Aktivisti tvrde da je bušotina Rio Tinta procurela i uništila useve, kompanija demantuje

Udruženje "Ne damo Jadar" objavilo je snimak iz Gornjih Nedeljica gde se vidi kako je iz jedne od bušotina Rio Tinta izašla tečnost koja je uništila useve na njivi u kojoj se nalazi.
Ekološki aktivista Nebojša Petković kazao je agenciji Beta da je ta bušotina na dubini od preko 550 metara i da iz nje "izlaze razni otrovi".
 
"Ta bušotina curi već odavno, a sada se ponovo pokazalo da oko nje ništa ne može da izraste. Na toj parceli, gde je zasejana soja, postoje četiri bušotine, a dve su procurele. Iz tih bušotina sa dubine od 556,5 metara dubine izlaze podzemne vode pune otrovnih metala poput litijuma, bora, arsena…", kazao je on.
Prema njegovim rečima, u tim bušotinama bi, prema evropskim zakonima i kada bi se poštovali standardi, trebalo da se meri radioaktivnost.
 
"Već godinama ukazujemo na curenje bušotina, ali Rio Tinto ne pokušava da reši taj problem. Na samo 200 metara od tih bušotina živi oko 100 naše dece", rekao je Petković.
Na snimku udruženja "Ne damo Jadar" meštani Gornjih Nedeljica ističu da Rio Tinto nije sposoban da sačuva ni jednu jedinu njivu od uništenja, a kamoli čitavu dolinu Jadra ukoliko bi u njoj otvorili rudnik litijuma.
 
 
Kompanija Rio Tinto potom je reagovala na ove navode, te navela da oštro demantuje lažne vesti koje je Petković izneo protiv projekta "Jadar", a u cilju, kako navode, uznemiravanja građana i širenja panike.
 
Ova firma demantuje da je iz bušotina "izašla tečnost koja je uništila useve na njivi u kojoj se nalazi".
 
"Dalje, tvrdnja da pijezometri 'cure' je apsolutno netačna. Na prikazanim snimcima ne vidi se curenje pijezometra, ali se vidi minimalna količina vlage oko same konstrukcije i oštećenje betonskog materijala konstrukcije pijezometra, što upućuje na namerno oštećenje. I ranije smo imali situacije da predstavnici udruženja 'Ne damo Jadar' vandalizuju i oštećuju pijezometre, a snimke namernog oštećivanja pijezometara su i sami objavljivali na društvenim mrežama", navodi Rio Tinto.
Ističu da se sasušeni usevi oko pijezometara "ne mogu dovesti u vezu sa pijezometrima imajući u vidu vremenske uslove, ekstremne temperature i činjenicu da je reka Korenita presušila".
 
"Tokom dosadašnjih istražnih radova u dolini Jadra ugrađeno je ukupno 176 pijezometara od kojih je 51 dubok i 125 plitkih – ispod 30m dubine. Svaki od objekata je ugrađen uz poštovanje zakonskih i stručnih procedura. Pijezometri su opremljeni zaštitnom kapom ili zaštitnim kavezom ispod kojih se nalaze automatski merači nivoa i pritiska vode", ističu iz kompanije Rio Tinto.
  • Treba obaviti

    14.08.2024 10:24
    analizu
    zemljišta uže i šire okoline, podzemnih i nadzemnih voda, rasijaciju
    Oni tokom pripremnih radova i istraživački radova ne poštuju standarde, da vidimo koliko su već sada tlo i voda devastirani
    Možda neki račun da se prikupe sredstva u tu svrhu?
  • Dr

    13.08.2024 23:59
    Predlažem da svi nosimo majice sa porukom, nalepnice na kola ... Sutra radim sebi majicu Nećeš kopati! O ovome treba da se priča svaki dan i da se zna koliko nas je protiv. Nikakva obećanja za dve godine, privremene obustave kopanja nećemo prihvatiti. Ne samo Rio Tinto već i svi ostali Dandi itd Mrš iz Srbije!
  • V

    13.08.2024 23:22
    Marš iz Srbije Rio Tinto
    Kopati necete!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija