Aktivista zadržan zbog nasilnog rušenja ustavnog poretka: Poternica zbog objave na Instagramu

Aktivista grupe "Sviće" i pokreta Marš na Drinu Ivan Bjelić zadržan je u policijskoj stanici zbog krivičnog dela nasilno rušenje ustavnog poretka zbog objave na Instagramu.
On je nakon održanog govora na protestu protiv iskopavanja litijuma u Gornjem Milanovcu pozvan na razgovor nakon verbalnog napada nepoznatog mladića.
 
"Ivan je govorio na protestu u Gornjem Milanovcu kada ga je verbalno napao nepoznati mladić. Tim povom je pozvan u policiju da da izjavu, ali je iz nepoznatog razloga zadržan", piše u objavi pokreta Marš na Drinu.
 
Nakon što je izašao iz pritvora, kratko je okupljenima ispred policijske stanice rekao da je zadržan zbog krivičnog dela nasilno rušenje ustavnog poretka.
Kako je Bjelić rekao za N1, u policijskoj stanici je obavešten da je za njim raspisana poternica zbog objave na Instagramu.
 
Objašnjava da je nakon date izjave u vezi sa incidentom krenuo da napušta stanicu, ali su ga tada policajci obavestili da je za njim raspisana potraga.
 
Kako navodi, reč je o objavi od pre mesec dana u kojoj je napisao da je Ustavni sud vladinu uredbu o stopiranju projekta Jadar proglasio neustavnom.
 
Policija mu je rekla da je to kvalifikovano kao „poziv na nasilno rušenje ustavnog poretka Srbije“, naveo je on.
 
"Tražili su od mene da im pokažem objavu koju su slikali drugim telefonom. Proverili su mi telefon, da vide koje sve naloge imam na Instagramu", dodao je on.
 
Kako je rekao za N1, pušten je nakon sat i po vremena u policiji.
Iz Marš na Drinu su ranije podsetili da je Bjelić treći aktivista na koga institucije u istom danu vrše pritisak.
 
"Pritisak zato što ne da Jadar", istaknuto je u objavi.
 
Bjelić je, kako javlja reporter N1, na protestu u Gornjem Milanovcu rekao da ljude koji protestuju Ana Brnabić poziva "na odgovoran dijalog".
 
"Pa da pitam bivšu premijerku, a sadašnju predsednicu Skupštine – je li odgovoran dijalog kada ove silne ljude nazivate maloumnicima? Je li dijalog kada ih ponižavate? Tako što ih nazivate stranim plaćenicima i izdajnicima Srbije? A šta ste vi, garnituro na vlasti? Ono što ste videli u gradovima Srbije, nije reakcija samo na litijum, već i na ono što se dešava stotinama godina širom Srbije. Hoćete li da vidite Bor i Majdanpek u Gornjim Nedeljicama? Hoćete li rupu od dva kilometra u Pranjanima, u Dobrinji, u Rekovcu", pitao je on.
 
Rekao je da u Beogradu svi zajedno "moramo reći ne okupaciji i izdaji Srbije".
 
Njega je, prema navodima "Marša na Drinu", verbalno napao momak, nakon čega je pozvan da se javi u policijsku stanicu.
Ranije tokom dana je novosadski aktivista i student Bane Đorđević priveden na informativni razgovor u policijsku stanicu, nakon čega je pušten.
 
"Ovo vidim kao vid zastrašivanja, ali neće nas zastrašiti, a Rio Tinto neće kopati", rekao je on.
 
Poreski inspektori su tokom dana drugog aktivistu, Nikolu Ristića, pozvali i najavili kontrolu.
 
"Pritisci su počeli, ovo ne može biti zbog nečeg drugog sem zbog učešća na protestima. Mene su već pet puta do sada privodili", istakao je Bijelić za N1 ranije danas.

Komentari 28

  • Ljuba

    09.08.2024 11:38
    Oskar
    Kada će te privesti Oskara koji konstantno krši ustav
    Odgovaraće kad tad
  • @suverenitet

    09.08.2024 11:31
    Argumenti
    Bato, argumenti, pusti prazne priče, usta puna Srbije, a računi našeg novca
    Daj dokaze, fotose, brojke, zakone koji se poštuju i usklađeni su sa evropskim
  • Steva

    09.08.2024 10:03
    Ne znam zašto je priveden,al me interesuje šta je to aktivista? Jel to poziv,posao od koga se živi? Ako nije čime se gospodin bavi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija