Slučaj "Danka Ilić": Javnost i dalje ne zna kako je jedan od osumnjičenih umro u zatvoru

Institucije još ne saopštavaju okolnosti pod kojima je D.D, osumnjičen za pomaganje u prikrivanju dokaza u slučaju ubistva dvogodišnje Danke Ilić iz Bora, umro.
Kako piše Insajder, osumnjičeni za pomaganje u ubistvu devojčice umro je u pritvoru borske policije, 7. aprila ove godine. 
 
Međutim, ni četiri meseca kasnije javnost ne zna da li je njegova smrt bila prirodna ili nasilna.
Okolnosti pod kojima je D.D. umro utvrđuje Više javno tužilaštvo u Nišu, kojem Sektor unutrašnje kontrole (SUK) MUP-a Srbije prethodno treba da pošalje izveštaj o postupanju policajaca u slučaju njegove smrti. 
 
Zahtev SUK-u da sačini izveštaj Tužilaštvo je poslalo još 29. aprila ove godine i, u međuvremenu, u nekoliko navrata saopštavalo da je od SUK-a dobijalo samo parcijalne izveštaje, ali nikada i kompletan izveštaj.
Na ponovljeno pitanje Insajdera, poslato pre dve nedelje – da li je Više tužilaštvo u Nišu u međuvremenu dobilo kompletan izveštaj SUK-a o postupanju policajaca u vezi sa okolnostima pod kojima je D.D. umro - Tužilaštvo šalje dopis u kojem, međutim, ne odgovara na postavljeno pitanje.
 
"Obaveštavamo vas da je predmet povodom smrti D.D. u fazi predistražnog postupka, kao i da Više javno tužilaštvo u Nišu aktivno preduzima mere i radnje u cilju rasvetljavanja spornih činjenica predmetnog krivično-pravnog događaja, a sve u skladu sa Metodologijom za istragu u slučajevima zlostavljanja", navodi se u odgovoru. 
 
Prva vest koju su mediji preneli posle smrti bila je da je umro prirodnom smrću. 
 
Izveštaj patologa je, međutim, ukazivao na nasilnu smrt, zbog čega je predistražni postupak poveren niškom Višem tužilaštvu.
 
Sektor unutrašnje kontrole se od 29. aprila ne oglašava, iako je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić još 22. juna izjavio da nije teško utvrditi šta se desilo u slučaju smrti u policijskoj stanici u Boru, jer je stanica pokrivena nadzornim kamerama.
 
D.D. je bio osumnjičen da je bratu pomagao u skrivanju tela dvogodišnje devojčice Danke Ilić, dva dana posle njenog navodnog ubistva.
 
Istraga u vezi sa načinom na koji je stradala dvogodišnja Danka Ilić iz Bora, 26. marta ove godine, takođe se odvija uz mnogo kašnjenja i nepoznanica. 
Tek 2. avgusta ove godine, Više javno tužilaštvo u Zaječaru potvrdilo je za Insajder da je dobilo mesecima ranije tražena veštačenja DNK, kao i veštačenja GPS uređaja sa vozila JKP "Vodovod", u koji je devojčica navodno ubačena, nakon što je to vozilo, kojim je navodno upravljao Srđan Janković, naletelo na nju.
 
Prema ranijim tvrdnjama policijskih zvaničnika, D.D, koji je bio suvozač, devojčicu je navodno ubacio u vozilo, a zatim i usmrtio - kad je video da je živa. 
 
Telo dvogodišnje Danke Ilić iz vozila su izbacili na lokalnu deponiju da bi D.D, dva dana kasnije, otac i brat navodno pomogli da telo prebace na drugo, nepoznato mesto.
 
Da li DNK i veštačenje GPS uređaja sa tog vozila potvrđuju verziju priče koju su ranije iznosili policijski zvaničnici, zaječarsko Tužilaštvo ne odgovara.
  • Bok

    17.08.2024 09:35
    Istinko
    Kad tako sve znaš, da nije i mamu policija ubila?! Kakva glupa istina!
  • Mirko

    17.08.2024 09:12
    Ko da objasni zašto se kasni
    Pa zna se ko u ovoj zemlji sve zna. Barem je odmah požurio da objasni da su uhvaćene ubice, ali nije požurio da objasni zašto nisu uhvaćene ubice osumnjičenog brata, a postoje nadzorne kamere u prostorijama gde je "ispitivan". Zašto "ispitivača" ne ispitaju na isti način?
  • Dežurno gunđalo

    17.08.2024 08:54
    @Nikola
    Gari, jesil' ti čuo za mitomaniju? To je ono kad neko lažno prizna izvršenje krivičnog dela da bi bio u centru pažnje. Upravo zato samo priznanje ne znači ništa ako nije potkrepljeno dokazima koji ga potvrđuju. A Španskoj inkviziciji bi priznao i da si zgrešio u pretprošlom životu, samo da prestanu da te muče.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija