Kusturica o iskopavanju litijuma: "Nevinost bez zaštite"

Reditelj Emir Kusturica protivi se iskopavanju litijuma u Srbiji, za koje kaže da je iz političkog pitanja prešlo u egzistencijalnu sferu.

Kako je naveo Kusturica u autorskom tekstu pod naslovom "Nevinost bez zaštite" na svom portalu Iskra, narod je dovoljno uplašen da neće odustati od ideje "Rio Tinto, marš sa Drine".

"Kopanje litijuma u Srbiji je donedavno bilo političko pitanje, sada se stvar obrnula pa istovremeno vlast i narod, svako za svoj račun, nastali problem premešta u egzistencijalu sferu. Vlast tretira Srbiju kao rastuću ekonomiju u svetu raspada svetskog ekonomskog poretka, koja mora da obezbedi kontinuirani progres, narod koji je uplašen da mu tlo izmiče pod nogama i da će mu zbog sumporne kiseline i drugih hemikalija koje se koriste za odvajanje litijum bora od otpada, upropastiti sve što su stvorile generacije očeva, đedova", navodi Kusturica u svom tekstu.

Za Rio Tinto kaže da je to kompanija koja je "pustošila zemlje Latinske Amerike", da u pustinjama Australije eksploatiše litijuma, a "sada dolazi u Srbiju i prvi put kopa na naseljenoj, poljoprivrednoj teritoriji; narodni strah se uvećava".
 
Piše i poseti nemačkog kancelara Olafa Šolca Srbiji i o njegovom odnosu sa Vučićem, kao i o iskopavanju litijuma u kontekst ostanka na vlasti i sankcija Rusiji. 
 
"Narod je dovoljno uplašen, neće odustati od ideje 'Rio Tinto Marš sa Drine'. To nije slogan smišljen u leglu obojenih revolucija nego ljudi koji žive na Drini", navodi Kusturica.
Po njegovim rečima, "narod je krenuo u odbranu svojih interesa koji nisu mali: vazduh, voda, hrana, privatno vlasništvo i taj narod ne može biti identifikovan kao neprijatelj svoje države!"
 
"Dakle narod oseća da gubi sve. A čovek koji tako osjeća uvećava svoju destruktivnu moć pa se stopi u mističnu masu. Šta ta masa radi znamo iz svoje nesrećne i veličanstvene prošlosti", zaključuje se u tekstu Emira Kusturice.
  • pajo patak

    15.08.2024 02:08
    @Y6337
    Jako davno je pričao na TV-u da su njegovi poreklom Vukovići iz Hercegovine.
  • Y63377

    14.08.2024 19:15
    @pajo patak
    Emir nije Hercegovac vec Bosanac, Sarajlija.
  • zztop

    14.08.2024 18:47
    @Jelena ns
    Jedino tebe ne umem da razumem kako da razumem ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija