"Vrhovni komandant" - nepostojeća titula za stvaranje kulta ličnosti

Aleksandra Vučića uporno oslovljavaju titulom "vrhovni komandant", mada ona prema srpskim propisima jednostavno ne postoji.
Kako piše nedeljnik Vreme, to je pitanje "vrhovnog poltronstva i stvaranja kulta ličnosti".
 
Kada je predesednik Srbije Aleksandar Vučić prošlog vikenda posetio gradilište kasarne u Loznici, obratio mu se oficir koji kamanduje počasnim vodom, kapetan prve klase Manojlović: "Gospodine predsedniče Republike Srbije i vrhovni komandante Vojske Srbije…"
Samo što ta odrednica "vrhovni komandant" nema ustavno i zakonsko utemeljenje. 
 
"Nije kriv taj kapetan što ju je upotrebio, nego oni koji su mu naredili da tako oslovi Vučića", kaže za Vreme penzionisani oficir, nekadašnji pravnik u Vojsci i Ministarstvu odbrane.
 
On konstatuje da Ustav i zakon jasno definišu ovlašćenja predsednika.
"Ali mu terminološki ne daju pravo na upotrebu, niti se spominje ove titula koja u svetu postoji i koristi se u određenom broju zemalja, a kod nas su je preuzeli ovdašnjih spin majstori i medijska mašinerija predsednika u cilju stvaranja kulta ličnosti", kaže za Vreme ovaj penzionisani oficir i pravnik.
 
Što se tiče upotrebe ovog termina u Vojsci, ovaj pravnik objašnjava da je očigledno da je takva terminologija dogovorena u ogranku izvršne vlasti u Ministarstvu odbrane i hijerarhijski spuštena na niže nivoe upravljanja vojskom.
 
"Radi se o još jednoj političkoj zloupotrebi Vojske. Vojska je formirana po principu stroge hijerarhijske strukture i čvrstog lanca komandovanja. Odgovornost leži na svemoćnim medijskim savetnicima Predsednika, zatim izvršnoj vlasti, to jest političkim komesarima u Ministarstvu. Starešine u krajnjoj liniji niti ko šta pita, niti na bilo koji način mogu izraziti svoj stav", zaključuje oficir koji je dobar poznavalac vojnih propisa.
 
Slobodana Miloševića, dok je bio predsednik SRJ, nikad nisu nazivali "vrhovnim", mada ga je tokom bombardovanja tako oslovljavala Radiotelevizija Srbije, ali ne po nalogu kabineta predsednika, nego vrha RTS-a.
 
Borisa Tadića, iako je uz sebe imao iste spin majstore koji su sad uz Vučića, nikad nisu u javnosti predstavljali tom  titulom. Baš kao ni Vučićevog prethodnika na funkciji predsednika države Tomislava Nikolića.
Inače, u Ustavu Srbije se odrednica "vrhovni" ne spominje, samo stoji da „Predsednik Republike, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije“.
 
Zakon o odbrani i Zakon o Vojsci Srbije, takođe je nemaju. Zakon o odbrani, član 11. kaže: 
 
"Predsednik Republike, u skladu sa Zakonom, komnduje vojskom". Zakon o Vojsci kaže u članu 17 da predsednik Republike odlučuje o upotrebi Vojske Srbije u miru i ratu.
  • Mirkoni

    11.08.2024 13:14
    ZABORAVNOST ?
    Kojo, ti isti zuti si najpre morali da vracaju silne milione koje su Sloba i ostali pokupili narodu preko Dafine i Jezde. Velika je bila i nezaposlenost sto je tacno. Ali kako da ne bude kada je sve bilo razruseno. Zahvaljujuci crveno-crnoj koaliciji. Ili si mlad i ne pamtis, ili si mator pa si zaboravio. Ili si budala. Ili imas interes da budala budes.
  • Santo

    10.08.2024 22:59
    Nije on nikakav komandant ,on je litijum efendija ,glavni lobista rio tinta
  • Промишљач

    10.08.2024 18:40
    Тумачење устава
    Баш сте плитки кад сте нашли ово! Па ако по наведеним деловима устава стоји да поставља и разрешава онда је сасвим јасно да је и врховни по тој уставној полит-линији а да није врховни командант онај водник. Друго је питање војног врховног командовања које је одвојено од овог (не мешајте бабе и жабе) - мислим, баш сте плитки, поново велим, ако мислите да ћемо ми грађани у вама видети неку будућност ако у овоме тражите неку политичку снагу - нађите нешто уверљивије, а да му је потребна критика, потребна је. Ви ударате на личност а не ударате на теме и проблеме а толико их има, па се питам да ли сте ви способни за такво што? Јадно!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija