Ambasada Nemačke o protestima protiv litijuma: Zabrinutost građana shvatamo veoma ozbiljno

Ambasada Nemačke izjavila je da "veoma ozbiljno" shvata zabrinutost stanovništva Srbije u vezi sa rizicima po životnu sredinu od iskopavanja litijuma.
Ambasada Nemačke o protestima protiv litijuma: Zabrinutost građana shvatamo veoma ozbiljno
Foto: 021.rs
Portal Nova.rs upitao je Ambasadu Nemačke o stavu o protestima koji se održavaju širom Srbije zbog najave iskopavanja litijuma u našoj zemlji, kao i postupanju srpskih državnih organa prema aktivistima, koji su u prethodnom periodu bili hapšeni, a neki i osuđivani po kratkom postupku.
"Demonstracije održane proteklih nedelja pažljivo smo pratili. Mirni protesti i sloboda izražavanja su osnovna prava i deo procesa formiranja mišljenja u jednom demokratskom društvu. Kritičkim glasovima mora biti omogućeno da se čuju, bez straha od zastrašivanja", odgovorila je Ambasada Nemačke za Novu.
Kako su naveli, zabrinutost stanovništva Srbije u vezi sa rizicima po životnu sredinu shvataju "veoma ozbiljno". 
 
"Važno je da se u projektima u Srbiji, kao i u planiranim projektima za dobijanje litijuma u Nemačkoj, poštuju strogi ekološki standardi. Nemačka je spremna da u tom kontekstu stavi na raspolaganje svoju ekspertizu", dodaje se još u odgovoru.
 
Podsetimo, Memorandum o strateškom partnerstvu EU i Srbije u oblasti održivih sirovina potpisan je 19. jula u Beogradu u prisustvu nemačkog kancelara Olafa Šolca. 
Poslednjih mesec dana u brojnim mestima u Srbiji održani su protesti protiv projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto, ali i protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.
 
Aktivisti koji protestuju traže da država usvoji zakon o zabrani istraživanja i iskopavanja litijuma i bora.
  • Čarapan

    17.08.2024 19:30
    Dvolični Nemci
    Kako bi se Nemci ponašali kada bi Nemačka firma imala koncesije za kopanje litijuma u Srbiji .Polomili bi oni demonstrante ko suva drva
  • Nebojsa

    17.08.2024 11:47
    @SMILE
    17.08.2024 • 09:22
    STARA DOBRA EMPATIJA
    Tako su bili zabrinuti za Jevreje, ti Nemci pa to je divan narod"


    Da li znas kakvi smo mi bili prema Jevrejima?
    Imas na Guglu pa pronadji.
  • TsiBB

    17.08.2024 09:43
    Ok
    Otvorite prvo takav rudnik u Nemačkoj, da vidimo kako to izgleda, pa ćemo odlučiti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija