Đukić: Vučić kupuje Nemačku srpskim litijumom, ako to prođe - ostaće na vlasti koliko bude hteo

Zasad je "najveći kolač" u Srbiji dobila Francuska, a "neki kolač" mora da dobije i Nemačka kojoj je litijum potreban za automobilsku industriju.
To je rekao Srećko Đukić, ekonomista, bivši diplomata u jugoslovenskim misijama i ambasadama u Moskvi - i u Sovjetskom Savezu i u Rusiji, Sofiji i Belorusiji gde je bio i ambasador Srbije.
 
Đukić je rekao da se potpisivanjem Memoranduma između EU i Srbije o iskopavanju litijuma učvršćuje odnos koji Evropska unija već godinama ima prema Aleksandru Vučiću, a kako će biti dalje, teško je reći imajući u vidu da je posle Memoranduma Srbiju "zapljusnuo talas velikih protesta i demonstracija i to u onim mestima gde nikada nije bilo protesta protiv ove vlasti".
 
"Videćemo da li će se taj talas pretvoriti u cunami ili će se razbiti o hridine koje vlast nesumnjivo priprema", smatra Đukić.
"Nemačka mora da dobije neki kolač u Srbiji" rekao je on i podsetio da je zasad "najveći kolač dobila Francuska": beogradski aerodrom, izgradnju metroa, a uskoro u Srbiju dolazi predsednik Emanuel Makron da potpiše ugovor o kupovini francuskih vojnih aviona - Rafala za više milijardi evra. I to neće biti kraj komercijalnim poslovima sa Francuskom", smatra Đukić.
 
Đukić je rekao da je, s druge strane, Nemačka najveći investitor u Srbiji i njene kompanije zapošljavaju više od 85.000 radnika.
 
"Ali Nemačka nema nijedan, tako da kažem, zalogaj kao što ga imaju Francuska, Rusija i Kina. Nemačkoj je morao da pripadne litijum", rekao je Đukić.
On je rekao da "dok je Nemačka kritikovala Vučića zbog pokradenih decembarskih izbora, iza leđa javnosti vođeni su pregovori sa Nemačkom oko iskopavanja litijuma u Srbiji".
 
"Litijum je i te kako potreban celoj Evropi, a pogotovo Nemačkoj za njenu automobilsku industriju koja ga koristi za električne automobile. Prema tome, kome bi drugom mogao da pripadne litijum nego Nemačkoj", smatra Đukić.
 
On je procenio da "Vučić litijumom pokušava da kupi Nemačku, kao što je aerodromom, metroom i Rafalima kupio Francusku".
 
Vučić je "uspeo da kupi Kineze tako što im je dao rudnike bakra i zlata, a u Zrenjaninu Kinezi završavaju jednu od najvećih fabrika guma u Evropi sa tehnologijom koja uopšte ne garantuje zaštitu okoline".
 
"Rusiju je kupio time što joj ne uvodi sankcije što je za Moskvu od kapitalne važnosti, dok je Amerika namirena Briselskim sporazumom 2 i Ohridskim sporazumom jer je za Ameriku najvažnije kosovsko pitanje. Tako da je Vučić uspeo da podeli karte svima i da se obezbedi za naredne tri, četiri godine", smatra Đukić.
 
Rekao je da je bilo upozorenja da Zapad toleriše stabilokratiju na Zapadnom Balkanu jer "navodno neće biti rata, ljudi se neće tući, a nije ih briga što će te zemlje nazadovati, što će biti sve dalje od demokratije", ali je ukazao da se "ništa neće rešiti na Zapadnom Balkanu dok se ne reši pitanje demokratije".
 
Ni u Rusiji nije rešeno pitanje demokratije, "pa neće biti rešeno nijedno drugo pitanje dok se to pitanje reši. Uvek ćemo imati problem Rusije kao i problem male Rusije na Balkanu kako tretiraju Srbiju. Tako da je ta percepcija Zapada apsolutno pogrešna", smatra Đukić.
 
"A ako projekat litijuma zaživi i krene punim tempom, kako je to najavio nemački kancelar Olaf Šolc, naravno da će akcije Vučića u regionu jako ojačati, tim pre što on ima odlične pozicije i kod Makrona, a i američki zvaničnici, uključujući ambasadora u Beogradu Kristofera Hila, jako ga hvale uprkos onome što se desilo na izborima 17. decembra prošle godine. O Kini i Rusiji da i ne govorim, tu on ima apsolutnu podršku", dodao je Đukić.
 
Prema tome, smatra Đukić, Vučić na neki način postaje gospodar situacije na Zapadnom Balkanu. 
 
"Njegova pozicija će jačati, ali neće jačati evropske perspektive Srbije, jer će on nastaviti da simulira evropski put, a Evropska unija će se kao i do sada praviti da to ne vidi", kaže Đukić.
 
Na pitanje o tome što izgleda da je i Republika Srpska bogata litijumom, i da li će Evropska unija i sa predsednikom Miloradom Dodikom postići sporazum o iskopavanju litijuma i tako ojačati njegovu poziciju, Đukić je rekao da "u međunarodnoj politici caruju lukrativne stvari, te se ne bih uopšte time iznenadio", a "to može da se desi vrlo lako".
 
"Ako SAD ne dobiju lidera poput Ronalda Regana, postavlja se pitanje kuda će ići ovaj svet", rekao je Đukić i nastavio: "Biće prekrajanja granica i stvaranja novog međunarodnog poretka u kome će Zapadni Balkan postati moneta za potkusurivanje velikih sila. Teško je predvideti šta će se sve dešavati na Zapadnom Balkanu, a litijum može da bude okidač za ta dešavanja".
Na pitanje o tome da li će iskopavanje litijuma i značajni prihodi koje će to doneti omogućiti Vučiću da ostane na vlasti dokle bude hteo, Đukić je rekao da "ako se taj paket realizuje, on će ostati na vlasti koliko bude hteo i praviće vlast kakvu hoće. Biće malo predsednik, malo premijer...".
 
"Međutim, Srbija je trusno područje. Režimi ne mogu biti baš sigurni da će ostati na vlasti onoliko koliko žele, mada ovaj režim beleži rekord", rekao je Đukić.
 
On smatra da "svi Vučićevi snovi mogu da se vrlo brzo razbiju jer Srbija ulazi u strahovite probleme. Prezadužena je, nema vode, na ovim vrućinama bukvalno gori. Poljoprivreda je ozbiljno stradala i prinosi će podbaciti. Dolaze godine koje Vučiću neće ići na ruku. Tako da je ipak sve neizvesno", prenela je RSE.
  • Amsterdamac

    05.08.2024 14:01
    za Darko FR
    Da ali posao diktatora je da natera narod da ga patološki vole i patološki cene .

    Jednom kada ta hipnoza prestane ne bih da sam mu u koži.

    Pogledajte šta se desilo onoj ženi iz Bangladeša koja je 15 godina držala u tiraniji Bangladeš i koja je tenkovima dala naređenje da vojska krene na goloruk narod.

    Policija i vojska odbile poslušnost zemlja u haosu .

    Moć medija i medijska hipnoza uzimaju svoje.

    Nažalost narod još nije svestan koliko će umrlih biti zbog sumporne kiseline u stotinama tona svakog dana u celoj Mačvi direktno i neposredno i hiljadama umrlih svake godine od zagađenih podzemnih reka u celoj Srbiji .

    Na medijima je koje ovaj čovek u većini slučajeva drži i gde su svi glavni urednici postavljeni po njegovom odobrenju i dalje hipnotiše narod u Srbiji.

    Do kada će to biti to samo narod u Srbiji zna .

    Jako je teško probuditi narod iz medijske hipnoze izuzetno teško .

    I to AV savršeno zna . Da ne zna ne bi vladao Srbijom putem medija toliko koliko vlada nego bi mu narod Srbije napravio Bangladeški scenario vrlo brzo.

  • Kokan

    05.08.2024 13:44
    Nek on ide
    Kod njih, nama ne treba. A tamo nek se tale, preko sopstvenih ledja. Srbiju cini narod, a ne promenljive
    politicke karikature.
  • Kaurin

    05.08.2024 13:23
    opozicijo, pucaj od besa, ali nas Predsednik je zauvek nas Predsednik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija