Brnabić želi da poseti nepostojeće rudnike litijuma u Evropi: Gde se sve potencijalno može rudariti?

Rudnici litijuma u Evropi - ne postoje, zajedničko im je često odlaganje potencijalnog otvaranja, a javnosti nisu prezentovane ekološke studije.
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavno je uputila poziv kritičarima rudarenja litijuma da posete ovakve rudnike u Evropi, piše N1.
 
"Pozvala sam da idemo da vidimo šta oni rade, oni kažu da neće da učestvuju u tome i da ja idem sama. Ići ću sama, ako niko neće, jer mene zanima i da vidim i da nešto naučim, pa ću doneti ta iskustva. Ali, ako njih ne zanima da odu u Finsku i Nemačku da vide rudnike litijuma i kako su oni zaštitili životnu sredinu, zašto neko mislite da onda njihova borba ima veze sa litijumom i brigom za životnu sredinu? Ne, u pitanju je politička borba", ocenila je Brnabić.
Izjava bivše premijerke Srbije o rudnicima litijuma može se oceniti kao lako proverljiva neistina, makar ako se govori o rudnicima koji rade, a takvih u Evropskoj uniji nema. Rudnika nema, a razlog tome je uticaj na životnu sredinu.
 
Istraživanja ima, kao i ideja, planova, ali nigde nije započeto sa kopanjem ili isparavanjem voda. Javnosti nije prezentovana ni jedna ekološka studija o održivosti rudnika.
 
Ono što se dešava, preciznije se može opisati kao ponavljanje izrečenog par godina ranije, a to je nada da će rudnik početi sa radom za par godina.
 
U Nemačkoj – nema rudnika
 
U Nemačkoj se razvija "Vulkan" projekat, odnosno vađenje litijuma iz geotermlanih izvora. 
 
Iako je vađenje litijuma iz vode znatno manje ugrožava životnu sredinu od dobijanja ove rude iz kamena i daljom hemijskom obradom kiselinama, postoje problemi zbog kojih se još ova retka ruda ne vadi na ovaj način, niti se zna kada će početi.
 
Međutim, i pored višegodišnjih istraživanja sa dobijanjem litijuma iz vode se nije započelo.
 
Nemačka vlada je zelenu tranziciju proglasila političkim ciljem, ali ne postoji vremenski raspored, odnosno početak eksploatacije u svojoj zemlji.
 
Primera radi, 2021. godine kompanija Vulkan koja radi na istraživanjima u Gornjoj Rajni, imala je za cilj da pokrene komercijalnu proizvodnju litijuma u Nemačkoj sredinom 2024, a da od 2025. ukupno pet fabrika proizvodi oko 40.000 tona litijuma godišnje, odnosno oko milion vozila.
 
Iako se kompanije i istraživači slažu da bi dolina Gornje Rajne mogla da postane važan izvor litijuma, ne slažu oko toga koliko brzo može da počne eksploatacija u industrijskim razmerama i koliko će to biti ekonomski održivo.
 
Prema istraživanju Instituta za tehnologiju u Karlsrueu postoje dva velika problema.
 
Kao jedan od problema se navode tektonski poremećaji, odnosno zemljotresi koji bi mogli da izazovu pucanja kuća, zgrada. 
 
S druge strane, postavlja se pitanje koncentracije litijuma, jer bi je voda posle povratka u geotermalne izvore umanjila. Od 400 tona litijuma koji bi protekao mogli bi da se izdvoji između 180 i 320 tona. Dalja smanjenja koja bi mogla nastati tokom vremena zbog razblaženja litijuma u rezervoaru.
 
Kada je kopanje litijuma u pitanju u Nemačkoj se radi na projektu "Zinvald", drugi najveći projekat kopanja litijuma u EU. Nalazi se u rejonu Saksonije, na granici sa Češkom gde se nalazi i najveći rudarski litijumski prijekat u EU – "Cinovec".
 
Prema trenutnim projekcijama, postoji nada da bi rudnik mogao da bude otvoren 2028. godine. Projektovana proizvodnja je 12.000 tona godišnje, a za 2025. godine najavljena je prva u nizu studija izvodljivosti.
 
"Cinovec" - najveći projekat u EU
 
"Cinovec" je trenutni najveći projekat kopanja litijuma u Evropskoj uniji. 
 
Prema studiji izvodljivosti Juropijen metalsa (European Metals) iz 2022. godine, "Cinovec" ima potencijal da postane proizvođač najjeftinijeg litijuma iz stene na svetu. Ruda bi mogla da proizvodi po ceni od 5.000 do 6.000 dolara po metričkoj toni.
 
Završetkom investicije u aprilu 2020. godine, projekat je započeo program rada, ali ne i proizvodnje. Krajem prošle godine je za prva tri meseca 2024. godine najavljena konačna studija izvodljivosti, zatim je rečeno da će je biti do kraja aprila, ali to se do danas nije desilo. Investitor je Juropijen metals (European metals).
 
U Finskoj i dalje nema rudnika. Novih informacija o projektu "Keliber" nema. Tamo je planirano da 2025. godine počne kopanje, ali potvrde da postoje naznake o izdavanju dozvole nema. Petina ovog potencijalnog rudnika je u vlasništvu države Finske.
"Baroso" - bitka na periferiji Evrope
 
Na periferiji Evropske unije traje višegodišnja borba centrale u Briselu protiv lokalnog stanovništva koje je protiv "Baroso" projekta, odnosno otvaranja rudnika litijuma pored istoimenog sela u Portugalu. Planirana je proizvodnja litijuma za približno pola miliona vozila godišnje.
 
Iako je godinama viđen kao prvi rudnik litijuma u Evropi ili makar EU, projekat "Baroso" i dalje to nije. 
 
Pre dve godine optimisti po pitanju otvaranja rudnika smatrali da bi mogao početi sa radom 2023. godine. Međutim, to se nije desilo iako je vlada dala zeleno svetlo, ali nije se išlo preko volje građana i stavova organizacija koje se bave ekologijom. 
 
Lokalno stanovništvo je protiv uništavanja prirodne sredine. Poručuju da imaju svoju zemlju i svoje poslove i da im nisu potrebni o rudarski.
 
"Otvoreni kopovi, teška mehanizacija na fosilna goriva, stotine kamiona na putevima. Kako se bilo šta od ovoga može nazvati zelenim? Zeleno je ono što imamo: naše šume i naši pejzaži koji će biti uništeni ovim projektom. Već imamo posao. Imamo čist vazduh, čistu vodu, kvalitetne proizvode. To je ono u šta treba da ulažemo", rekao je Alfredo Kadime, proizvođač govedine Barosa, cenjene rase domaćih goveda.
 
Novembra 2023. godine došlo je do pada vlade i novih izbora zbog istrage o korupciji u vezi sa rudnikom litijuma. Bivši državni sekretar za energetiku i predsednik portugalske agencije za zaštitu životne sredine imenovani su za osumnjičene.
 
Koji su još projekti u pitanju čitajte u tekstu N1 na OVOM LINKU.
  • Mirko

    11.08.2024 15:42
    Rudnici litijuma u Evropi
    Poštovana predsednica skupštine je veliki demagog,postavio je predsednik žderača pariteta stvari su nule od ljudi
  • Petar Veliki

    11.08.2024 11:08
    Ana
    Sram vas bilo u 21 veku nemamo pijaću vodu najosnovniji namirnicu u životu čoveka A veliki vođa hoće Ekspo a Ana gde su ti rudnici po Evropi znam za jedan u Portugaliji ali zbog njega je pala vlada
  • Gradjanin

    10.08.2024 00:32
    Lazljivica
    Doticna izmislja i laze gradjane. Uz to ona vise nije premijer da seta gdje joj se svidi. Ide garant da nesto tajno mutlja i potpise sa Sulcem

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija