Brantner: Litijum neće doneti Srbiji popust na ulazak u EU

Eventualni projekat eksploatacije litijuma neće uticati na proces evrointegracije Srbije, u kom su centralne tačke vladavina prava i demokratija.
Tako je ocenila državna sekretarka u nemačkom ministarstvu privrede Franciska Brantner.
 
"Neće biti popusta zbog litijuma kada je reč o vladavini prava, niti u pogledu Kosova ili Bosne i Hercegovine", rekla je političarka nemačkih Zelenih za berlinski dnevnik TAZ.
Brantner je dodala da su se Zeleni uvek zalagali za civilno društvo u Srbiji.
 
"Da bi ih osnažili uspeli smo, primera radi, da postignemo to da će (rudarska kompanija) Rio Tinto formirati stalno savetodavno telo sastavljeno od predstavnika civilnog društva", rekla je Brantner koja se u ministarstvu privrede i klime bavi pitanjima sirovina.
Ona je rekla da u Srbiji "lokalno stanovništvo i opozicija sa pravom zahtevaju da državne institucije primene standarde u oblasti ekologije", a da je "istovremeno dobro da se evropske rezerve eksploatišu i prerađuju na evropski način".
 
Na taj način se sprečava pojačani uticaj Kine na važne evropske resurse, rekla je Brantner, dodajući da sumnja da bi demokratija, životna sredina i lokalno stanovništvo bolje prošli sa srpsko-kineskim partnerstvom.
 
Brantner je ocenila da je to ujedno prilika da se celom svetu pokaže da nemačka i evropska preduzeća mogu da naprave razliku i da eksploatacija i prerada sirovina mogu da budu ekološki puno prihvatljiviji nego što je to bilo do sada.
 
Rio Tinto se, prema njenim rečima, obavezao da poštuje zakone Evropske unije o životnoj sredini, iako su oni u Srbiji samo delimično na snazi, a EU će biti konstantno prisutna sa svojim iskustvom i savetima.
 
Cilj je da se šteta ograniči na minimum, pošto eksploatacija sirovina uvek utiče na prirodu, što je poznato i u Nemačkoj, od kopanja uglja pa do vađenja šljunka, rekla je Brantner.
Brantner je u pratnji nemačkog kancelara Olafa Šolca boravila u Beogradu 19. jula, kada je potpisan Memorandum o strateškom partnerstvu EU i Srbije u oblasti održivih sirovina. Ona se tada sastala i sa predstavnicima opozicije i civilnog društva koji se protive projektu iskopavanja litijuma u dolini reke Jadar, kod Loznice.
  • Mbm

    12.08.2024 18:50
    EURO teuro
    EU integracije u bedu, korupciju, besposlicu, siromastvo i flagrantno krsenje svih ljudskih prava zarad monete i baterija, jer nema bolje "eu ideje".
  • boger

    12.08.2024 17:02
    Uvela vam šargarepa
    Kakav bre litijum? U Srbiji nema litijuma! Probajte naše maline, organske, nađubrene jedino kostima vaših predaka, okupatora u pokušaju.
  • Diznilend

    12.08.2024 15:59
    Srbija odgovara Evropskoj uniji baš ovakva kakva je sada jadna, opljačkana, siromašna pod totalnom diktaturom po diktatu stranaca. Takva je najpogodnija za eksploataciju kao jeftina sirovinska baza, utočište za prljave tehnologije i rezervoar jeftine radne snage. Srbija nikada neće postati član EU upravo iz razloga da se ne bi promenjivali EU standardi i da bi nas bez obaveza držali kao evropske parije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija