Uputstva organizatora protesta u Beogradu: Kako da se ponašate i spremite za blokade?

Veliki protest protiv iskopavanja litijuma biće održan u Beogradu, na Terazijama, u subotu, 10. avgusta.
Uputstva organizatora protesta u Beogradu: Kako da se ponašate i spremite za blokade?
Foto: 021.rs
Početak protesta je najavljen za 19 časova, nakon čega je planirana blokada.
 
Organizatori protesta podelili su na društvenim mrežama nekoliko saveta u vezi sa tim kako se treba ponašati, ali i pripremiti za protest i blokade u Beogradu, prenosi N1.
"U subotu, 10. avgusta, na Terazijama nas očekuje do sada najveći protest protiv rudarenja litijuma i bora, a potencijalno najveći protest ikada u Beogradu. Nakon protesta, kako je i najavljeno, stupiće se u blokade. U skladu sa tim, jako je važno da znaš kako da se spremite i kako da postupate tokom protesta i blokade", navode organizatori.
Ovo su njihove smernice:
 
1. Dobro se pripremite (fizički i psihički)
 
Protest sam po sebi neće dugo trajati, ali će gužva biti ogromna. U skladu sa tim, ponesite obavezno vodu i neku čokoladicu za svaki slučaj.
 
"Budite spremani na moguće ubačene elemente, provokatore i nasilnike. Ukoliko ih primetite, obavestite najbližeg redara i udaljite se. Ne nasedajte na provokacije i ne dozvolite da vas uvuku u sukob. Ukoliko planirate da ostanete na blokadama (a treba da planirate) ponesite nešto što vam može poslužiti kao podloga za sedenje/ležanje i pokrivač. Takođe, ponesite vodu i hranu, makar za jedan obrok", ističu oni.
 
2. Ponesite ono što vam je neophodno, sve suvišno ostavite kod kuće
 
Naočare za sunce su jako korisne protiv sunca, ali ukoliko dođe do nepredviđene situacije i ukoliko se slome, mogu biti jako opasne po vaše oči i lice. 
 
"Da ne bismo nabrajali redom, ovo je samo primer, sve što može da povredi vas ili druge učesnike protesta, makar iz nemara ili nehata, ostavite kod kuće. Alkohol, petarde i oštri predmeti bi bili jako glupa ideja. Budite pametni", poručuju organizatori.
 
Ponesite transparent, zastavu Srbije, maramu ili masku, pištaljku ili trubu i slične rekvizite za proteste. 
 
3. Nikada sami
 
Na protest pođite u društvu. Trudite se da ne ostajete sami i uvek budite sa svojim ljudima. Ukoliko izgubite ekipu, potrudite se da budete što bliže redarima.
 
4. Dođite na vreme, krenite ranije
 
Očekuju se velike gužve, zbog toga krenite ranije kako bi stigli na vreme. 
 
Jedino mesto okupljanja su Terazije, prepoznaćete binu i ozvučenje. 
 
"Postoji mogućnost da će se paralelno dešavati neki alternativini skupovi, koji će pokušati da vas vrbuju, ne nasedajte. Pravo na Terazije", upozoravaju oni.
 
5. Šta ako nas policija zaustavi pre nego što stignemo na protest?
 
Ovo najviše važi za ljude koji dolaze iz drugih gradova. 
 
Ukoliko policija ili bilo ko drugi zaustavi saobraćaj, ostanite na toj lokaciji. Obavestite organizatore ili aktiviste koji su u koordinaciji sa organizatorima gde se nalazite i ko vam ne dozvoljava da prođete.
 
"Nemojte ostajati sami, ukoliko zaustave više vozila, okupite se i nakon obaveštenja organizatorima proglasite da je policija stala uz narod i organizovala blokadu na tom mestu gde se nalazite. Neko od naših mobilnih timova će se ubrzo pojaviti", istakli su oni.
6. Naoružajte se strpljenjem i pozitivnom energijom
 
Uspostavljanje blokada i same blokade će biti iscrpne, ali nemojte dozvoliti da vas to demotiviše, poručuju organizatori. 
 
"Imamo jedan cilj oko kojeg smo se okupili i on nam služi i kao ogromna motivacija. Ponesite knjigu, karte ili nešto drugo što vam može prekratiti vreme. Ne upuštajte se u rasprave sa nepoznatim ljudima ili službenim licima, to je posao redara ili organizatora", ističu dalje oni.
 
7. Slušajte redare i organizatore
 
Svaki korak protesta i blokade je dobro isplaniran. Nemojte dozvoliti sebi da nasednete na neku lažnu priču ili podvalu.
 
Sa redarima i organizatorima nema rasprave, slušajte šta govore i dajte svoj doprinos, ili makar ne ometajte. Redare i organizatore ćete vrlo lako prepoznati.
 
8. Budie optimistični
 
Za kraj, verovatno najbitnije, kako ističu organizatori, jeste optimizam.
 
"Ovo je naša borba i mi u ovome pobeđujemo. Da li će biti sprint ili maraton, to niko ne zna, ali je sigurno da dobijamo ovo", poručuju organizatori protesta protiv Rio Tinta.
  • Eon

    10.08.2024 16:12
    @Dex
    Kažete da proteste finansiraju iz inostranstva. To isto inostranstvo plaća i vlast. Primećujete da tu nešto ne štima? Tajne službe plaćaju takođe finansijeri iz inostranstva. vrdalama danima naklapa o stranim službama, ali nikako da ih imenuje. Čudno za jednog lava. Naravno da opozicija ne može da osvoji vlast na neregularnim izborima, ali vi i vama slični zavlače glavu u pesak iz ličnih interesa. Dalja rasprava nema smisla.
  • Vladimir

    10.08.2024 11:37
    @Stefan
    Stefane, izgleda da ova vlast treba da krene sa lustracijom. Vi ste najbolji dokaz za to.
  • Vlada

    10.08.2024 09:52
    @Usro sam se

    Ako ima mesto gde su svi - od građana preko lopova i popova do kontingenata stranih aviona - pokazali da su jači od države, to je ovde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija