Naprednjaci šalju poruke podrške Vučiću, opozicija navodi da se predsednik ne razrešava referendumo

Funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) uputili su večeras podršku Aleksandru Vučiću, nakon što je najavio mogućnost raspisivanja referenduma o razrešenju predsednika republike do kraja godine.
 Naprednjaci šalju poruke podrške Vučiću, opozicija navodi da se predsednik ne razrešava referendumo
Foto: 021.rs
Sa druge strane, iz opozicije se pozivaju na Ustav Srbije, prema kome se predsednik ne razrešava referendumom, već ga razrešuje Skupština Srbije u slučaju povrede Ustava.
 
Članica Glavnog odbora SNS i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić na društvenoj mreži Iks (X) pružila je "najveću moguću podršku predsedniku, prijatelju i neumornom borcu Aleksandru Vučiću".
 
"Neće Srbija stati, nastaviće da pobeđuje! Pobediće rad, znanje, upornost, vera u ljude - i uvek će pobeđivati istina", napisala je Brnabić.
Član Predsedništva SNS i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, takođe na Iksu, naveo je da je Vučić na prethodnim predsedničkim izborima osvojio više od 2,2 miliona glasova i time pokazao da "uživa najveću podršku građana koji veruju u njegovu viziju ekonomski snažne i prosperitetne Srbije".
 
"U ovom izazovnom trenutku za Srbiju, kada se naša zemlja suočava sa pokušajima destabilizacije spolja i iznutra, neophodno je pružiti snažnu i nedvosmislenu podršku predsedniku Vučiću da nastavi da vodi zemlju i sprovodi politiku razvoja i rasta srpske ekonomije i životnog standarda građana", napisao je Vesić.
"Postupak za razrešenje može da pokrene Narodna skupština na predlog najmanje jedne trećine narodnih poslanika. Ustavni sud je dužan da po pokrenutom postupku za razrešenje, najkasnije u roku od 45 dana, odluči o postojanju povrede Ustava", navodi se u članu 118 Ustava koji je podelio predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.
 
Grbović je dodao da Vučić traži 75 potpisa opozicionih poslanika, dok će on obezbediti ostatak do dve trećine neophodne za opoziv predsednika.
 
"Uslov koji se tiče kršenja Ustava ne pominje, to se valjda podrazumeva. I to će da nam obezbedi. Ali pominje referendum o opozivu, koji ne postoji. Najbolji student prava u istoriji. Moraće izgleda i neki master da upiše, greota je da se ovako bruka", napisao je predsednik PSG.
 
Advokat Rodoljub Šabić takođe je naveo da po važećem Ustavu ne postoji referendum kao način razrešenja predsednika.
 
"To je predviđao stari Ustav koji je važio do 2006. Sada važeći (čl. 118) predviđa sasvim drugačiji model - trećina poslanika za pokretanje postupka, a ako Ustavni sud potvrdi da je predsednik prekršio ustav on se razrešava odlukom dve trećine poslanika", napisao je Šabić na Iksu.
  • Neko

    02.08.2024 09:23
    ?
    Zašto se vi lepi,pametni,obrazovani,nepogrešivi,borci protiv svega i svačega bojite referenduma?
  • bezlični

    02.08.2024 09:16
    daju vodji podršku?! Više liči na jaukanje večito gladne pohlepe iz sopstvenog očaja i urlik prezira prema svima koji ne pristaju da hrane njihovu pohlepu.
  • Iki

    02.08.2024 09:00
    Iki
    Ja sam se učlanio u SNS zbog koristi i interesa.Zabole mene za AV naj iskrenije! Dok redovno placaju dogovoren iznos imace podršku! Čim pocnu da vrdaju otezu…istog momenta gube podršku.Ja sam u nižem rangu dok ovi u višem uzimaju stotine hiljada eura za milone moraš da si u drugom krugu dok prvi uzima milijarde i deo novca se odvaja za clanove poput mene kako bi mirnije živeli sa ne manje od hiljadu dve mesecno! Kada i gde bi našao ovakav posao sa skromnim obrazovanjem?! Teško da ga sklonite sa vlasti…sve dok raspolaže novcem! E da ga ogranicite istog dana bi sam pobegao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija