  • Krik

    01.08.2024 12:00
    Trebalo ih je streljati sve do jednog, ali ne samo u Bg, nego celoj državi. I poziciju i opoziciju. Pokrali su narod do koske, upropastili državu.
    Isto rade i sad, a narod zavađen, nem, gluv, i slep.
    Poslednji je momenat da se greška ne ponovi. Ako dozvolimo da nas jašu još par meseci, ostaćemo goli načisto.
  • Žika

    01.08.2024 10:44
    Ово саопштење Министарства јасно показује ко шири мржњу. Срамотно доба у Србији, за повраћање, можда и крај државе и нације.
  • Nik

    31.07.2024 16:45
    Gospodja je samo izrekla sustu istinu. Da ste odgovarali za sve zlocine, pljacke, kradje, ucene itd, kada je trebalo, do danasnjeg stanja ne bi moglo doci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija