"Pratićemo te dok ne nestaneš": Pretnje onima koji se oglase protiv Rio Tinta

Protesti protiv rudarenja litijuma traju već neko vreme u Srbiji, a oni koji pričaju protiv ovog plana nalaze se i na meti napada.
"Pratićemo te dok ne nestaneš": Pretnje onima koji se oglase protiv Rio Tinta
Foto: 021.rs
Kako piše N1, naučni saradnik pri Institutu ekonomskih nauka u Beogradu Aleksandar Matković dobio je pretnje smrću, nekoliko dana nakon objavljivanja teksta o litijumu na portalu Danasa. 
 
Pretnje su stigle putem aplikacije Telegram, kako kaže, a slučaj je prijavljen i odeljenju MUP-a za visokotehnološki kriminal.
On je u tekstu doveo u pitanje euforiju oko ekonomske koristi od rudarenja litijuma. Brzo nakon objavljivanja teksta, stiglo je i dovođenje u pitanje njegove bezbednosti brojnim pretnjama.
 
"Nakon 48 sati nije se oglasila ni kompanija Rio Tinto ni vlast. Moje prosto pitanje je ako iza ovoga ne stoji kompanija Rio Tinto, zašto ona nije osudila pretnje ubistvom u svoje ime", pita Aleksandar Matković.
Pita se i zašto se, ukoliko vrh vlasti nije povezan sa ovim, predsednik države ne ogradi od pretećih poruka.
 
"Mislim da sam zapravo i dobio potvrdu ove teze koju sam izneo u tekstu, a to je da – između litijuma i autoritarnih režima postoji spoj. Ako se dopusti da se naučni argumenti obaraju pretnjama ubistvima mi smo zaista otvorili Pandorinu kutiju", smatra Matković.
 
Da je Pandorina kutija otvorena, saglasan je i aktivista koji je uhapšen na blokadi Železničke stanice Prokop.
 
"To je jedan simptom ludila, a naravno preti se nauci. Nauka se želi napraviti psom na lancu nečije kapitalističke želje", kaže aktivista Jevđenije Julijan Dimitrijević.
Ne preti se prvi put struci, a isto tako nije ni novina da nadležni ćute.
 
"Prebacivali su me od osnovnog do višeg tužilaštva i na kraju smo uspeli to nekako da prijavimo odeljenju za viskokotehnološki kriminal. Moj utisak je da se dosta onako ležerno postupa sa tim predmetom", objašnjava Aleksandar Matković.
 
Advokati aktivista koji su bili osuđeni na 30 i 40 dana zatvora nakon blokade železničke stanice Prokop, Aleksandar Petrović i Marko Pantić, navode za N1 da su bili šokirani presudom i da način na koji su oni osuđeni liči na preki, a ne na prekršajni sud.
  • Влада

    25.08.2024 12:46
    Бољитак
    Никако да нам АВ и РТ објасне "за чије бабе здравље" треба да загадимо своју воду, земљу и храну, а да за рудно богатство добијемо само мрвице ( симболични % рудне ренте).
    Јел за здравље баба Меркелове?! Зарад ЗЕЛЕНЕ немачке?
  • Santo

    24.08.2024 17:25
    Neverovatno da postoje ljudi koji nemaju mozga ,jer da imaju shvatili bi da sumporna kiselina sa svim pratecim elementima truje vodu koja vise nije za upotrebu. Podrzavati bilo koga ko hoce da zatruje vodu radi sopstvene koristi mogu samo oni koji su debelo zaostali u razvoju
  • Buraz

    24.08.2024 16:28
    Da se Slobi sudilo u Srbiji i da je cela ekipa iz Jula i SPS-a odgovarala za kriminal ovaj zlotvor sto sebe naziva predsednikom bi odavno bio na smetlistu isorije, ali pošto smo takvi kakvi jesmo, zaslužili smo sve što nam se dešava. Zato prestanite da kmecite...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija