Hapšenja zbog napada na ustavni poredak uoči protesta: Šta podrazumeva ovo krivično delo?

Četiri osobe uhapšene su u 9. avgusta uoči najavljenog protesta protiv rudarenja litijuma u Beogradu.
Hapšenja zbog napada na ustavni poredak uoči protesta: Šta podrazumeva ovo krivično delo?
Foto: 021.rs
Njima se na teret stavlja napad na ustavno uređenje, baš kao i građanima uhapšenim posle protesta u decembru zbog izborne krađe, piše Vreme.
 
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je posle hapšenja 9. avgusta da je policija u Subotici, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA), uhapsila četiri osobe, za koje se sumnja da su planirale izazivanje nasilja i nereda na protestu u Beogradu zakazanom za 10. avgust.
 
"Uhapšeni su u subotu planirali napad na policiju i izazivanje nasilja i nereda na protestu u Beogradu, čime su pripremali napad na ustavno uređenje. To se sve vidi iz njihove prepiske. Lica će biti predata tužilaštvu na dalje postupanje", izjavio je Dačić, a preneo MUP.
 
Iste optužbe na protestima u decembru
 
Na masovnim protestima protiv izbornih rezultata u decembru privedeni su demonstranti, među njima i četvorica studenata, takođe optuženi za pokušaj nasilne promene ustavnog poretka. Neki građani su priznali krivicu da bi izbegli zatvor, drugi su pušteni u kućni pritvor.
 
Jedan od njih bio je i student Dimitrije Popovski kome je krivičnom prijavom stavljeno na teret da je bacio jednu kamenicu, jednu kocku u pravcu Skupštine.
Krivična prijava se zasnivala na policijskom izveštaju, od nekoliko stranica teksta, koji je generisan i za druge krivične prijave, i za druga lica.
 
Profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović upitan o tome što se studenti terete za rušenje ustavnog poretka, rekao je tada da je to bagatelisanje jednog od najtežih krivičnih dela "za postupke koji belodano nemaju veze sa tim" i da je jasno da je reč o zastrašivanju.
 
Kako je definisano rušenje ustavnog poretka?
 
Ustav Srbije u članu 5 propisuje da je "nedopušteno delovanje političkih stranaka koje je usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka".
 
Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja regulisano članom 309 Krivičnog zakona Srbije.
Kako se navodi u prvom stavu tog člana, ko u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja ili bezbednosti Srbije poziva ili podstiče da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi ili predstavnici tih organa, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.
 
Ukoliko to učini "uz pomoć iz inostranstva", zaprećena je zatvorska kazna od jedne do osam godina.
  • ciga

    10.08.2024 22:14
    Sviranje q...
    Ustavni poredak ? Ajd sad lepo o ustavnim ovlaštenjima predsednika pa onda hapsite redom sve koji krše.
  • Boeser Wolf

    10.08.2024 21:10
    Ovaj zakon je suvišan, ustavni poredak Srbije je urusen pre 13 godina i ne moze vise da se urusi.
  • pogodi ko je

    10.08.2024 20:18
    Foxy, ja kucam na PCiju. Znas onu spravu sto treba nesto i da naucis da koristis pa jos i na engleskom. Ali vi splavarke ste ogranicene na telefon.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija